TO UTGAVER: Nexus 4 med Android 4.4 til venstre, Nexus 5 med Android 4.4 til høyre. Samme Android-versjon, i to ulike utgaver.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TO UTGAVER: Nexus 4 med Android 4.4 til venstre, Nexus 5 med Android 4.4 til høyre. Samme Android-versjon, i to ulike utgaver. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Google Nexus-mytene

Alle får faktisk ikke alt det nyeste med én gang om de kjøper en Nexus-telefon.

Nexus-telefoner er ikke som andre telefoner: De er Googles egne, kjører såkalt rå Android, får oppdateringer først og er nøkkelen til å alltid kjøre det aller nyeste Android har å by på.

Det vil si: Det er i alle fall det mange tror. Men det stemmer ikke.

Vi har nå mottatt ferske Android 4.4 på vår Nexus 4, forgjengeren til Nexus 5 som vi nylig testet. Og gjennom denne antiklimatiske oppdateringen har vi fått øynene opp for at ikke alt er som vi trodde i Nexus-verdenen.

Her er de mest utbredte Nexus-mytene, med de virkelige Nexus-sannhetene.

Les også: Test av Nexus 5 – terningkast fem og Anbefalt produkt!

1. Alle får oppdatert

Nei. Akkurat som andre, kutter Google støtten for eldre Nexus-modeller.

Android 4.4 vil, i tillegg til å være inkludert i Nexus 5, bare bli gitt ut til mobilen Nexus 4 og nettbrettene Nexus 7 og Nexus 10.

Alle eldre modeller får ikke den nye Android-versjonen, for eksempel Galaxy Nexus, som snart feirer toårsdag i Norge. «Denne telefonen vil være den første til å motta oppdateringer en god stund fremover» skrev DinSide da vi testet den.

Les også: Test av det flotte nettbrettet Nexus 7

SKUFFENDE: Etter å ha installert denne oppdateringen på vår Nexus 4 ble vi ikke møtt av det vi hadde håpet på.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SKUFFENDE: Etter å ha installert denne oppdateringen på vår Nexus 4 ble vi ikke møtt av det vi hadde håpet på. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Alle får oppdateringene med én gang

Nei. Akkurat som hos andre involverer Android-oppdateringer venting.

Nexus 5 og Android 4.4 ble lansert og lagt ut til salgs 31. oktober. Vi fikk oppdateringen på vår Nexus 4 27. november. "Den nyeste versjonen blir tilgjengelig i løpet av de neste ukene. Når oppdateringen er lansert, kan det ta opptil to uker før du får den på enheten" skriver Google selv på sine nettsider om Android 4.4-oppdateringen til Nexus-enheter.

Dette er ikke mye å klage på når man sammenlikner med de mange månedene det kan ta for å for eksempel få oppdatert en Samsung-modell. Men det er fortsatt mange som ikke har fått oppdatere sine Nexus 4-mobiler, og nærmest umiddelbare oppdateringer må du altså ikke håpe på.

3. Alle får alt Android har å by på

Nei. Akkurat som andre lar Google noen funksjoner være eksklusive på visse modeller.

Da vi oppdaterte vår Nexus 4 til Android 4.4. ble vi sittende igjen med et "Hæ, var dette alt?"-uttrykk i ansiktet. For den nye hjemskjermen vi hadde blitt glade i under vår test av Nexus 5, var ingen sted å se. Ingen større ikoner. Ingen ny app-skuff. Ingen sveiping fra hjemskjermen rett til Google Nå. Ingen nye bakgrunner. Ingen nye ringetoner. Se selv på bildet øverst i artikkelen.


Google har skuffende nok holdt flere funksjoner eksklusive til Nexus 5. At dette skal ha noe med maskinvaren å gjøre, virker lite trolig. Det er tross alt ikke slik at større ikoner og gjennomsiktig statuslinje krever voldsom maskinkraft.

4. Alle får rå Android

Tja, si det. Akkurat som andre gir Google nå ulike telefoner ulike utgaver av samme Android-versjon.

Joda, Android på alle Nexus-enheter kan kalles "vanilla" eller "rå". Men når jeg sitter med Android 4.4 på en Nexus 4 i den ene hånda, og Android 4.4 på en Nexus 5 i den andre, og de to på visse punkter er fundamentalt forskjellige, synes vi hele konseptet med rå Android vannes ut. I beste fall blir spørsmålet hva rå Android egentlig betyr.

Og resultatet?

Vi må nå kjøpe en Nexus 5 for å få Android 4.4 slik den ser ut på bildene Google reklamerer med. Det holdt ikke å oppdatere vår Nexus 4, slik vi trodde.

NB: Brukere rapporterer at de ikke lenger får sendt SMS med SIM-versjonene av Nexus 7, etter å ha oppdatert til Android 4.4. Vi har dessverre ikke mulighet til å sjekke dette selv.