Google Nå – årets beste funksjon?

Strukturering av informasjon er Googles sterkeste kort i mobilkrigen.

Den nye Google Now-funksjonen gir deg informasjon uten at du trenger å løfte en finger.
Den nye Google Now-funksjonen gir deg informasjon uten at du trenger å løfte en finger. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Samtalekvaliteten er for øvrig meget god på denne telefonen" er nærmest blitt en bisetning både når vi og andre tester mobiltelefoner.

For selv om mobiltelefonens elementære funksjon opprinnelig var å kunne ringe til andre, er den i dag blitt så langt mye mer. Ringefunksjonen er bare blitt én av utallig mange funksjoner, og i en undersøkelse utført av Netcom i fjor (NRK-artikkel), var det faktisk nettopp det å ringe vi bruker telefonen minst til1.

Ironisk nok.

Skjønt, det er ikke så rart. Før vi alle gikk med internett i lomma, var vi nødt til å ringe hverandre når vi lurte på noe:

"Vi er litt uenige her, pappa – er det rød eller grønn som er til venstre i det italienske flagget?"

"Hva het den filmen med Brad Pitt vi så i helga, igjen?"

"Vet du om det er meldt dårlig vær i morgen?"

"Kunne du ha sjekket rutetabellen når det går tog til Moss i kveld og ringt meg opp igjen?"

Nå finner vi ut av sånt selv.

Google Nå byr på en rekke forskjellige kort ut fra hvor du befinner deg, hva klokka er og hva du har vist interesse for.
Google Nå byr på en rekke forskjellige kort ut fra hvor du befinner deg, hva klokka er og hva du har vist interesse for. Vis mer


Google Nå kom med Android 4.1, og allerede fra begynnelsen av ble jeg forbauset over hvor god den er, og ikke minst – at den også fungerer i lille Norge helt fra dag én.

Første gang jeg startet Google Nå var tidlig en morgen hjemme i Moss. Det første kortet jeg fikk opp var at det var 53 minutter til jobb, og at trafikken gikk som normalt. Jeg har aldri fortalt Google hvor jeg jobber – det har telefonen skjønt selv basert på at jeg ofte er der på dagtid, men ikke så mye på kveldstid. Med ett trykk kunne jeg så starte navigering. Jeg fikk også opp værvarslet for Moss.

En annen dag hadde jeg lagt inn en avtale i kalenderen – en pressekonferanse der jeg også hadde lagt inn adressen dit jeg skulle. Noe før pressekonferansen begynner, spretter det så opp et varsel som tipser meg om at jeg snart bør dra, siden det er stor trafikk på deler av reiseruta.

Hver gang det nærmer seg Liverpool-kamp, dukker det opp et kort med hvem de møter, når kampen starter og stillingen underveis når kampen spilles. Fordi det er favorittlaget mitt.

Når jeg befinner meg på et nytt sted, og det nærmer seg middagstider, får jeg se aktuelle spisesteder i nærheten av der jeg er. I stad satt jeg foran PC-en og lette opp en adresse på Google Maps. På telefonen har jeg nå fått et kort som viser hvor lang tid jeg bruker til det aktuelle stedet.

Pål Joakim Olsen er teknologiredaktør for DinSide.no.
Pål Joakim Olsen er teknologiredaktør for DinSide.no. Vis mer


Sånn i tilfelle jeg hadde tenkt meg dit etterpå.

I den siste oppdateringen tar Google tjenesten et hakk videre. Med ditt samtykke får Nå-funksjonen lov til å følge med på eposten du mottar, og lager da automatisk kort med informasjon om flyreiser, hotellreservasjoner, bestilte pakker med sporingsnumre etc.

Og det er mer. Konserter i nærheten dersom du har vist interesse for artisten, valutakursen når du lander i et nytt land, nyheter relatert til saker du tidligere har lest, ting å ta bilde av som er mindre enn fem minutters gange unna og mer til.

Google's mission is to organize the world's information and make it universally accessible and useful. heter det seg fra Google. Nettopp det er Googles sterkeste kort i den pågående mobilkrigen.

Med Google Nå har de laget en tjeneste som gir deg relevant informasjon uten at du trenger å løfte en finger.

Det kan vise seg å være et veldig smart trekk.

1Ikke at selve bruken av telefonfunksjonen har gått ned. I NRK-artikkelen var både Netcom og Telenor tydelige på at vi ringer med enn vi gjorde tidligere, men det har nok også en viss sammenheng med prisnivået. Fra flere kroner i minuttet til tusenvis av inkuderte ringeminutter i måneden har sitt å si der, tror jeg.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!