Google maps navigasjon nå i Norge

Endelig kan du bruke telefonen som kjøre-GPS.

Nå får du detaljert veiledning om du kjører med Google Maps i Norge.
Nå får du detaljert veiledning om du kjører med Google Maps i Norge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har latt vente på seg lenge, men i det stille har nå Google lansert Google Maps-navigasjon også her i Norge.

Med andre ord er det nå langt enklere å bruke mobiltelefonen som "kjøre-GPS".

Tidligere har det kun vært mulig å vise kartet, din posisjon og ruten du skal kjøre, men nå får du også såkalt "turn-by-turn-navigation", der du både visuelt og via en stemme får beskjed om å ta til høyre i neste rundkjøring, eller at ruta inneholder bomstasjoner.

Unngå bompenger

Via oppsettet kan du også angi at du vil unngå bomstasjoner (og hovedveier), og da planlegger kartapplikasjonen ruta deretter. Det er også mulig å finne alternative ruter, og vi regner også med at informasjon om trafikken også blir å finne når flere bruker applikasjonen. Dette ble tilgjengelig i Sverige for få måneder siden.

Les også: Waze - sosial kjøring på telefonen

Når du kjører kan du med enkle trykk forberede deg på neste avkjøring ved å bla igjennom de stedene der du er nødt til å endre kjøreretning. Et trykk på pila tar deg tilbake til bilen din.

Det er også mulig å legge på såkalte layers. Eksempler er trafikkinformasjon (ikke tilgjengelig da vi prøvde i morgentimene onsdag), restauranter, bensinstasjoner, minibanker etc. I tillegg kan du også se satelittbilde av området dersom du foretrekker det fremfor enklere kartvisning.

Les også: Spar penger – last ned Google Maps-kartet før du drar på ferie


Ikke så smart?

På vår stikkprøve fra Moss til Oslo foreslo applikasjonen E6 og Ring 3 for å komme inn til byen; en vei som i våre øyne er mindre hensiktsmessig enn å kjøre E18. Da vi så svingte inn på E18 ble ruta omkalkulert automagisk, men allikevel foreslår den en litt snodig rute når man nærmer seg Oslo. Det skal bli spennende å se hvorvidt Google tar i mot informasjon om hvor folk faktisk kjører og justerer veiforslaget sitt deretter.

Vi må også nevne at Google Maps' helsyntetiske stemme ("tekst-til-tale") ikke klinger så bra som enkelte dedikerte GPS-enheter, der hjelpestemmen er er satt sammen av ulike samples. Det finnes heller ikke informasjon om fotobokser; i hvert fall fikk vi ikke beskjed om noen av de vi passerte på veien (Oppdatert: Google har bekreftet at fotoboksvarsling kun er tilgjengelig i noen få land, og Norge er ikke blant dem foreløpig).

Løsningen virker uansett tilfredsstillende, og det skal bli spennende å se hva en slik gratis navigasjonspakke vil gjøre med salget av dedikerte GPS-enheter.

For å bruke den nye navigasjonsmuligheten er det bare å trykke på menyknappen i Google Maps og velge directions, for deretter å angi et mål. Navigasjonsløsningen er foreløpig i betaversjon og kun tilgjengelig for Android.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!