<B>ER DET DENNE?</B> Blogosfæren gikk amok i helga, og alt skyldes det som angivelig er Googles første mobiltelefon. Er det denne?
ER DET DENNE? Blogosfæren gikk amok i helga, og alt skyldes det som angivelig er Googles første mobiltelefon. Er det denne?Vis mer

Google inntar mobilmarkedet

Er "Nexus One" mobiltelefonen som tar søkekjempen inn i mobilsfæren?

Det var en stille og rolig teknologihelg, helt til noen oppdaget en småkryptisk melding på Googles offisielle mobilblogg.

For det første er det ikke vanlig at Google bare hinter om at noe er i ferd med å skje (de skriver blant annet at de foreløpig ikke "kan dele konkret informasjon om produktet"), og for det andre har det lekket ut mistenkelig mange bilder av det som skal være Googles første mobiltelefon via Twitter.

Delt ut til ansatte

Telefonen ble delt ut til et utvalg Google-ansatte verden over like før helga, slik at de kan, igjen ifølge Google-bloggen, "teste ut en ny type teknologi og hjelpe til med å forbedre den".

Denne nye teknologien skal være mobiltelefonen du ser på bildet over. De som kan sin mobilteknologi vil se at den likner mistenkelig på noe den taiwanske mobilprodusenten HTC kunne laget, og det er ifølge blant annet Engadget nettopp det det er: En mobil laget av HTC for Google.

Kodenavnet skal være "Nexus One", et navn som kunne vært hentet fra en Star Trek-film eller en middelmådig sci-fi-roman, men konsekvensene av at Google inntar mobilmarkedet kan bli alt annet enn trivielle.

Forandrer den "alt"?

Gizmodo mener den foreløpig folkesky mobilen "kan forandre alt", først og fremst fordi Google nå står fritt til å gjøre absolutt hva de vil på sin egen mobilplattform, Android, men også fordi angivelig skal selge Nexus One uten operatørbinding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge er ikke nødvendigvis det noe nytt, selv om iPhone også her har introdusert en tankegang som er typisk amerikansk og veldig europeisk: Mobilen skal angivelig selges via bestemte operatører og med bestemte bindinger, ihvertfall hvis vi skal tro Wall Street Journal.

(Artikkelen fortsetter under bildeserien)

Hvis Google bestemmer seg for å selge en ulåst mobil via for eksempel en nettbutikk, betyr det at hvem som helst kan kjøpe mobilen når som helst, uten å forholde seg til for eksempel Telenor eller Netcom først.

Hva vet vi?

Som vanlig når et produkt befinner seg et sted mellom avansert rykte og mulig, snarlig lansering, er detaljene noe i det blå.

Engadget mener likevel å vite at Nexus One ikke nødvendigvis er mobilens offisielle navn, men det er dette navnet som ligger innbakt i den såkalte EXIF-informasjon (info om bilder tatt med mobilkamera) på bildene som har lekket ut fra Google-ansatte i helga.

Engadget påpeker dessuten at Wall Street Journals påstand om at Nexus One skal selges ulåst på nett i beste fall er et vagt rykte. Det finnes ingen kilder hos Google som har sagt noe om dette, og heller ikke Googles blogginnlegg vi lenker til øverst i denne artikkelen sier noe om distribusjon.

Rask innside

Mobilen ser ut som en spesialisert variant av HTCs Dragon, også kjent som Passion, som er nok en ikke-lansert telefon, og som allerede har gjort sin runde på ryktebørsen. Det mest oppsiktsvekkende med Dragon er innmaten, som består av en, i mobilsammenheng, lynrask Snapdragon-prosessor, slik en blant annet finner i mobilmonsteret HTC HD2 (les DinSide-test av HD2 her).

Nexus One skal også en 3.7 tommer stor AMOLED-skjerm, kamera på fem megapiksler, og kun virtuelt tastatur.

Noen sier mobilen kjører siste tilgjengelige versjon av Android-operativsystemet, andre sier den bruker en viderekommen versjon som bare eksisterer internt hos Google. Hvis det skal være noe poeng med at Google blogger om "ny teknologi" er det vel A) rimelig å anta noe må være nytt og spesielt med mobilen som ble delt ut før helga, og at B) det kan gjelde så vel selve mobilen som operativsystemet.