<strong><strong>NYTT PROSJEKT:</strong></strong> Nå har Google blitt en mobiloperatør i USA.
NYTT PROSJEKT: Nå har Google blitt en mobiloperatør i USA. Vis mer

Google Fi - nå er Google en mobiloperatør

Tilbyr en kombinasjon av mobilnett og åpne, trådløse nett.

Publisert
Sist oppdatert

Google lanserte i dag sitt nye prosjekt, Fi. Det gjør Google til en mobiloperatør i USA, selv om de ikke har et eget mobilnett.

Dog samarbeider de med Sprint og T-mobile; to av de ledende leverandørene av mobilnett i USA.

Esset i ermet er imidlertid en stor database med over én million åpne, trådløse nettverk, som telefonen kan koble seg automatisk til dersom det har bedre fart en mobilnettet der man befinner seg.

LES OGSÅ: Appen som gir deg tre millioner WiFi-passord i lomma

Er du koblet på et slikt, vil du ikke bruke av datakvoten på abonnementet, og telefonen oppretter automatisk en VPN-forbindelse slik at datatrafikken fra telefonen din ikke blir eksponert for andre i det samme trådløse nettverket.

Enkel prisplan

<strong><strong>SAMME PRIS:</strong></strong> Fi-abonnementet har samme pris for datatrafikk i alle 120+ landene det kan brukes i.
SAMME PRIS: Fi-abonnementet har samme pris for datatrafikk i alle 120+ landene det kan brukes i. Vis mer


Google har gjort det enkelt hva gjelder pris. Kundene betaler 20 dollar (cirka 160 kroner) for selve abonnementet, med ubegrensede samtaler og SMS, samt 10 dollar per GB data. Gjenstår det 500 MB én måned, får du trukket fra tilsvarende på neste regning (5 dollar), og omvendt, dersom du går over kvoten din (du blir advart først).

Dette er altså dersom du er koblet mot mobilnettet. Er du koblet til et trådløst nettverk, teller ikke dette mot kvoten. Google gir dessuten muligheten for å være tilkoblet to 4G-nett samtidig, for økt fart.

Det høres kanskje dyrt ut for oss nordmenn – et abonnement med 3GB data vil for eksempel koste 50 dollar (cirka 400 kroner); mer enn det vi betaler her til lands.

Imidlertid er det ingen upris sett med amerikanske øyne. Eksempelvis tar den amerikanske operatøren Verizon 60 dollar i måneden for 1GB data (med 15 dollar ekstra per 500MB), og AT&T tar 65 dollar for et abonnement med 3GB data.

<strong><strong>DEKNING:</strong></strong> Her er mobildekningen i USA, men Google har også en database med over én million åpne, trådløse nettverk, som mobiltelefonen kan koble seg til.
DEKNING: Her er mobildekningen i USA, men Google har også en database med over én million åpne, trådløse nettverk, som mobiltelefonen kan koble seg til. Vis mer


Også i utlandet

Google-abonnementet kan brukes i over 120 land, også i Norge, og fortsatt betaler man 10 dollar per GB, som skulle tilsi cirka 8 øre per megabyte; langt hyggeligere enn vi er vant med når vi er på tur i utlandet. Dog er hastigheten begrenset i utlandet til 256kbps; nok til å sjekke epost og bruke kartet, men ikke nok til å se video uten å vente veldig lenge på den.

LES OGSÅ: Er 4G-reklamene forvirrende? Nå kommer 4G+

En annen ulempe er man ikke får brukt abonnementet i andre land enn de som er på listen.

Abonnentene har også ubegrensede tekstmeldinger i og til de samme landene, men man må betale ekstra for samtaler over mobilnettet.

Er man koblet til et trådløst nett, kan man imidlertid ringe med Googles Hangouts-tjeneste. Eksempelvis koster det cirka 10 øre i minuttet å ringe til og i Norge med denne løsningen (til mobiltelefon). Denne tjenesten virker også med flere PC-er, nettbrett og mobiltelefoner, slik at du kan utføre telefonsamtaler med flere enheter.

Fi er fortsatt i startgropa og tilbys kun til et begrenset antall kunder til å begynne med. Foreløpig er det bare eiere av Nexus 6 som kan bruke Googles tjeneste. Hvorvidt tjenesten blir å finne her til lands med tiden, vet vi ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer