Test av trådløse hodetelefoner 2017

God lyd uten en tråd

Vi har testet sju av de hotteste trådløse hodetelefonene på markedet.

TRÅDLØSE HODETELEFONER: Det er forskjeller på dem, viser vår test. Foto: Håvard Holmedal
TRÅDLØSE HODETELEFONER: Det er forskjeller på dem, viser vår test. Foto: Håvard Holmedal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra Stereo+

Det er mange som sverger til ørepropper når de skal høre på musikk på mobiltelefonen.

Selv om mange av modellene hittil har vært kablet, er fremtidens ørepropper helt sikkert trådløse. Vi har sett nærmere på seks av dem.

Det er tre ting som teller: Brukervennlighet, bærekomfort og lydkvalitet. I tillegg skal vi også vurdere Bluetooth-koblingen til hovedenheten, batteriutvalget av gummitupper for tilpasning i ørekanalen og beskyttelse mot omgivelsene når de ligger i en veske, eller en jakkelomme.

Her kan du lese testresultatene for de seks produktene.

Apple Airpods: Flotte og smarte, men ikke best

FLOTTE: Apples Airpods er pene å se på og fungerer bra. Men lyden kunne vært bedre. Foto: Håvard Holmedal
FLOTTE: Apples Airpods er pene å se på og fungerer bra. Men lyden kunne vært bedre. Foto: Håvard Holmedal Vis mer

Apple Airpods har blitt tatt veldig godt tatt i mot. De er enkle, praktiske og flotte, men hvordan er de å bruke over litt tid?

HELHVITT: Airpods i etuiet. Foto: Håvard Holmedal
HELHVITT: Airpods i etuiet. Foto: Håvard Holmedal Vis mer

De passer godt til de fleste ører, og de er så lette at de knapt belaster øret med noe vekt. Det sikrer behagelig og komfortabel bruk over lang tid. Boksen de fraktes i sørger også for å lade Airpodsene, og er etter vår mening en genial løsning.

Paringen er svært enkel. Det er nok å ha beholderen med proppene i nærheten av din iOS-enhet. Da dukker det opp et vindu som spør om du vil koble til. Koblingen går fortere en vanlig Bluetooth-paring.

Airpods-ene vil spille mellom 4 og 5 timer på en opplading, men du har minst 15 timer strømreserve i lagringsboksen. Volumet kontrolleres fra Siri, og det er jo litt interessant i seg selv. Stemmestyrte ørepropper, altså.

Roter det til med lyden

Ut fra konstruksjonen, og hvordan de sitter i øret skulle man kanskje tro at lyden mangler bass, men lyden er ganske godt balansert med bra volum i bassen og brukbar tyngde. Det som ikke er på plass er konkurrentenes evne til å hente frem detaljer, og da snakker vi om de fineste musikalske detaljene i hele det hørbare området. Vi ønsker oss også mer luft og åpenhet i lydbildet.

Bassen er solid nok, men ikke voldsomt dyp, og mellomtonen er god så lenge lydbildet ikke har mange forskjellige instrumenter i seg. Da roter Airpod det til slik at instrumenter og stemmer flyter litt over i hverandre og musikken blir litt grå og mindre engasjerende.

Testresultat

Apple Airpods

Terningkast 3

Suveren tilkobling, smart oppbevaring med innebygget lading, meget lette

Mangler detaljer, roter til kompliserte lydbilder

Jabra Elite Sport: Sportslige, men litt kjedelige

SITTER BRA: Jabras konstruksjon gjør ørepluggene egner seg godt til et aktivt liv. Foto: Håvard Holmedal
SITTER BRA: Jabras konstruksjon gjør ørepluggene egner seg godt til et aktivt liv. Foto: Håvard Holmedal Vis mer

Mange av øreproppene i denne klassen er beregnet på en aktiv fritid eller sport. Så også Jabra Elite Sport som også er en modell som spiller helt trådløst.

LADES I ESKEN: Jabra skal ha ros for en praktisk løsning. Foto: Håvard Holmedal
LADES I ESKEN: Jabra skal ha ros for en praktisk løsning. Foto: Håvard Holmedal Vis mer

Fraværet av kabler virker i første omgang litt uvant, men etter en stund er det som om kabler og diverse elektronikk-vedheng er litt gammeldags. Jabra kan brukes både til sport og fritid. Et par små vinger eller armer gjør at proppene sitter overraskende godt uansett kroppslige aktiviteter. Selv om tyngden til proppene i hovedsak ligger i den ytterste delen. Vi brukte litt mer tid på å få disse på plass enn de andre modellene i testen.

De kommer i en eske hvor de lades og de er kjappe å pare til din bærbare enhet. På proppene sitter det kontroller for volum, avspilling og start av appen Jabra leverer til din mobiltelefon. Det kan bli i overkant komplisert når du er på farten.

Batteritiden er litt snau i forhold til de beste, og faktisk ned mot et par timer hvis du spiller krevende musikk. Du får et par ekstra oppladinger fra lade-etuiet men det tar alt for lang tid.

Savner bassen

Lydbalansen til disse proppene er ganske god. Bassen er i god balanse med resten av lydbildet, og selv om den mangler litt av den absolutte dybden til andre modeller i testen, er det ikke slik at vi savner bass. Jabra Elite Sport er en smule avrundet i diskanten og låter noen ganger litt matt og fargeløst. Den viktigste innvendingen er likevel at dynamikken i mellomtonen er noe flat og uengasjerende.

Testresultat

Jabra Elite Sport

Terningkast 4

Bra lydbalanse , ladeetui, sitter bra i øret (etter litt prøving )

Litt matt lyd , mangler dynamikk i mellomregisteret

Onkyo W800T: Må styres fra mobilen

STORE, MEN LETTE: Onkyo W800T faller ikke ut av ørene når du beveger deg. Foto: Håvard Holmedal.
STORE, MEN LETTE: Onkyo W800T faller ikke ut av ørene når du beveger deg. Foto: Håvard Holmedal. Vis mer

Med all elektronikken plassert i selve øreproppen er utfordringen alltid størrelsen. Onkyo W800T er store, og klart større enn de modellene som har ekstern elektronikk enten rundt halsen eller bak ørene.

Det blir til slutt en avveining, men det er uansett deilig å slippe kabler som har en viss tendens til å hente opp støy fra friksjonen som skapes mellom kabelen og klærne. I forhold til størrelsen er det overraskende lette, og de faller ikke ut selv om du skulle få lyst til å gjøre et par piruetter mens du lytter til musikken.

Disse modellene er enkle å pare, og når du får de tilpasset ørene sitter de ganske godt i ørene. De kommer, som Apple sine Airpods, i en eske hvor øreproppene også lades. De har ingen kontroller bygget inn og du må ta frem mobilen hvis du ønsker å regulere volumet opp eller ned.

HENDIG LADEETUI:  Litt stort for jakkelomma, men det gjør nytten. 
Foto: Håvard Holmedal 
HENDIG LADEETUI: Litt stort for jakkelomma, men det gjør nytten. Foto: Håvard Holmedal 

Vis mer

Mangler litt tyngde

Onkyo W800BT spiller ganske åpent og klart. Balansen er god, og det gjelder også forholdet mellom den dypeste bassen og resten av lydbildet. Det er ikke slik at det er for lite bass, men den dominerer ikke lydbildet eller favoriserer enkelte typer musikk.

De mangler kanskje litt tyngde og vekt målt mot JBL og Klipsch. Noe som blir tydelig når musikken er elektronika eller rap hvor bassen er en særdeles viktig komponent. Likevel er de ganske allsidige, og liker du musikk med mye stemmer og akustiske instrumenter kan dette vise seg å være akkurat din modell.

Skal jeg sette fingeren på noe som helst må det være at de kunne være enda litt mer raffinerte og oppløste. En antydning til en litt rå øvre mellomtone og nedre diskant, kan få dårlige innspillinger eller svært komprimerte lydfiler til å bli en smule krevende. Dette blir imidlertid bedre etter at de har spilte en tid. Etter et titalls timer går de seg til og blir mykere.

Testresultat

Onkyo W800T

Terningkast 4

Helt uten kabel, fin ladeeske, låter balansert og nøytralt

Mobilen må frem for å regulere volumet

Klipsch R6 Bluetooth: Høy underholdningsfaktor

LANG TRADISJON: «Pissing off the neighbors since 1946» er Klipsch sitt slagord.  Øreteproppene deres spiller like høyt og tøft som høyttalerne - uten å forstyrre naboene. Foto: Håvard Holmedal
LANG TRADISJON: «Pissing off the neighbors since 1946» er Klipsch sitt slagord.  Øreteproppene deres spiller like høyt og tøft som høyttalerne - uten å forstyrre naboene. Foto: Håvard Holmedal Vis mer

Klipsch begynte å lage høyttalere rett etter andre verdenskrig, og har alltid satt sin egen lydsignatur på alt de har laget. Er de trådløse øreproppene like underholdende som høyttalerne?

På grunn av den trådløse løsningen må disse proppene henges over ørene. Når det først er gjort fikk vi dem til å sitte godt i mine ører med de medfølgende gummi-tuppene. De har en kabel som mellom seg som kan legges under haken eller bak nakken.

Kontrollen av øreproppene gjør det litt for enkelt å trykke feil, og kanskje senke eller heve volumet der du egentlig ønsket å hoppe et spor eller to frem.

HENGES: Kablene utgjør en smart festeanordning. Foto: Håvard Holmedal
HENGES: Kablene utgjør en smart festeanordning. Foto: Håvard Holmedal Vis mer

Batterikapasiteten er litt bedre enn de helt trådløse proppene, og du kan forvente at de spiller mellom 6 og 8 timer på en opplading avhengig av volum.

Glimrende til rock og elektronika

Klipsch lager spennende og ikke minst underholdende høyttalere, og det gjør de med Klipsch R6 BT også. De som er opptatt av bass kan med stor trygghet kjøpe seg et par R6. Selv om bassen er både dyp og fyldig dominerer den ikke helt takket være en litt spisset øvre mellomtone og diskant. Dette er ikke noe for dere som er ute etter en nøytral og realistisk klangbalanse.

Bassen har mye tyngde, og helt uten forvrengning selv om volumet settes et godt stykke over helserådets anbefaling. Musikken har mye detaljer og det er flott og åpent i diskanten. Med pop, rock, rap og elektronika er dette svært underholdende og engasjerende.

Testresultat

Klipsch R6 Bluetooth

Terningkast 5

Mye bass , underholdende lyd, engasjerende

Ikke de meste nøytrale på markedet , akustisk musikk mangler realisme

Bose Soundsport: Har løst øre-problemet

VINGER: Bose har en smart løsning som sørger for at ørepluggene sitter på plass. Foto: Håvard Holmedal
VINGER: Bose har en smart løsning som sørger for at ørepluggene sitter på plass. Foto: Håvard Holmedal Vis mer

Bose har fått en unik posisjon med sine støykansellerende modeller, og tar du en flytur over en times tid er ofte Bose sine hodetelefoner i flertall. De store og sterke i markedet, men låter de best?

Bose Soundsport har hatt et rykte for å ikke sitte spesielt godt i øret, men dette er fikset, og er ikke lenger noe problem. En liten arm av plast gjør at de får ekstra støtte i øret, og holder seg på plass. De er laget åpne og slipper inn litt lyd utenfra, og de lukker heller ikke ørekanalen din fullstendig. De kan også benyttes til sportslige aktiviteter og er både vann og svettesikre.

STORE: Heldigvis er Bose Soundsport ganske lette, slik at de ikke faller ut. 
Foto: Håvard Holmedal 
STORE: Heldigvis er Bose Soundsport ganske lette, slik at de ikke faller ut. Foto: Håvard Holmedal 

Vis mer

Bose Soundsport er lette, komforten er god da all elektronikken er bygget inn i selve proppene, og ikke har den eksterne elektronikken en del av de andre modellene er avhengig av. Det gjør at de stikker et stykke ut av ørene, men vi kan ikke se noen andre utfordringen enn at de kanskje ikke passer inne i en hjelm. Dette er også en modell med kabel mellom høyre og venstre ørepropp. De er lette å pare til mobiletelefonen og har enkel betjening.

Forsiktig avrundet, mangler luft

Lyden er litt forsiktig avrundet i diskanten, men det er brukbart med detaljer og balansen er god. Selv om det kanskje mangler litt luft og åpenhet. Det er nok bass til ethvert tenkelig behov, selv om både JBL og Klipsch har klart mer tyngde og volum i bassen.

Bose har skrudd til en lyd som er lett å like, og som ikke medfører lyttetretthet over lengre lyttesesjoner. De er også veldig allsidige og takler de fleste musikksjangere uten problemer. De glitrer kanskje ikke på noen enkelte områder, men det er heller ikke noe som stikker frem i lyden og tiltrekker seg uønsket fokus eller oppmerksomhet.

Testresultat

Bose Soundsport

Terningkast 5

Vaskbare , balansert og likandes lyd, allsidige

Mangler litt luft og åpenhet , lade-etui er ekstrautstyr

Sony MDRXB80: Det beste av begge verdener

BEST: Sony sine propper sitter godt, og låter også bra. Foto: Håvard Holmedal
BEST: Sony sine propper sitter godt, og låter også bra. Foto: Håvard Holmedal Vis mer

Sony fant opp Walkman-konseptet, og har siden det vært en av de ledende innenfor lyd på hodet. Hvis erfaring teller meste burde de vinne denne testen klart.

Disse øreproppene er vaskbare. Det gjør dem ideelle som partnere for en løpetur, men de egner seg også godt til vanlig fritidsbruk og på toget til jobben. De kommer med bøyler som skal hektes over ørene, og elektronikk som skal legges bak. Kabelen som går mellom høyre og venstre ørepropp kan legges under haken eller bak nakken avhengig av antrekk og brukssituasjon.

BAK ØRET: Sony har kontrollene lett tilgjengelig. 
Foto: Håvard Holmedal
BAK ØRET: Sony har kontrollene lett tilgjengelig.
Foto: Håvard Holmedal

Vis mer

De er enkle å pare til mobilen via Bluetooth, har brukervennlige kontroller, men vi synes de er litt vel tunge for sportslig aktivitet. Batteritiden er på mellom 6 og 7 timer avhengig av volum.

Lyden

Sony er ivrige i markeringen av at dette er en modell med ekstra bass. Spørsmålet er mer bass i forhold til hva? For de leverer ikke bass slik som for eksempel Klipsch.

Det er likevel litt mer bass enn det både vi og Sony kanskje vil kalle nøytralt, men det er heller ikke så mye bass at den tar over all oppmerksomheten. Det gir plass til en mindre fremtredende og mer forsiktig diskant og mellomtone enn for eksempel Klipsch.

Likevel holder de takten og tempoet som skal til for at musikken skal bli underholdende og engasjerende. Det er også nok detaljer og klangfarger til at den kan brukes til akustisk musikk med godt resultat, og ikke bare til elektrisk musikk på høyeste gir.

Bassen er stram og kontrollert, og lyden i mellomregisteret og diskanten er både detaljert og luftig.

Testresultat

Sony MDRXB80

Terningkast 6

Balansert til tross for Sonys ekstra bass, lyd som er lett å like, detaljert og luftig

Er kanskje litt tunge til sport
Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!