Å lade via USB-porten i PC-en er som regel tregere enn å bruke en strømforsyning som plugges rett i stikkontakten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Å lade via USB-porten i PC-en er som regel tregere enn å bruke en strømforsyning som plugges rett i stikkontakten. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

God grunn til å ikke lade mobilen via PC-en

Derfor går det tregt.

Hvis du har prøvd å lade en iPad via USB-porten på en PC har du muligens fått meldingen "Lader ikke" i høyre hjørne øverst på skjermen. Det som i praksis skjer er at USB-porten ikke er i stand til å gi nok strøm til både drift og lading. Skrur du derimot av brettet, vil det likevel lades.

LES OGSÅ:

Men det går tregt.

Spenningen er uansett på 5 volt, men strømstyrken kan være så lav som 100 milliampere (mA), og maks 500 mA.

Vesentlig raskere

Strømforsyninger med USB-port som plugges direkte i stikkontakten kan derimot levere mye høyere strømstyrke, inntil 2100 mA (2,1A), altså mer enn fire ganger mer enn det maksimale fra USB-porten på PC-en. Det vil ikke nødvendigvis bety fire ganger raskere lading, men ofte vesentlig raskere enn ved PC-tilkobling, skriver VG.

Og best av alt: Med mindre det er noe feil med mobilen/nettbrettet, vil den aldri ta skade av å kobles til en kraftigere strømforsyning, så lenge spenningen er den samme.

Slik finner du det ut

Hvor høy strømstyrke strømforsyningen din byr på, står som regel trykket med liten skrift:

God grunn til å ikke lade mobilen via PC-en

Har du for eksempel både en iPad og en iPhone, vil telefonen kunne lades raskere via iPad-laderen enn den som fulgte med iPhone, takket være høyere strømstyrke. Og altså: Helt uten risiko.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er alltid apparatet som bruker strøm som bestemmer hvor mye strøm som trekkes, akkurat som en klokkeradio eller en varmeovn kan trekke henholdsvis svært lite eller ganske mye strøm fra den samme stikkontakten i veggen.