Goal Zero – solcellelader til mobilen

Ut på tur, alltid strøm på smarttelefonen. Kanskje denne kan hjelpe?

Med Switch 8 Kit fra Goal Zero trenger du i ikke å være i nærheten av strømuttak for å forlenge batteritiden på smarttelefonen din. Foto: Kirsti Østvang
Med Switch 8 Kit fra Goal Zero trenger du i ikke å være i nærheten av strømuttak for å forlenge batteritiden på smarttelefonen din. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å sikre at du har strøm på mobilen når du er ute på tur, trenger du en nødlader. De finnes i alle slags varianter til både innendørs og utendørs bruk.

Er du mer av friluftstypen, kan det være at selskapet Goal Zero by på flere aktuelle produkter. Laderen vi har sett på denne gangen lades opp både med og uten solcellepanel.

Les også: Myter om batteri og lading

Liten nødlader

Switch 8 er den minste nødladeren fra Goal Zero, så liten at den får plass nesten hvor som helst, enten det er i jakkelomma, veska eller tursekken. Den er sylinderformet og består for det meste av aluminium. Den fremstår som en solid, snerten liten sak som man ikke trenger å være redd for går i stykker med det første.


I hver ende av laderen finnes det en usb-port, en plugg på den ene siden og en kontakt på den andre. På siden er det fire blå led-lys som indikerer hvor mye strøm det er på batteriet.

Det følger med en skjøtekabel til pluggen, slik at du skal kunne lade den uten å måtte koble den til en USB-port.

Switch 8-nødladeren er en liten og hendig sak. De fire prikkene du ser på venstre side er egentlig lys som indikerer hvor mye strøm det er igjen på laderen. Foto: Kirsti Østvang
Switch 8-nødladeren er en liten og hendig sak. De fire prikkene du ser på venstre side er egentlig lys som indikerer hvor mye strøm det er igjen på laderen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer


Batterikapasiteten er på 2.200mAh, hvilket ifølge produsenten skal holde til å lade en mp3-spiller eller vanlig mobiltelefon tre ganger, en smarttelefon én gang eller gi 1-20 prosent strøm til et nettbrett. I våre tester fikk vi ladet opp iPhone 5, som har et batteri på 1,440 mAh, til 90-95 prosent før det sa stopp.

Ladetiden er omtrent det samme som når du lader telefonen med den medfølgende strømadapteren, eller fra USB-porten i datamaskinen. Lading til full kapasitet tok rundt fire timer.

Nødladeren har to usb-porter. Det følger med en usb-adapter slik at ladingen skal være litt enklere. Ladekabel til mobilen din må du  ha selv. Foto: Kirsti Østvang
Nødladeren har to usb-porter. Det følger med en usb-adapter slik at ladingen skal være litt enklere. Ladekabel til mobilen din må du ha selv. Foto: Kirsti Østvang Vis mer


Alt i alt er Switch 8 en fin liten nødlader som er kjekk å ha når du trenger en ekstra lading av mobilen, men vi synes prisen på 399 kroner er i høyeste laget med tanke på strømkapasiteten.

Du får nødladere som gir samme kapasitet eller mer til rundt 200 kroner, selv om disse ofte har en tendens til å komme i et billigere plastmateriale.

Les test: Nødbatteriet som kan lade mobil og nettbrett samtidig

Solcellepanel som hører til

Goal Zero tilbyr ikke bare separate nødladere, men også solcellepaneler som kan brukes for å lade dem opp. Switch 8 Kit er et sett som kombinerer de to. Her får man det lille Switch 8-batteriet på 2.200mAh, samt et solcellepanel på 3,5 Watt, kalt Nomad 3,5.

Solcellepanelet er sydd inn i en foldbar mappe som holdes sammen ved hjelp av borrelås. Langs alle sidene er det hemper som kan brukes til å henge opp eller feste panelet nær sagt hvor som helst, og for å få best mulig posisjonering for sollyset.

Solcellepanelet Nomad 3,5 tar heller ikke stor plass, og veier bare 195 gram. Hempene du ser langs kantene gjør at du enkelt kan henge det opp på tursekken og få strøm mens du tråkker deg gjennom fjell og mark. Foto: Kirsti Østvang
Solcellepanelet Nomad 3,5 tar heller ikke stor plass, og veier bare 195 gram. Hempene du ser langs kantene gjør at du enkelt kan henge det opp på tursekken og få strøm mens du tråkker deg gjennom fjell og mark. Foto: Kirsti Østvang Vis mer


På baksiden er det en nettinglomme hvor det er plass til både Switch 8-laderen og nødvendige kabler. På innsiden finner man også USB-omformeren som man kobler batteriet på under lading. En praktisk løsning som er lett å ta med seg.

Å lade batteriet med solcellepanelet er forsåvidt en enkel sak, men det tar tid. For oss tok det i overkant av fem timer å få Switch 8 fulladet på en solrik dag med skyfri himmel, hvilket faktisk også er det samme produsenten lover.

I nettinglommen på baksiden er det plass til både nødlader og alt av kabler du måtte ha med deg.  Foto: Kirsti Østvang
I nettinglommen på baksiden er det plass til både nødlader og alt av kabler du måtte ha med deg. Foto: Kirsti Østvang Vis mer


Men produsenten sier også at det kan ta mellom fem og ti timer, så det kommer nok an på hvor mye sol det er i akkurat ditt område. Merk at panelet må være vinklet så rett mot solen som mulig. Vi brukte noen forsøk på å få ladingen ordentlig i gang. Det skal også kunne lades med skydekke, men da vil effekten naturligvis være svakere.

Siden ladingen faktisk tar en stund, egner Switch 8 Kit seg muligens best til friluftsbruk hvor man vet man ikke vil være i nærheten av strømuttak med det første. At man kan feste den på for eksempel tursekken, er et stort pluss, sånn at man har nødladeren fullt oppladet når man skal ta seg en hvil.

Til helt hverdagslig bruk i og nærheten av hjemmet vil løsningen kanskje ikke være verdt pengene, med tanke på hvor lang tid det tar å lade opp batteriet med solcellepanelet. Da kan det være like greit å bare gå for selve nødladeren. Switch 8 Kit koster 999 kroner.

Takk til Green Adventure for lån av testutstyr.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!