Installerer du Go Launcher EX finner du massevis av temaer som lar deg gjøre telefonen litt mer personlig enn det produsenten valgte for deg.
Installerer du Go Launcher EX finner du massevis av temaer som lar deg gjøre telefonen litt mer personlig enn det produsenten valgte for deg.Vis mer

Go Launcher EX

Tar over som hjemmeskjerm og gir deg mange muligheter.

Ett av programmene som følger med Android-telefonen er launcheren, eller programstarteren om vi blir tvunget til å komme med et fornuftig forslag til norsk oversettelse. Vi bruker allikevel launcher som om det var et norsk ord i denne artikkelen.

Dette er programmet som aktiveres når du trykker på "hjem"-knappen og består som regel av hjemmeskjermen, samt app-skuffen, som viser alle applikasjonene du har installert på telefonen din.

De ulike mobilprodusentene har ulike varianter av denne. Forskjellene er ikke veldig store, men handler stort sett om utseendet på dock-ikonene (altså de som blir ligger nederst uansett om du sveiper mellom de ulike sidene på hjemmeskjermen), antall sider på hjemmeskjermen og hvordan de organiseres, hva som skjer om du trykker en ekstra gang på hjem-knappen, gjør en klypebevegelse etc.

I tillegg varierer det hvorvidt du kan avinstallere en app direkte fra app-skuffen, samt hvilke sorterings- og visningsmuligheter du har etc.

Produsentene legger ofte også ved egenutviklete widgets (moduler på hjemmeskjermen som viser informasjon) som ikke nødvendigvis er tilgjengelig via Android Market.

Tar over som hjemmeskjerm

I motsetning til konkurrerende mobile operativsystem, kan det meste byttes ut i Android. Vi har tidligere sett på hvordan du for eksempel kan bytte ut Android-tastaturet eller bytte SMS-program, men du kan også bytte f.eks. ringeapplikasjon, nettleser eller – dagens tema; launcheren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og dette gjør du uten problem. Du laster ned en ny launcher på samme måte som en helt vanlig app i Android Market, og neste gang du trykker på hjem-knappen får du spørsmål om hvilken av dem du vil bruke. Har du bare lyst til å prøve, kan du la være å huke av "husk meg"-krysset, og når du har bestemt deg, huker du det av slik at du ikke blir spurt mer.

Via innstillingene kan du oppheve valget om standard launcher om du angrer deg og vil bytte tilbake til den som kom med telefonen.
Via innstillingene kan du oppheve valget om standard launcher om du angrer deg og vil bytte tilbake til den som kom med telefonen. Vis mer


For å oppheve slike valg, enten det dreier seg om nettleser, SMS-applikasjon eller launcher, kan du gå inn i innstillinger, applikasjoner, administrer applikasjoner. Bla frem til den aktuelle og fjern forhåndsvalget ved å trykke på knappen nederst på skjermbildet til høyre.

Prosessen blir enda mer smertefri dersom du kopierer over innholdet fra den gamle launcheren til den nye. Her kommer det kjekke verktøyet DeskMigrate (Android Market, gratis) inn i bildet, som lar deg kopiere over ikoner og widgets til den nye launcheren. Det får du også tips om når du installerer flere av de mest populære.

Mange muligheter med alternativ launcher

De beste launcherne laget av tredjeparter er langt mer omfattende enn de som pleier å følge med fra produsentens side. De har kjekke funksjoner, flere muligheter for å skreddersy utseendet og fremstår ofte stiligere, i form av større utvalg av overganger fra skjerm til skjerm, ikoner som kan byttes ut etc.

Blant de mest populære finner vi LauncherPro, ADW.Launcher og dagens testede app – Go Launcher EX.

Utviklerne som står bak Go Launcher EX lager også mye annet, f.eks. Go SMS Pro (vår favoritt-SMS-app), Go Contacts (ringeapplikasjon), Go Keyboard (tastatur) og mer til. I tillegg har selskapet en egen nettbutikk der du kan laste ned temaer til de ulike programmene, slik at du står ganske fritt til å skreddersy utseendet som du vil.

Så – hva får du om du velger å bruke Go Launcher EX? Her er noen momenter:

Du kan laste ned drøssevis av temeaer for å skreddersy utseendet slik du vil.
Du kan laste ned drøssevis av temeaer for å skreddersy utseendet slik du vil. Vis mer
Det er lett å organisere rekkefølgen på sidene og angi hvilken som skal åpnes først.
Det er lett å organisere rekkefølgen på sidene og angi hvilken som skal åpnes først. Vis mer

 • Mange tilpasningsmuligheter – Via Go Store kan du laste ned drøssevis av ulike temaer, som inneholder både bakgrunnsbilder, ikonstiler, farger i menyer etc. Under ser du noen varianter: • Fleksibel hjemmeskjerm - Du kan opprette opptil 9 sider på hjemmeskjermen og lett bytte rekkefølgen, legge til/fjerne eller angi hvilken av dem som skal være standardskjerm (åpnes først).

  Hvis du vil kan du også endre de vanlige 4x4 feltene til ikoner og widgets – helt opp til 10x10 hvis du vil ha plass til veldig mange ikoner på én side. Du kan også angi hvorvidt du vil at hjemmeskjermen alltid skal være stående, eller om innholdet skal roteres om du roterer telefonen.

 • Ikoner og animasjoner - Ved å holde fingeren nede på et ikon, kan du endre utseendet på det. På våre skjermbilder har vi brukt appen Simple text for å lage tekstbaserte ikoner (og apropos: kalender-widgeten jeg har fått så mange spørsmål om tidligere er Simple Calendar Widget.

  Stilig er det også at du kan endre animasjonene når du sveiper mellom de ulike hjemmeskjermene eller åpner app-skuffen; for eksempel en vindmølle-variant der de ulike sidene roteres slik vindmøller går rundt.

 • Dock kan sveipes - Dock-ikonene, de som ligger der hele tiden uavhengig av hvilken side du har åpen på hjemmeskjermen, kan også sveipes til side slik at du kan ha flere programmer lett tilgjengelig uansett hvilken side du er på.
 • Lett å organisere - Drar du et ikon over sidelinjen, vises alle hjemmeskjermsidene slik at du lett plasserer den til en ny. Dra-og-slipp fungerer også som på iPhone; ett ikon oppå et annet blir en mappe, og drar du det mellom to andre, flytter de på seg slik at det blir riktig. Ja, og du kan endre størrelsen på widgets ved å dra i kantene.
 • Skjul apps – Du har sikkert mange programmer i app-skuffen din du aldri starter allikevel – disse kan du lett skjule ved å trykke på menyknappen og deretter hide app.
 • Gestures – Du kan selv definere hva som skal skje om du sveiper fingeren opp eller ned på skjermen. I tillegg kan hvert ikon ha to funksjoner; trykk og sveip. Da kan du f.eks. definere at et trykk på kameraikonet starter kameraet, mens galleriet (eller f.eks. Magic Hour) åpnes om du sveiper det oppover.
Og det er bare noe – du har god kontroll på det meste, inkludert de små detaljene, som hvilken farge som skal vises rundt ikonet når du trykker på det, om du vil skrolle app-skuffen vertikalt eller horisontalt, om ikoner skal ha tittelen under seg etc.

Under har vi laget en liten video som gir deg et visst inntrykk av Go Launcher EX.

Holder du fingeren nede på et ikon, kan du avinstallere programmet direkte, endre ikonet etc.
Det er lett å organisere rekkefølgen på sidene og angi hvilken som skal åpnes først.
Du kan endre størrelse på widgets, selv om dette ikke alltid ser like heldig ut.
App-skuffen kan også vise programmene du har brukt sist eller de som kjører. Apps kan sorteres på tittel, installasjonstidspunkt etc, og søkefeltet lar deg finne frem kjapt.
Det er mye å tukle med om du vil. Kanskje du vil dele hjemmeskjermen opp i 10x10 ikoner?
Skjul programmer du ikke bruker allikevel slik at de ikke vises i app-skuffen.

Og noen skjermbilder (skroll ned slik at YouTube-filmen forsvinner på oversiden før du trykker på et bilde):

Alt i alt, altså – Go Launcher EX er en svært god app vi virkelig vil anbefale deg å prøve ut hvis du vil tweake telefonen til å bli slik du vil ha den. Den har mange tilpasningsmuligheter, et hav av ulike "themes" og også kjekke funksjoner som gjør at du kan bruke telefonen mer effektivt.

Og det til en pris på kroner null. Ja, du kan til og med få den på norsk.

Go Launcher EX (Android Market, gratis)