Nå innfører Google ekstra trygghet i form av engangskoder på mobiltelefonen.
Nå innfører Google ekstra trygghet i form av engangskoder på mobiltelefonen.Vis mer

Gmail blir sikkert som banken

Innfører autentisering i to steg.

Google baker stadig mer funksjonalitet inn i Gmail, og mye av det er fokusert på sikkerhet. For et år siden innførte selskapet muligheten for sikker pålogging for alle, og for et drøyt halvår siden, fikk du mulighet til å se hvem som har logget seg på Gmail-kontoen din.

I disse dager blir Googles eposttjeneste enda sikrere for hvermansen, for nå rulles tostegsautentisering ut til alle brukere. Hittil har funksjonen vært forbeholdt de som har en såkalt Google Apps-konto, en Google-tjeneste for bedrifter som en dessuten må betale for.

Dermed vil Google-autentiseringen fungere på samme måte som nettbanken din, som kombinerer noe du vet (passordet), med noe du har (kodekort/mobiltelefon/brikke).

SAMLESIDE:

Gmail

Slik ser Google Authenticator ut på iPhone.
Slik ser Google Authenticator ut på iPhone. Vis mer


Måten dette fungerer på, er at du først logger på Gmail som vanlig. Deretter må du oppgi et engangspassord som du kan motta på flere måter - enten pr SMS, eller via en applikasjon til telefonen (iOS, Android og Blackberry er støttet foreløpig). Applikasjonen heter Google Authenticator og kan lastes ned allerede nå.

Hvis du vil kan du angi at du kun vil gjøre dette én gang pr enhet (vil fortsatt hindre tredjeparter i å snappe opp passordet ditt og bruke det hvis de sitter på en annen PC), og dersom du bruker en ekstern applikasjon mot Googles nettapplikasjoner (f.eks. Outlook for å sjekke mail eller iCal for å hente kalendere), kan du få generert applikasjonsspesifikke passord som kun kan brukes fra de respektive programmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mister du telefonen er det ikke noe problem, siden du kan oppgi et ekstra mobiltelefonnummer som kan motta passordet i tilfelle du mister din, og det er også mulig å skrive ut et kodekort med engangskoder.

Vi har dessverre ikke fått den nye funksjonen ennå, men den skal dukke opp på denne siden etter hvert, dersom du bruker Googles nettapplikasjoner.

Har du fått allerede hører vi gjerne hva du synes i kommentarfeltet under.