Gjør telefonen til en lysmåler

Luxi for All viser deg hva slags innstillinger du bør velge på kameraet.

<strong>MÅLER LYS:</strong> Denne lille dingsen festes på mobliltelefonen for å måle lyset før du tar bilde med et speilreflekskamera. Foto: PRODUSENTEN
MÅLER LYS: Denne lille dingsen festes på mobliltelefonen for å måle lyset før du tar bilde med et speilreflekskamera. Foto: PRODUSENTENVis mer

Det kan være en utfordring å ta bilder med speilreflekskameraet. Lar du kameraet foreta lysmålingen, vil du ofte ende opp med over- eller undereksponerte bilder, der henholdsvis himmelen er helt hvit eller skyggepartiene blir helt mørke.

Spesielt gjelder dette i situasjoner med store kontraster, der det ikke alltid er like lett for kameraet å vite hvilket element som er det viktigste og bør eksponeres riktig. I tillegg måles det reflekterte lyset i bildet, som ikke nødvendigvis gir den riktige avlesningen av lysforholdene.

Derfor justerer man

Den trente fotograf justerer derfor blenderåpning, lukkertid og følsomhet selv via kameraets manuelle funksjon. Ved siden av å ha kontroll på eksponeringen (altså hvorvidt bildet blir mørkt eller lyst), har man dessuten kontroll på dybdeskarpheten – med en stor blenderåpning vil det være større forskjell i skarphet på det som er i fokus og det som er bak/foran.

Les også: Nytt speilrefleks – hva nå?

Lysmåler til mobiltelefonen

EKSPERTEN: Denne Canon-annonsen fra 2007 viser hvordan ekspertene tenker.
EKSPERTEN: Denne Canon-annonsen fra 2007 viser hvordan ekspertene tenker. Vis mer


Å justere disse parameterne selv krever mye erfaring. Derfor finnes også eksterne lysmålere som kan brukes for å gi fotografen tips til disse innstillingene. De koster koster fort firesifret i fotobutikker, og kanskje nettopp derfor har Kickstarter-prosjektet Luxi for All fått godt med oppmerksomhet i disse dager. Kickstarter-brukere som blir med på å finansiere dette prosjektet, får nemlig en enhet for bare 19 dollar i skrivende stund (cirka 120 kroner); elleve dollar billigere enn det som vil bli utsalgsprisen dersom produktet realiseres.

Luxi for All er en lysmåler du klipser over mobiltelefonen/nettbrettet (som er nødt til å ha et frontkamera), der den medfølgende appen viser deg hvilke innstillinger du bør bruke på kameraet for å få en optimal eksponering.

APP: En app til iOS og Android lar deg lese av optimale innstillinger på kameraet.
APP: En app til iOS og Android lar deg lese av optimale innstillinger på kameraet. Vis mer


Under demonstreres forskjellen mellom den innbakte lysmåleren i et speilreflekskamera og et bilde tatt med innstillinger hentet fra Luxi-enheten:

Gjør telefonen til en lysmåler


Måler ikke temperatur

Foreløpig støttes kun måling av lysstyrken; ikke av lystemperaturen slik at du også får satt korrekt hvitbalanse, men i følge skaperne er dette noe som jobbes med til en fremtidig oppdatering av appen. Enheten støtter heller ikke lysmåling i situasjoner der man bruker blits.

Terningkast 6: The Kick – fotolys i lommeformat

Skaperne planlegger å slippe Luxi for All i august måned dersom alt går etter planen. Mer informasjon finner du på Kickstarter-siden.