Gjør mobilen til en dokumentskanner

Appene du trenger, og forslag til hva du kan skanne inn.

<b>SMART BRUK AV MOBILEN:</b> Bruk kameraet som skanner, så har du tilgang på kvitteringer og andre viktige dokumenter uansett hvor du befinner deg. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SMART BRUK AV MOBILEN: Bruk kameraet som skanner, så har du tilgang på kvitteringer og andre viktige dokumenter uansett hvor du befinner deg. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kameraet på mobilen kan brukes til mer enn å bare ta bilder på vanlig vis.

Ved hjelp av de rette appene, kan du forvandle kameraet til en skanner som lar deg skanne alskens dokumenter slik at du har de tilgjengelig digitalt til enhver tid. Mye mer praktisk enn å måtte bære rundt på de papirbaserte utgavene.

Hvordan kommer du imidlertid i gang, og hva kan du egentlig bruke det til? Her er en liten guide.

LES OGSÅ: Google-appen som lar deg dele huskelistene dine

Hva kan du skanne inn?

Det åpenbare svaret er dokumenter. For eksempel et vitnemål fra skolen, en CV eller en arbeidskontrakt. Kanskje er det noe du må signere og sende avgårde kjapt? Noen av skannerappene lar deg gjøre det fra selve appen.

Eller kanskje du liker eller trenger å ta vare på kvitteringer, men orker ikke gå rundt med selve papirlappen i lommeboken? Om du er på restaurant med vennegjengen, og du betaler regningen, men skal ha tilbake penger fra alle senere? Da er en innskannet kopi kjekk å ha.

LES OGSÅ: Kontoutskrift fungerer som kvittering

Er du blant dem som liker å ta vare på oppskriftene du kommer over i aviser, ukeblader og annet? I stedet for å rive de ut av tidsskriftet de hørte til, skann de inn i stedet. Flere skannerapper har også gode organiseringsmuligheter, så du kan lage din egen oppskriftsamling eller arkiv med ulike type dokumenter. Reisetips, andre typer brukertips, interiørinspirasjon og så videre. Mulighetene er mange.

Så må du selvfølgelig være varsom hva gjelder å skanne inn sensitive dokumenter. Visse apper tilbyr synkronisering av filer i skyen, så da er det en viss fare for at de kan komme på avveie. Det samme gjelder om du ikke har sikret telefonen med kodelås.

LES OGSÅ: Ta skjermbilder av hele nettsider på mobilen

Hvilke apper kan du bruke?

Søker du på «document scanner» eller bare «scanner» i din respektive app-butikk, får du opp nok av apper å velge mellom. Nedenfor har vi plukket ut noen av våre favoritter.

Om det er noen apper du liker bedre, tips oss gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

Fordelen med å bruke en dedikert skannerapp fremfor å bare ta bilde av et dokument med kameraet, er at appene har en rekke funksjoner for å gjenkjenne sider, korrigere perspektiv og bildeforbedring som gjør at de innskannede dokumentene blir mer lesbare; de ser ut som de er skannet inn med en vanlig skanner.

Noen apper har dessuten OCR-funksjonalitet (Optical Character Recognition - optisk tegngjenkjenning), noe som gjør de innskannede dokumentene søkbare.

Genius Scan

ENKEL OG GRATIS: Genius Scan er ikke spesielt avansert, men får jobben gjort. Foto: KIRSTI ØSTVANG
ENKEL OG GRATIS: Genius Scan er ikke spesielt avansert, men får jobben gjort. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Genius Scan er et enkelt gratisalternativ med det mest nødvendige av funksjonalitet. Du må selv justere selve innskanningen, men det gjør du lett ved å dra i beskjæringsverktøyet.

Gratisappen har et knippe eksporteringsmuligheter, du kan velge om det skal lages som JPG eller PDF og hva slags oppløsning det skal lagres i.

Du kan lagre innskanningen rett på kamerarullen eller laste det opp til en rekke tredjepartsjenester. Sistnevnte krever imidlertid at du oppgraderer til betalutgaven, som koster 69 kroner.

Genius Scan lar deg også organisere innskannede dokumenter med nøkkelord slik at du kan søke de opp igjen.

Last ned:
Genius Scan for Android (Google Play, gratis)
Genius Scan for iOS (App Store, gratis)

CamScanner

RASKT OG EFFEKTIVT: Når du skanner inn en kvittering, velger CamScanner automatisk utsnitt for deg. Foto: KIRSTI ØSTVANG
RASKT OG EFFEKTIVT: Når du skanner inn en kvittering, velger CamScanner automatisk utsnitt for deg. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


En litt mer forseggjort app er CamScanner. Den finnes i både gratis- og betalversjon, hvor den store forskjellen mellom de to er at man i gratisutgaven må leve med annonser, får vannmerke på skannede dokumenter og ikke får tilgang på OCR for søk.

CamScanner er enda kjappere enn Genius Scan, da den har såkalt «smart bæskjæring» som gjør at den velger utsnitt for deg, så slipper du å tilpasse selv. Du kan selvfølgelig finjustere om ønsker det også.

Det finnes et lass med redigeringsfunksjoner, og du kan organisere dokumenter på en oversiktlig måte i grupper og nøkkelord. Så kan du også søke opp dokumenter via både nøkkelord og ved hjelp av tekstgjenkjenningen.

Last ned:
CamScanner for Android (Google Play, gratis)
CamScanner for iOS (App Store, gratis)
CamScanner for Windows Phone (Windows Phone Store, gratis)

Scannable

PEK OG SKANN: Med Scannable trenger du ikke å trykke på en skanne-knapp engang, du bare holder kameraet over det du vil skanne inn. Foto: KIRSTI ØSTVANG
PEK OG SKANN: Med Scannable trenger du ikke å trykke på en skanne-knapp engang, du bare holder kameraet over det du vil skanne inn. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Bruker du notatappen Evernote, kan den nye appen Scannable bli din nye beste venn. Evernote står bak den, og naturligvis er en av hovedfunksjonene at du kan laste opp dokumenter rett til notattjenesten.

Scannable er svært enkel i bruk takket være en automatisk skannefunksjon hvor alt du trenger å gjøre er å holde kameraet mot det du ønsker å skanne inn, og i løpet av kort tid vil du få opp et innskannet dokument ferdig beskåret og justert. Peker du kameraet mot et nytt dokument, skanner den det, og så videre. Kjekt om du har mye du vil skanne inn kjapt.

Når du har skannet et dokument, kan du i tillegg til å laste det opp til Evernote, lagre det i kamerarullen eller iCloud Drive.

Selv om Scannable er effektiv i bruk, har den få organiseringsmuligheter. For eksempel kan du ikke tagge dokumenter med nøkkelord.

Scannable har riktignok muligheten til å skanne visittkort og legge kontaktinformasjonen i adresseboken din, samt hente ytterligere informasjon fra LinkedIn.

Last ned:
Scannable for iOS (App Store, gratis)

LES OGSÅ: Ti smarte måter du kan bruke mobilkameraet på