MORO MED ROMO: Ved å gjøre mobilen din om til en robot, kan du for eksempel ta den med ut på tur. Forhåpentligvis vil nye apper gi den nye muligheter snart.  Foto: Romotive
MORO MED ROMO: Ved å gjøre mobilen din om til en robot, kan du for eksempel ta den med ut på tur. Forhåpentligvis vil nye apper gi den nye muligheter snart. Foto: Romotive Vis mer

Gjør mobilen din til en robot

Romo lar telefonen spionere på familien og plage kjæledyret.

Ifølge science fiction-litteraturen burde vi for lengst hatt metalliske hushjelpere hele gjengen. Men inntil videre får vi nøye oss med små drypp av robotisk glede, som for eksempel Romo.

Dingsen som kan gjøre mobilen din om til en robot.

Mobilen blir hjernen

Romo startet som et prosjekt på Kickstarter; nettstedet som lar folk flest investere i gutteromsprosjektene til folk flest.

Les også: Boksen Twine - Kickstarter-prosjekt ser ut til å bli svært populært

Tanken er enkel: Ved å sette mobilen i en base som kan bevege seg, og koble basen til mobilen, får man plutselig noe som kan fungere som en robot. Basen blir musklene, mobilen hjernen. Og sansene får den fra mobilens sensorer, som for eksempel syn gjennom mobilens kamera.

ENKEL: Selve plattformen som utgjør Romo er en enkel sak. Det er programvaren og mobilens egenskaper som kan gjøre dette interessant.
ENKEL: Selve plattformen som utgjør Romo er en enkel sak. Det er programvaren og mobilens egenskaper som kan gjøre dette interessant. Vis mer


Romo kobles til mobilen gjennom lyduttaket, og kan dermed i prinsippet fungere med alle mobile plattformer. Foreløpig er det bare programvare til iOS og Android, men også Windows Phone 7 skal bli støttet.

Krever to mobiler

Så, hva kan Romo gjøre? I ærlighetens navn: Ikke stort riktig ennå.

Appen som er tilgjengelig nå lar deg først og fremst bruke den som en slags spion-robot, ved å styre roboten fra mobilen og se hva den ser. Dette fungerer foreløpig kun via lokalt wifi mellom to telefoner, men snart skal man kunne sitte på andre siden av jorden og kjøre rundt i stuen hjemme via nettleseren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Få en robot til å støvsuge for deg - test av Neato XV-15

Du må foreløpig altså ha to mobiler for å få størst utbytte av dingsen, mens andre funksjoner, som dansemodus, bare krever én telefon. To mobiler kan fort bli en dyr affære, men nå som smarttelefoner har vært på markedet i noen år har stadig flere en gammel modell liggende, som dermed kan få et nytt og bedre liv som din nye robotvenn.

Og ettersom det hele er basert på mobiltelefoner med app-butikker og åpen programvare, kan roboten bli stadig klokere og få nye bruksområder ved å laste ned nye apper som blir utviklet av både brukerne og skaperne.

"Roboter suger"

- Som barn vokste vi opp med Star Wars, Transformers og Wall-E. Vi elsket roboter og ville ha dem i våre liv. Dessverre suger dagens roboter. De er enten teknologiske praktstykker til flere millioner dollar, eller billige leker, skriver selskapet bak Romo, Romotive, på deres nettsider.

- Derfor bygde vi Romo. Han er enda ung, men lærer nye triks hver dag.

Gutta bak prosjektet har samlet en gjeng i Brooklyn som setter sammen dingsen, og den selges for 99 dollar, altså rundt 600 kroner. Men som det ofte er med slike prosjekter kan det ta tid før du mottar den: Rundt mars, ifølge nettsidene.

Her er hotellet som har robot-pikkolo!

Her ser du ett av bruksområdene til Romo: Plage husdyr.

Romo vs Lello from Romotive on Vimeo.