Apper som lar deg dele handlelisten med kjæresten

Gjør det mye enklere å få med seg alt på handlelista

Del handleliste med hverandre og kryss ut etter hvert som varene puttes i kurven.

PÅ TELEFONEN: Det finnes etter hvert mange kjekke apper som lar deg lage og dele handlelister. Foto: Jasminko Ibrakovic / Shutterstock / NTB scanpix
PÅ TELEFONEN: Det finnes etter hvert mange kjekke apper som lar deg lage og dele handlelister. Foto: Jasminko Ibrakovic / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fortsatt er det mange som bruker kulepenn og papir når de skal lage handlelister. Det ser vi hver gang vi tar en handlekurv i butikken og det ligger en lapp der fra før.

Mer moderne er det å notere ned det man skal handle på mobiltelefonen. Det finnes en haug av huskelisteapper som er kjekke å bruke, også til handleturer, og som lar deg krysse ut varene underveis i butikken. Kjekkest er de som støtter deling av lister med andre.

Da kan nemlig far legge til vaskemiddel for farget tøy når han oppdager at det er tomt hjemme, slik at mor får det rett inn på handlelisten mens hun er i butikken.

Så slipper man en ekstra tur, eller at handlelista delvis befinner seg på en papirlapp, i en SMS og som en snap-melding som ble sett tjue sekunder før man kom inn i butikken og glemt like fort.

Her er noen kjekke løsninger:

iOS påminnelser/notater - hvis begge har iPhone

image: Gjør det mye enklere å få med seg alt på handlelista

Har både du og kjæresten iPhone, har Apple slik funksjonalitet innebygd i iOS. Faktisk finnes det muligheter både i notater-appen og i påminnelser-appen.

Begge støtter muligheten for å lage lister der man kan krysse av etter hvert som du putter varene i kurven, og de kan også deles med andre slik at alle med tilgang kan redigere lista.

Vi anbefaler heller påminnelser-appen enn notat-appen, rett og slett fordi den støtter muligheten for å redigere listen slik at rekkefølgen på elementene kan endres; en funksjon notat-appen mangler. Kjekt å flytte rømme, smør og yoghurt etter hverandre i listen, for eksempel, slik at man slipper å gå på kryss og tvers i butikken.

Pass dog på at du oppretter påminnelsen i iCloud og ikke på telefonen; ellers får du ikke delt lista med noen andre. Deling gjør du ved å trykke på «rediger» og deling. Mottakeren får da opp et varsel på telefonen.

Google Keep

image: Gjør det mye enklere å få med seg alt på handlelista

Google Keep er tilgjengelig både for iOS og Android, og er som regel forhåndsinstallert på sistnevnte.

Notatappen lar deg samle på det meste, enten det er bilder, lydopptak, skriblerier eller lignende, men den er også veldig kjekk å bruke til handlelister.

De kan enkelt deles med andre ved å trykke på …-ikonet nede i hjørnet og velge person med redigeringstilgang, før man taster inn en av Google-kontaktene. Vedkommende får da en e-post om at du har delt et notat, i tillegg til et varsel fra Keep-appen dersom den er installert fra før.

Varene kan krysses av etter hvert som de kjøpes, og Google Keep lar deg også endre rekkefølgen på dem ved å dra de seks prikkene til venstre foran hver vare.

Google Keep for Android (Play butikk, gratis)
Google Keep for iOS (App store, gratis)

Out of Milk

image: Gjør det mye enklere å få med seg alt på handlelista

Hvis ikke Google Keep hadde vært såpass innarbeidet i vår husstand, tror jeg Out of Milk ville ha vært høyaktuell som handlelisteløsning.

Som med de andre løsningene i dette selskapet kan du lage lister, sortere dem og dele dem med andre, og det finnes også støtte for kategorisering av varer, slik at du for eksempel kan legge inn at melk, fløte og yoghurt er meieriprodukter, som da dukker opp etter hverandre når du legger dem inn i handlelista.

Appen har også en strekkodeleser, og vi ble ganske overrasket over at «Ringnes pils» kom rett inn i handlelista vår da vi skannet flaska. Dessuten har du mulighet til å legge inn priser på hva ting koster, slik at du kan få et overslag før du handler.

Videre finnes det også en egen «spiskammers»-oversikt, der du kan legge inn de typiske tingene man har på kjøkkenet, enten det er salt, ketsjup, bakepapir eller lignende. Da kan du trykke på «low» når det er lite igjen, slik at den som er i butikken ser at det er noe man snart trenger mer av, og med et trykk legger man det til handlelista.

Out of Milk for Android (Play butikk, gratis)
Out of milk for iOS (App store, gratis)

Our Groceries

image: Gjør det mye enklere å få med seg alt på handlelista

Denne appen er en gammel traver som vi skrev om allerede for rundt sju år siden. Også denne er enkel i bruk – du kan lage flere ulike handlelister, og appen har også støtte for oppskrifter.

Ved å taste inn samme e-postadresse på flere telefoner, blir listene synkronisert på tvers av enhetene, slik at alle parter kan legge til og krysse ut. Man trenger altså ikke en egen brukerkonto for å bruke tjenesten.

Om du bruker litt tid innledningsvis, kan du putte varer i kategorier, slik at det blir enklere å samle varer som står nært hverandre i butikken. Det finnes en del varer som ligger inne (med kategori) fra før, men med mindre du har for vane å skrive handlelista på engelsk, er du nødt til å legge til en kategori på varene første gang du skriver dem opp om du vil ha en slik sortering.

Appen støtter også skanning av strekkoder (Android-utgaven), men denne funksjonen er mest myntet på det amerikanske markedet. Du kan imidlertid legge inn egne produkter med strekkode, men er da en jobb som må gjøres manuelt.

Our Groceries for Android (Play butikk, gratis)
Our Groceries for iOS (App store, gratis)

Wunderlist

image: Gjør det mye enklere å få med seg alt på handlelista

Denne tjenesten ble kjøpt opp av Microsoft i 2015 og er tilgjengelig både på Android, iOS, Windows Phone, PC og Mac.

Det er riktignok en tjeneste som byr på langt mer enn bare å lage en handleliste, men listefokuset gjør den også svært egnet til å skrive og dele handlelister, og så er det den eneste i denne listen som også er tilgjengelig på Windows-telefoner.

Wunderlist byr på et rent og delikat design, samt mange mer avanserte funksjoner, som delegering av oppgaver (kjekt om man planlegger selskap eller en tur, for eksempel), chattemuligheter, opplasting av bilder og den slags.

Kjekk er også støtten for smartklokker, slik at du både kan se og huke av varene direkte fra håndleddet.

Wunderlist for Android (Play butikk, gratis)
Wunderlist for iOS (App store, gratis)
Wunderlist for Windows (Microsoft store, gratis)

Det finnes langt flere løsninger enn de nevnte – eksempelvis har både Evernote og OneNote støtte for deling av slike lister, men har en litt høyere brukerterskel å komme i gang med; i hvert fall om målet bare er å dele handlelister.

PS! Om du har én fast butikk du stort sett handler i, er det også mange av de norske dagligvarekjedene som har apper med handlelistefunksjon. Noen av dem sorterer varene automatisk etter hvor de er plassert i butikken og gir deg også oversikt over hvor mye varene koster.

LES OGSÅ:
Tabbene du ikke må gjøre på svenskehandel
Slik samler du bildene alle tok på ferieturen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!