Nytt verktøy fra Facebook

Gjør det enklere å slette gamle innlegg

For deg som vil bli kvitt fylla-meldingene fra studietida.

RYDD OPP: Med Facebooks nye verktøy kan du fjerne gamle innlegg du ikke ønsker at andre skal se. Foto: Facebook
RYDD OPP: Med Facebooks nye verktøy kan du fjerne gamle innlegg du ikke ønsker at andre skal se. Foto: Facebook Vis mer

Å gå tilbake og se på sine gamle Facebook-innlegg fra 2007 kan være en interessant opplevelse. Nettsamfunnet ble brukt ganske annerledes da enn nå, selv om mange alltid har vært ganske personlige. Men mye skjer på 13 år; man bytter kjæreste, får seg ny jobb. Ting man delte før, er kanskje ikke ting man ville delt nå.

Nå har imidlertid Facebook lansert et nytt verktøy som skal gjøre det enklere å slette disse gamle innleggene. På engelsk heter det «Manage Activity», og det gjør at du kan slette innlegg, enkeltvis og i bulker, fra aktivitetsloggen.

Ifølge Facebook er funksjonen ment «å gjøre det enklere for deg å styre tilstedeværelsen din på Facebook».

Du har kunnet slette gamle innlegg før, men det har vært litt mer tungvint da du har måtte bla gjennom tidslinjen din for å gjøre det.

Gå til aktivitetsloggen

Du finner som nevnt verktøyet fra aktivitetsloggen, som du kommer til ved å gå til din egen profil.

Gi gruppe-chattene i Facebook Messenger egne bilder, navn, farger og emojier, og velg hva alle i tråden skal kalles! Går det litt for fort, så bare husk dette: Du finner alle mulighetene ved å trykke på navnene øverst i tråden. Og flere av disse tingene kan du også gjøre i chatter med bare én annen person. Vis mer

Det fungerer litt på samme måte som når du sletter e-post i e-postappen din. Du markerer ett eller flere innlegg, og så kan du enten velge å slette det eller arkivere det.

DU KAN ANGRE: Du har 30 dager på deg etter at du har slettet et gammelt innlegg før det blir borte for godt. Foto: Facebook
DU KAN ANGRE: Du har 30 dager på deg etter at du har slettet et gammelt innlegg før det blir borte for godt. Foto: Facebook Vis mer

Velger du å slette det, vil det sendes til en papirkurv hvor det først blir permanent slettet etter 30 dager. Du kan dog manuelt gå inn og slette det med en gang om du ønsker det.

Alternativt kan du velge å arkivere et innlegg, hvilket betyr at ingen andre enn du kan se det. Greit å bruke på innlegg som du ønsker å ta vare på, men ikke ønsker skal være synlig.

I tillegg til at du kan håndtere innlegg både enkeltvis og i bulker, har Facebook også lagt filtere som skal gjøre det mulig for deg å finne innlegg med spesifikke personer eller fra en spesifikk tidsperiode.

Rulles ut gradvis

Funksjonen vil være tilgjengelig for noen brukere i Facebook-appen på iOS og Android fra og med nå, og vil rulles ut fortløpende til alle i løpet av de neste ukene.

Facebook har den siste tiden lansert en rekke nye personvern-relaterte verktøy. I januar kom de med en funksjon som lar deg slå av muligheten for at Facebook skal bruke data om deg og din aktivitet på andre nettsteder og apper.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!