Gigantene justerer barnesikringen i app-butikkene

Både Apple og Google strammer inn etter søksmål.

<strong>UNNGÅ SKYHØY REGNING:</strong> Bruker ungene Android-mobilen din, skal det nå være enklere å forhindre uønskede kjøp fra Google Play. Foto: COLOURBOX/KIRSTI ØSTVANG
UNNGÅ SKYHØY REGNING: Bruker ungene Android-mobilen din, skal det nå være enklere å forhindre uønskede kjøp fra Google Play. Foto: COLOURBOX/KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi hører ofte om foreldre hvis barn har brukt tusenvis av kroner på smurfebær, digitalt godteri og virtuelle penger uten at de var klar over det.

Mange har kanskje lastet ned et spill som i utgangspunktet var gratis, men som tilbyr muligheten til å komme seg raskere videre om man bare betaler noen kroner. Og barna har kanskje ikke skjønt at dette har dreid seg om ekte penger.

Les også: Mistet 10.000 kroner med iPhone

Selv om foreldre har et ansvar i å sette seg inn i hvordan disse dingsene fungerer før de overlater dem til barna, har de ulike mobilprodusentene lenge blitt kritisert i hvordan kjøp håndteres på de ulike app-butikkene. Utviklere har også fått mye pepper for hvordan gratisspillene er laget.

For noen måneder siden ble Apple dømt til å betale nesten 200 millioner kroner i et forlik med Federal Trade Commission over et massesøksmål hva såkalte «in-app purchases» angår. I forrige uke ble det kjent at Google hadde fått en lignende sak mot seg, ifølge Digi.

Nå har begge selskapene gjort ytterligere grep for å gjøre det vanskeligere for barn å gå amok med in-app-kjøp.

Dette gjør Google

<strong>TYDELIGERE BESKJED:</strong> Når du installerer en app som har såkalt "kjøp i app"-funksjon, skal du i nyeste Google Play-versjon få klar beskjed. Men bare om du leser tillateler-boksen nøye, da. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TYDELIGERE BESKJED: Når du installerer en app som har såkalt "kjøp i app"-funksjon, skal du i nyeste Google Play-versjon få klar beskjed. Men bare om du leser tillateler-boksen nøye, da. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Google er nå i ferd med å rulle ut en oppdatering til Google Play som gir Android-brukere mer kontroll over hvor ofte et passord må skrives inn ved kjøp, ifølge Slashgear.

Frem til nå har det kun vært to alternativer i så måte, enten hvert 30. minutt eller aldri. Nå har det kommet på plass et tredje, som er for hvert kjøp. Det gjelder både kjøp av apper og kjøp i apper.

I tillegg vil det nå stå helt tydelig at en app tilbyr "kjøp i app"-funksjon når den ber om tillatelse til å bli installert.

Oppdateringen til Google Play slippes fortløpende. Se etter versjonsnummer 4.6.16.

Dette gjør Apple

Apple har gjort en lignende endring i hvordan in-app-kjøp håndteres på iTunes Store. Den ble lansert i forbindelse med iOS 7.1.

Første gang du gjør et slikt kjøp på din iOS-enhet, vil du få en advarsel som minner om at det er en 15-minutters grense hvor ekstra kjøp kan gjøres uten å taste inn passordet på nytt.

Merk at det ikke er 15-minuttersgrensen som er ny, det er det selve varselet som er.

Fra varselet kan du gå direkte til innstillinger for restriksjoner, hvor det er mulig å sette begrensninger på app-kjøp, inkludert muligheten til å kreve passord for hvert kjøp, ifølge Apple Insider.

- Alternativt kan brukere skru av kjøp-i-apper fullstendig, skriver Apple Insider.

Gå til Innstillinger > Generelt > Restriksjoner for å gjøre det.

Les også: Slik får du pengene tilbake fra App Store

Nye EU-krav

Det er ikke bare i USA at Apple og Google er under lupen for app-kjøp gjort av barn.

Begge selskapene ble nylig kalt inn på teppet av europeiske forbrukermyndigheter for å komme til enighet om nye krav til hvordan de respektive app-butikkene håndterer betalingsordningene. Les mer hos vårt søstermagasin Digi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer