Fujitsu-Siemens Pocket Loox N100

Pocket Loox N100 er en såkalt PNA - Personal Navigator Assistant. Vi har navigert både i og med den, og har svaret på om det egentlig er en GPS eller mye mer enn det.

Vi tester normalt sett ikke GPSer her i DinSide Data - den delen har vi overlatt til vårt søstermagasin Dingz.no. Likevel, når vi fikk Pocket Loox på pulten og fikk beskjed om at det ikke var en GPS - men en PNA - så kunne vi ikke dy oss. Var dette egentlig så mye mer enn en vanlig navigasjonsenhet?

Fujitsu-Siemens Pocket Loox N100Pocket Loox N100 slik Fujitsu-Siemens vil at vi skal se den. Og den har teleskop-stylus.

Høydepunkter:

 • 2,8" TFT-skjerm, 240 x 320 piksler, 65K farger
 • Integrert GPS: SIRF Star III
 • 64 MB programminne
 • Plass til Mini SD-kort (et kort på 1GB medfølger)
 • Uttak for ekstern GPS-antenne (ekstrautstyr)
 • Innebygd høyttaler
 • Spiller av MP3, WMA og AAC
 • Lades fra strømnettet eller over mini-USB
 • Dimensjoner (B/D/H): 62 x 16 x 89 mm
 • Vekt 110 gram (med batteri)
 • Pris: ca. 2.800 inkl. mva.
I selve pakken følger lader, hodetelefoner og utbyttbar "front" - dersom du ønsker at den skal være sort og ikke hvit (andre farger kan kjøpes). I tillegg kommer fullstendig GPS-kit med billader, sugekopp med holder og selvfølgelig en DVD med MobileNavigator 6 og navigasjonskart over Europa.

Pocket Loox N100 kan lettest beskrives som liten og yndig, og med sine runde kanter ligger den fint i hånden. Berøringsskjermen er klar og lyssterk, noe som er en stor fordel på en enhet som også skal brukes i dagslys.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fujitsu-Siemens Pocket Loox N100Sidene på Pocket Loox kan ikke akkurat beskrives som uoversiktlige. På høyre side finner vi av/på og hold-knapp, venstre (bildet) er stedet for lading og dataoverføring via en mini-USBport, samt minijack-utgang. På baksiden av enheten er det plass til stylus, utgang for ekstern GPS-antenne og en liten høyttaler.

Grensesnittet er pent og enkelt nok å navigere i, noe det også bør være på en GPS uten noe mer enn hold og av/på-knapp. All input foregår ellers ved hjep av den medfølgende stylus-pennen (som for øvrig er teleskopisk for å få plass i Loox'en), eller et annet egnet pekeredskap. Pekefingeren fungerer også til en viss grad bra.

Plass til minnekort på toppen.
Plass til minnekort på toppen.
Vis mer


MP3-spiller

Siden spilleren ikke har noe internt minne må alt - både veikart og musikk - lagres på minnekort av typen mini-SD. Prisen er ikke lenger så avskrekkende, kort på 2 GB får du nå nede i 400 kroner. Du har muligheten til å blande musikk- og kartfiler på samme minnekort, eller kan ha det på forskjellige om du foretrekker det.

Overføringshastigheten er ikke noe å skryte av. Overføring av 100MB med MP3-låter tar omtrent 3 minutter, så pass på at du har god tid hvis du skal fylle et kort på 2 GB, eller bruk en ekstern kortleser.

Avspilleren finner alle musikkfiler ved oppstart, og du kan sortere på album, artist eller genre, og lage spillelister dersom du vil det. Hierarkisk sortering med artist -> album -> sang fungerer ikke, lister du opp en artist får du en liste over alle sangene, selv om de kommer fra forskellige album. Sangene sorteres heller ikke på nummer i ID3-taggen, de oppgis alfabetisk.

Fujitsu-Siemens Pocket Loox N100Det er også mulig, via innstillingene, å snu bildet 90 grader slik at vi får et liggende format. Her med musikkspilleren.

Selve lydkvaliteten er grei nok, men utgangseffekten er i laveste laget. De medfølgende hodetelefonene er heller ikke noe å skryte av.

DRM-beskyttede WMA-filer er forresten heller ikke støttet, og vårt generelle inntrykk er at dette ikke helt er enheten til å steppe inn for en god MP3-spiller.

GPS

Tut og kjør hvis du er redaktør!

Foto: Redaktøren
Tut og kjør hvis du er redaktør!

Foto: Redaktøren Vis mer


Etter å ha konstatert at MP3-delen er nokså bob bob, er det derfor gledelig å melde at GPS-delen, som jo er det største poenget med Pocket Loox, fungerer upåklagelig. Det har et stilig 3D-grensesnitt og kjører norske menyer pluss norsk tale. I forhold til de nyeste dedikerte bil-GPSene har den dog litt liten skjerm, og stemmevolumet kan være litt vel svakt dersom du kjører en bråkete dieselbil.

Vi opplevde den innebygde antennen som god, den virket til og med innomhus, men en ekstern antenne kan kjøpes som ekstrautstyr for de som føler de trenger dette.

En ting vi fant spesielt bra med Pocket Loox N100 var at rekalkulering av ruten - som skjer automatisk dersom du kjører feil - går lynkjapt.

Vi opplevde også et lite krasj av applikasjonen, og forhåpentligvis var vi bare uheldige. Hvis ikke forventer vi at det snart dukker opp en programvarefiks til dette.

Av tilbehør følger det som nevnt med alt du normalt trenger for å koble opp Loox'en i bilen.

Annen programvare

Fujitsu-Siemens Pocket Loox N100


Ved siden av GPS og musikkavspiller er det kort og greit dette å finne på Pocket Loox: verdensklokke (er onkel Kim i Pyongyang våken?), kalkulator og to spill kalt Bricks og Smart Pixie. I praksis snakker vi om Breakout og Pac-Man. Artig for unger i alle aldre, men vær oppmerksom at lydene er såpass irriterende at kan gi de mest sindige pasifister mord i blikket.

I tillegg er det selvfølgelig applikasjoner som justerer Loox'ens innstillinger for lyd, skjerm og batterisparing.

Når vi er inne på batteritiden - som Fujitsu-Siemens ganske enkelt ikke sier noe mer om enn at den kommer an på bruken - virker den slett ikke så verst. Vi har hatt den i gang nokså mye, bare av og til latt den lade litt via PCen, og ikke opplevd at batteriet engang har nærmet seg tomt.

Oppsummering

Fujitsu-Siemens kaller Pocket Loox N100 for en PNA, men hva "assistant"-delen av Pocket Loox står for er likevel et godt bevart mysterium. Den har ikke kamera eller kommunikasjonsmuligheter, kan ikke vise bilder eller film, og mangler mulighet til å legge inn informasjon (unntatt adresser i GPS-modus) på noen måte. PNA er derfor i våre øyne kun markedføringsprat - i det minste i dette tilfellet.

Fujitsu-Siemens Pocket Loox N100


Pocket Loox er derfor ganske enkelt en liten bærbar GPS - med feste til bil, og som de fleste nyere GPSer har den også MP3-funksjonalitet. I tillegg kommer klokke, kalkulator og to små spill. Og det er hele greia.

Likevel, som GPS har vi ingen problemer med å like den, og prisen på under 3000 kroner er slett ikke verst når vi tar i betraktning at dette er med 1 GB minnekort, holder og lader til bilen pluss kart over mesteparten av Europa. Så dersom du tror du klarer deg med en 2,8 tommers skjerm, og ikke har behov for høye, klare stemmeinstruksjoner, er Pocket Loox N100 en GPS du godt kan ta med i vurderingen ved kjøp av ny navigator.

Vår søsterpublikasjon Digi.no har for øvrig i skrivende stund en konkurranse gående der du kan vinne en Pocket Loox.

Flere glimrende GPS-tester finner du på Dingz.no!