iPhone X i forhåndssalg:

Fredag starter forhåndssalget av iPhone X

Men det første partiet forventes å bli utsolgt raskt.

KL 09:01: Fredag kan du sikre deg et eksemplar av det nye Apple-flaggskipet, for eksempel gjennom Apple Store-appen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KL 09:01: Fredag kan du sikre deg et eksemplar av det nye Apple-flaggskipet, for eksempel gjennom Apple Store-appen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den har blitt omtalt som den største iPhone-nyheten siden lanseringen av den første iPhone i 2007, og fredag 27. oktober kl 09:01 starter forhåndssalget av det nye flaggskipet fra Apple: iPhone X.

Modellen er den første fra selskapet som har en skjerm som dekker nesten hele fronten, og den første som kommer uten hjem-knappen - som ble selve varemerket for iPhone de første årene - og som nær sagt alle konkurrentene senere kopierte.

Borte er også fingeravtrykkleseren, i stedet har Apple satset alle kortene på at ansiktsgjenkjenning skal bli det nye, store.

HELDEKKENDE: Skjermen måler 5,8 tommer. Til sammenligning måler skjermen i iPhone 8 Plus 5,5 tommer, til tross for at det er en fysisk mye større mobiltelefon. Foto: Apple
HELDEKKENDE: Skjermen måler 5,8 tommer. Til sammenligning måler skjermen i iPhone 8 Plus 5,5 tommer, til tross for at det er en fysisk mye større mobiltelefon. Foto: Apple Vis mer

Kommer sannsynligvis til å forsvinne fort

Til tross for stiv pris (den begynner på 10.990 kroner), forventer mange at det første partiet med iPhone X kommer til å bli raskt utsolgt - og at det kan bli lenge å vente for dem som ikke er blant de første som bestiller den fredag. Her er det nemlig først-til-mølla-prinsippet som gjelder.

Årsaken skal være at Apple har få modeller tilgjengelig ved lanseringen, hevder en rekke kilder som sitter nært på selskapet og produksjonen.

Nettstedet MacRumors hevder at første parti mest sannsynlig blir utsolgt på minutter, og at det kan ta uker og måneder før iPhone X blir tilgjengelig igjen etter dette.

- Bruk Apple Store-appen

Den aller smarteste måten å sikre seg et eksemplar tidlig, er ifølge MacRumors gjennom Apples egen Apple Store-app.

De anbefaler i tillegg at utålmodige kunder sørger for at alt av betalingsinformasjon er på plass i god tid før selve transaksjonen skal foretas, og at man legger mobilen i handlekurven i det sekundet langeviseren tipper ett minutt over 9 i morgen tidlig.

Vil man sørge for at det går ekstra raskt for seg, kan man på forhånd bestemme seg for farge og lagringsplass og bokmerke produktet ved å bruke hjerte-funksjonen i appen. For det kan være sekunder som avgjør om du får den i november eller til neste år.

Hvorfor så få eksemplarer?

En av årsakene til at Apple har færre enheter klare ved lanseringen enn det man først forventet, er utfordringer knyttet til produksjonen, hevder blant andre DailyMail. Blant annet skal produksjonen av TrueDepth-kamerasystemet som brukes til å gjenkjenne ansikter på en sikker måte, vist seg å være mer krevende og komplisert enn forutsett.

AVANSERT: Apple hevder at deres ansiktsgjenkjenningssystem skal være langt sikrere enn fingeravtrykkleseren. Foto: Apple
AVANSERT: Apple hevder at deres ansiktsgjenkjenningssystem skal være langt sikrere enn fingeravtrykkleseren. Foto: Apple Vis mer

Lavere forventninger?

Andre kilder spekulerer i om Apple bevisst har produsert opp færre enheter enn først planlagt, fordi de er usikre på hvor stor suksess iPhone X egentlig kommer til å bli. Interessen for iPhone 8 og 8 Plus har ifølge flere rapporter vært til dels mye lavere enn forventet.

En undersøkelse blant iPhone-brukere som ble foretatt av analyseselskapet Bernstein og gjengitt av Reuters tidligere denne uken, kan også tyde på at Apple er usikre på iPhone X. Der hevdes det blant annet at selv om interessen for iPhone X er stor, har kun 25 prosent planer om å kjøpe den.

Forhåndssalget starter uansett fredag klokka 09:01 norsk tid. De første mobilene sendes ut til kundene og butikkene 3. november.

OPPDATERT: Klokka 14:30 27. oktober anslår Apple Store at leveringstiden ligger på mellom fem og seks uker for både 64- og 256 GB-utgaven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer