Frames: Lag animasjonsfilm på iPhone

Animasjoner, stop motion, intervallfoto - mange muligheter med Frames

Kameraet i iPhone er slett ikke verst, og i den nyeste 4S modellen er det faktisk svært bra. I tillegg er det beste kameraet alltid det du faktisk har med deg, ikke det som ligger hjemme og ikke kan brukes til å fange øyeblikket.

Men kombinasjonen kamera og liten datamaskin som iPhone kan gjøre mer enn bare å ta bilder og sende ut til resten av verden. Det finnes programmer for redigering og bearbeiding, det finnes tilleggsutstyr i form av ekstra objektiver og stativer (sjekk vår artikkel om The Glif).

Nå har det også dukket opp en app som lar deg lage film av stillbilder - appen heter Frames og koster 21 kroner.

Stop motion og intervallfoto

Noe godt norsk ord for stop motion har vi ikke, men det går ut på å ta ett og ett bilde manuelt fra et fast kamera mens du flytter gjenstander litt og litt for hvert bilde. Når du har tatt opp en lang sekvens med bilder spiller du av disse i rekkefølge som en film, og det ser ut som om gjenstandene beveger seg av seg selv.

Dette er metoden som blir brukt i all klassisk tegnefilm og også i animasjonsfilmer med figurer i plastelina som Wallce & Gromit, To gode naboer og mange andre.


Intervallfoto er beslektet, men her er det snakk om å komprimere tid, ved å ta bilder med faste tidsintervaller, for eksempel hvert sekund eller sjeldnere.


Du kan filme et helt døgn sett fra kjøkkenvinduet og spille det av som en film som bare varer et minutt. Super-fort film med andre ord.

I bruk

Frames er enkel i bruk. Du starter et prosjekt, og velger manuell utløser eller automatisk. Velger du automatisk kan du sette tiden mellom bildene og hvor mange bilder som skal tas. Du kan velge uendelig, da tas det bilder så lenge det er strøm og minne

Frames: Lag animasjonsfilm på iPhone


Det minste intervallet mellom bilder er ett sekund, det lengste er 10 minutter.

Du kan når som helst stoppe opptakene, og fortsette ved å legge inn nye bilder før eller etter de som allerede er tatt.

Frames: Lag animasjonsfilm på iPhone


Du kan også slette enkeltbilder som du ikke vil ha med i sekvensen.

Frames: Lag animasjonsfilm på iPhone


Når du er ferdig kan du velge avspillingshastighet fra 1 til 120 rammer i sekundet og lagre filmen. Du kan dermed lage forskjellige varianter av samme film og redigere dem senere i et annet redigeringsprogram.

Frames: Lag animasjonsfilm på iPhone


Konklusjon

Frames er veldig enkel å bruke, og gjør en helt utmerket jobb. Hvordan resultatet blir er avhengig av idé og utførelse, og her er det brukeren det står på.

Men moro er det!

Appen laster du ned fra Apples AppStore for 21 kroner.

Samleside: Apper