Fra NMT til UMTS

Å sitte på hytta og sjekke om det er kø på E18, å sende bilde til kjæresten av den styggeste dama på festen så hun ikke skal sitte der hjemme og engste seg, å se BigBrother live mens du sitter på toget, det er UMTS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Universal Mobile Telecommunication System (UMTS) er fremtidens mobilstandard som skal gi deg Internett på mobiltelefonen med multimedia-muligheter.

Internett på mobilen har vi jo i dag også, tenker du kanskje og tenker på WAP-telefonen din, men med UMTS vil overføringen gå så raskt at det å sitte ved hjemme-PC med modem-tilkobling blir som å kjøre bak en gammel mann med hatt.

Ericssons prototyper på UMTS-terminaler
Ericssons prototyper på UMTS-terminaler Vis mer

For å benytte de mulighetene UMTS gir, trenger du ny mobiltelefon. UMTS-telefonene vil komme i et utall varianter, fra de enkleste som ser ut som dagens telefoner, bare med større skjerm, til avanserte kombinasjoner av PC, PDA, kamera og mobiltelefon. Fordi telefonen blir et multifunksjons-verktøy som ikke lenger bare vil brukes til tale, kalles de stort sett terminaler fremfor telefoner.

Spådommene sier at det innen år 2003 vil være flere mobile terminaler koblet opp mot Internett enn PCer, og at det innen år 2005 vil være rundt en milliard brukere av mobilt Internett.

 • Klikk her for å lese mer om UMTS-terminaler.
 • Hva kan UMTS brukes til?

  Er flyet til London forsinket? Du får raskt beskjed på UMTS-terminalen, som du så bruker til å bestille billett hos en annet flyselskap
  Er flyet til London forsinket? Du får raskt beskjed på UMTS-terminalen, som du så bruker til å bestille billett hos en annet flyselskap Vis mer

  UMTS er først og fremst raksk Internett-tilkobling på mobilen. Hastigheten vil avhenge av hvor du befinner deg. Dersom du kjører i bilen, og dermed er i rask bevegelse, vil du kunne oppnå hastigheter opp mot 144 Kbps. Går du på gaten i Oslo eller andre sentrale strøk vil du kunne oppnå hastigheter opptil 384 Kbps, mens du i utvalgte miljøer vil kunne oppnå hele 2 Mbps.

  UMTS betyr ikke bare at du kan utføre tradisjonelle PC-oppgaver på mobilen, det åpner også for helt nye tjenester. Et ekspempel på dette er lokaliseringsmulighetene som ligger i systemet. Dersom du og vennene dine registrerer dere i en egen gruppe, kan dere enkelt lokalisere hverandre. Kanskje ikke så dumt hvis du og vennene har kommet bort fra hverandre i et kjøpesenter eller på et stort konsertområde?

  Den aller mest populære tjenesten ventes å bli muligheten til å sende og motta bilder tatt med et innebygget kamera. Se for deg følgende: Du er på ferie og skal sende kort hjem. I stedet for de tradisjonelle postkortene tar du et bilde av deg selv på stranden som du sender til alle du kjenner i løpet av få minutter.

 • Her finner du mer om favorittjenestene til Manx Telecom og Xacct som sammen står for åningen av Europas første UMTS-nett.
 • Klikk her for å lese mer om Ericssons UMTS-tjenester
 • Det var en gang NMT

  UMTS blir betegnet som et tredjegenrasjons mobilsystem, og overtar dermed etter NMT (1. generasjon) og GSM (2. generasjon). GSM ble først og fremst skapt for å digitalisere mobilsamtalene, men også for å skape et felles nett over hele Europa. Hva så med resten av verden?

  Irriterer det deg at din norske mobiltelefon ikke kan brukes i Statene eller i Asia? Denne problemstillingen var grunnen til at International Telecommunications Union, ITU, la hodene sine sammen på 90-tallet. Målet var å utforme en ny, global mobilstandard som skulle virke like godt over hele kloden, og teknologien Future Public Land Mobile Telecommunications Standard (FPLMTS) ble skapt.

  So far, so good, men straks kom problemene. Selv om UMTS-standarden ble godkjent av både den europeiske (ETSI), den japanske (ARIB) og den internasjonale (ITU) organisasjonen for mobilstandard, har landene enda ikke klart å bli helt enige. Selv om viljen har vært der, har teknikken til dels sviktet. Dermed ble International Mobile Telecomunications-2000 (IMT-2000) skapt. Dette er en samling teknologiske løsninger som til sammen skal sørge for at vi får et velfungerende tredje generasjons mobilnett.

  Nå vil vi mest sannsynlig få totalt to eller tre forskjellige 3G-nett, der UMTS er den europeiske varianten. I Japan åpnet nylig DoCoMo verdens første UMTS-nett, mens det første europeiske nettet ventes å åpne på Isle of Man senere i sommer. UMTS-nettene i Norge skal stå klare den 1. desember.

 • Jeg vil lese mer om 3G-teknologien
 • Snart åpner Europas første UMTS-nett
  NetCom og Telenor bygger, men Tele2 klarer ikke fristen
  Verdens første UMTS-nett åpnet i Japan
  Jeg vil lese mer om UMTS