Fra Android til Windows Phone

Erfaren Android-bruker testet Windows Phone 8 i én måned. Slik gikk det.

To journalister fra DinSide ble utfordret til å bruke Windows Phone 8 i én måned.
To journalister fra DinSide ble utfordret til å bruke Windows Phone 8 i én måned. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Challenge accepted.»

Det var min respons da kollega Gaute kom bort til meg i midten av august og spurte om jeg var villig til å prøve Windows Phone 8 en måned. Han skulle skaffe et ekstra testeksemplar av Nokia Lumia 925, som ble ansett å være den beste WP8-telefonen på daværende tidspunkt.

Og for en måned siden tok jeg SIM-kortet ut av Android-telefonen og puttet det inn i Nokiaen. Erfaringen etter to uker kan du lese om i den forrige artikkelen:

Halvveis i #WP8exp

La meg kopiere Gautes innledning og redegjøre for min mobilbakgrunn før vi starter.

Tastaturet på Windows Phone 8 har jeg ikke helt klart å bli venn med den siste måneden. Her er autokorrekturen i aksjon.
Tastaturet på Windows Phone 8 har jeg ikke helt klart å bli venn med den siste måneden. Her er autokorrekturen i aksjon. Vis mer


Min Android-bakgrunn

Jeg var i mange år iPhone-bruker inntil jeg hoppet over til Android-leiren med en HTC Desire i 2010. Siden den gang har jeg vært en over gjennomsnittlig avansert Android-bruker der jeg det siste året har brukt en Samsung Galaxy S III som min daglige telefon, selv om jeg også har hatt en iPhone og iPad tilgjengelig for å kunne skrive artikler om hva som skjer på den plattformen. De siste årene har jeg for øvrig testet en haug av Android-telefoner for DinSide, i tillegg til iPhone 4s og 5, og en Windows Phone 7-telefon.

Mobilen bruker jeg til så mangt. Jeg ringer og sender meldinger, leser og skriver epost, leser nyheter både via web og apper (Flipboard, Zite), bruker flere sosiale nettverk (Facebook, Twitter, Instagram, Google+), en snapchat i ny og ne, nettbank, hører mye musikk via Spotify, flittig bruker av Dropbox og har også gjort en hel del tilpasninger av telefonen, som å bytte tastatur, SMS-program og launcher, laget egne push-varsler, Tasker-profiler, tilpasse farger på varsellampen og så videre.

Jeg er også storbruker av Googles ulike tjenester. Ved siden av Android-telefonen bruker jeg Mac i det daglige, så Windows- og Office-støtte er ikke spesielt viktig for min del, men der kan jo dine preferanser være annerledes.

Svak Google-støtte

Mitt første gjøremål var å poste på Google+ at jeg nå var klar til å begynne på utfordringen. Jeg åpnet app-butikken for å finne Google+-appen, men den gang ei – Google+ har ingen egen app på Windows Phone og må brukes via nettleseren på telefonen. Riktignok finnes det noen uoffisielle versjoner, men de er i praksis bare såkalte «wrappere» rundt nettleseren.

YouTube-appen fra Microsoft har lite å by på.
YouTube-appen fra Microsoft har lite å by på. Vis mer


Vi som har interesse for sånt vet at Google og Microsoft har et anstrengt forhold til hverandre på mobile plattformer, og det hjelper ikke sluttbrukeren som har kjøpt en WP8-telefon, og som ikke finner noen Google-apper. Det finnes i skrivende stund ingen offisiell Google Maps-app, Gmail-app eller YouTube-app. Det finnes heldigvis enkelte alternativer, og spesielt Nokias navigasjons-app Here er meget god.

Her er vi uansett inne på det største problemet med Windows Phone 8. Ikke bare mangler mange apper – nesten vel så ille er det at mange av appene som finnes ofte ikke holder like god kvalitet som sine iOS- og Android-alternativ. Det skyldes enten dårlig koding/oppfølging fra produsenten, eller begrensninger i operativsystemet.

iOS har også sine begrensninger, men de fleste appene holder høy kvalitet og blir ofte lansert først på Apples plattform. Android tilbyr utviklerne langt friere tøyler, slik at apper kan lages mer avanserte, samtidig som ikke alt har like høy kvalitet. WP8, derimot, scorer ikke høyt i noen av kategoriene.

Svak Spotify, svakere Facebook

Ta for eksempel Spotify. Forleden dag spurte Elise (8) om ikke jeg kunne sende henne en sang på Spotify som vi hørte på (hun har eget Spotify-abonnement), og det har jeg gjort mang en gang helt smertefritt på Android og iOS. På Windows Phone 8 kan jeg riktignok dele en sang på Facebook, men å sende den til en Spotify-venn er ikke mulig. Kanskje ikke så rart, siden WP8-versjonen ikke en gang har en innboks. Dette er det selvsagt Spotify som må gjøre noe med, men det er tydelig at en plattform med få brukere blir nedprioritert med tanke på nye funksjoner.

I mange av spillelistene mine har jeg blandet Spotify-musikk med MP3-sanger lagret på PC-en. Synker jeg disse spillelistene med en Android- eller iOS-enhet koblet til samme trådløs-nettverk, overføres også disse sangene til den mobile enheten. Det gjør de ikke på Windows Phone 8. Visstnok er det en begrensning i operativsystemet som gjør at Spotify ikke har tillatelse til å lagre egne sanger på denne måten. Jeg kan selvsagt koble telefonen til PC-en og overføre sanger til telefonens lokale musikkspiller, men jeg helst ha alt ett sted, og det i Spotify.

Vi har mang en høne å plukke med Microsofts Facebook-app.
Vi har mang en høne å plukke med Microsofts Facebook-app. Vis mer


Og så Facebook, da. Jeg reagerte litt da jeg lastet ned Facebook-appen og så at den var laget av Microsoft og ikke Facebook selv, men at den skulle ligge langt bak iOS- og Android-utgavene var overraskende. Det har gjort at jeg i testperioden har brukt Facebook langt mindre enn før. Noen vil selvsagt se det som en fordel, men en vil jo helst gjøre slike valg selv, og ikke overlate dem til mobilen.

Eksempelvis trodde jeg knapt mine egne øyne da verken sending eller visning av bilder i en Facebook-meldingsutveksling var støttet i Facebook-appen. Jeg måtte spørre på Twitter, og fikk da til svar at dette støttes i Facebook Beta, så jeg lastet ned den i stedet.

Den er til gjengjeld virkelig beta. Som regel går det en halvtime fra noen sender meg en melding til jeg blir varslet om det, synkroniseringen av lest/ulest med webversjonen av Facebook er helt på jordet (i øyeblikket har jeg 12 varsler på telefonen, men alle er lest i webutgaven) og mye av innholdet i nyhetsstrømmen vises ikke slik det burde. Man ser for eksempel hva en venn har skrevet som kommentar til en lenke hun har postet, men ikke selve lenken. Ikke har den støtte for å se eller sende «stickers» heller.

Her skulle det ha vært en lenke også, men den forsvinner på mange innlegg.
Her skulle det ha vært en lenke også, men den forsvinner på mange innlegg. Vis mer


Og så er den treg. Ekstremt treg.

Dette vil selvsagt variere fra person til person, men for meg er en god Facebook-app minst like viktig som en god epostklient.

Apropos det er det mange som trekker frem nettopp epostklienten som ett av WP8s største salgsargumenter. For all del – den er pen å se på og kjapp til å hente epost, men jeg klarer ikke å se hva jeg har mulighet til på WP8-eposten som jeg ikke har mulighet til på telefonen jeg bruker i det daglige, og i hvert fall ikke når det gjelder Gmail, som ikke har en egen klient på WP8 slik den har på iOS og Android.

Office-støtten er et annet punkt som blir trukket frem, men det har også andre telefoner. Forleden fikk jeg et Word-dokument med en tabell i som vedlegg i en epost, der det var begrenset hvor langt ut jeg fikk lov til å zoome, slik at jeg uansett måtte skrolle til sidene og dermed miste oversikt. Den begrensningen har jeg hverken i Android eller iOS.

Det er også mye annet som mangler.

Instagram har ingen offisiell app. Det finnes tredjepartsløsninger der 6tag ble trukket frem som det beste alternativet, og ja, den er fin den, men hvor havner egentlig brukernavnet og passordet når man logger på første gang? Jeg har en begrenset begeistring for uoffisielle apper, selv om jeg tok sjansen, og 6tag fungerer bra. Reddit-klienten BaconIT også, den er faktisk svært god.

Men: Ingen Flipboard eller Zite. Ingen Snapchat. Ingen Candy Crush. Mange svært populære apper på iOS/Android glimrer med sitt fravær i Microsofts app-butikk.

Appen «Ringtones» på fjerdeplass ser i følge tilbakemeldinger fra brukerne ut til å være en svindel-app.
Appen «Ringtones» på fjerdeplass ser i følge tilbakemeldinger fra brukerne ut til å være en svindel-app. Vis mer


Et problem er også at den lave app-kvaliteten gjennomsyrer app-butikken. Å bla i app-butikken føles som å stå og titte i kjøleskapet når du egentlig ikke er sulten. På fjerdeplass under «Populære gratis», etter NRK, Netflix og Angry Birds Roost (en Nokia-app som ikke er et spill og som derfor bare har halvannen stjerne fra brukerne), finner vi «Ringtones». Det er en scam-app som krever deg for en hundrings i uka, skal vi tro tilbakemeldingene fra brukerne.

Nuvel. Nok om apps.

Lekkert

Selve operativsystemet Windows Phone 7/8 har alltid vært lekkert å se på. Både hjemskjerm og nettleser flyter svært godt, selv på svakere maskinvare, og overgangseffekten når du trykker på en app er svært delikat. Dessuten liker jeg godt den innbakte funksjonen som skifter bakgrunnsbilde hver dag til naturbilder av høy kvalitet, selv om dette også er mulig å få via en Android-app.

Under «de nære»-flisa ser jeg Facebook-oppdateringer fra de som står meg nærmest. Den er kjekk!
Under «de nære»-flisa ser jeg Facebook-oppdateringer fra de som står meg nærmest. Den er kjekk! Vis mer


Enkeltelementet jeg kanskje liker best er å gruppere personer i en flis slik at jeg for eksempel enkelt kan se når mamma, pappa, lillebror og kjæresten har postet på Facebook, samt vise en egen feed med deres oppdateringer.

Noen svakheter i selve operativsystemet er det, som for eksempel at man kun har ett volum som gjelder både for ringetoner, systemlyder og musikk, eller at man ikke har noen mulighet til å skjule innholdet i en SMS når den spretter opp på telefonen (i så fall er det valget svært godt skjult).

Verdt å sette pris på er i hvert fall at flere medlingstjenester samles i den samme meldingsappen, slik at du både kan se Facebook-meldinger og SMS i samme tråd for en gitt kontakt. Den muligheten brukte jeg flittig den første uka (mest fordi man der fikk varsel om Facebook-melding relativt umiddelbart), men etter det fikk ikke meldingsappen lenger kontakt med Facebook og har ikke hatt det siden, selv om Facebook-appen har fungert. Uansett er dette funksjonalitet jeg allerede har på Android, for eksempel via den offisielle Facebook Messenger-appen, der man også kan flette inn SMS.

Jeg liker «barnehjørnet»-ideen – sveiper du til siden på låseskjermen kommer du til barnehjørnet, der du på forhånd har bestemt hvilke apps barna skal få tilgang til. Det som imidlertid overrasker meg at du må oppgi den samme PIN-koden her som du må på resten av telefonen. Vil du forhindre tilgang til resten er du derfor nødt til å låse opp telefonen selv slik at barna ikke ser PIN-koden. Et kryss med «krev PIN-kode» på barnehjørnet (eller en egen PIN-kode) hadde vært tilstrekkelig for å løse den biten, slik at ungene kan låne telefonen din uten at du trenger å låse den opp først.

Lignende er også mulig på Android, for eksempel ved å beskytte enkelte apper med Applock eller definere et «barnerom» med Sandbox.

Ikke unikt

I kommentarfeltene under WP8-artiklene har flere trukket frem Skydrive-integrasjonen som et salgsargument, og joda, selv om det er en kjekk funksjon, er det ikke noe som ikke finnes på andre plattformer. Apple har iCloud, Android har automatisk bildeopplasting til Google+, automatisk synking av filer mot Dropbox, dokumenthåndtering via Google Drive eller hva man måtte ønske å bruke.

Og her toucher vi også innom noe som er litt problematisk for Windows Phone – jeg klarer ikke å se hva jeg kan gjøre med dette systemet som jeg ikke kan gjøre med Android, men jeg klarer derimot å se mye jeg ikke kan gjøre med Windows Phone.

Her er noen andre ting som har blitt trukket frem i debattfeltet på DinSide som fordeler for WP8:

Data sense – kjekk funksjon som viser hvor mye datatrafikk du har brukt hittil denne måneden. Finnes også på Android.

God nettleser – Jeg opplever den ikke som spesielt god. For det første er den ofte treg (å vente på kommentarfeltet i denne artikkelen på en Windows Phone tar brått ti sekunder eller mer). Den mangler mer avanserte funksjoner som synkronisering av faner med desktop eller anonym surfing, og den behandles ofte som en eldre nettleser, slik at mobile nettsider blir mindre avanserte enn på iOS/Android. Den viser også Flash-innhold (som ikke støttes) der de heller burde vist HTML5-video, som til andre mobile enheter. Det er ikke Microsofts «feil», men like fullt noe som blir en ulempe for sluttbrukeren.

Bing nevner ikke filmen «We're the Millers» blant de 50 første treffene.
Bing nevner ikke filmen «We're the Millers» blant de 50 første treffene. Vis mer


Bing-søk – Det var lenge siden jeg hadde brukt Bing, og, joda, det har kommet seg med årene. Det er likevel fortsatt ikke like godt som Google. Forleden dag skulle jeg se «We’re the Millers» på kino (morsom film, for øvrig), men husket bare «Millers». Et Bing-søk gir meg få relevante treff (ingen relevante treff blant de 50 første) mens Google gir meg både traileren og filminfo som de to første treffene på det samme søkeordet. Google har heldigvis en egen søkeapp for Windows Phone 8, men den kan ikke knyttes til hardware-søkeknappen på telefonen, som alltid åpner Bing.

Konklusjon

Etter en måned med Windows Phone 8 blir min konklusjon som jeg fryktet – det ville være et savn å være uten Android-telefonen min i en hel måned. Etter tre år i markedet har ikke Windows Phone lenger den formildende «men det er jo nytt»-unnskyldningen, og den lave markedsandelen og mangelen på apps ser ut til å være selvforsterkende.

Nå fikk vi nettopp pressemelding om at Wimp Hifi var lansert. På iOS og Android.

Og det er jeg redd vil forbli symptomatisk for Microsofts mobile operativsystem.