Førsteinntrykk: Apple Watch

Vi har prøvd Apples første smartklokke.

Vi har prøvd Apple Watch. Førsteinntrykket er godt, men det er appene som vil avgjøre om den blir en hit, eller en gigant-suksess. Vi får se hvordan det utvikler seg. Foto: TROND BIE/ITAVISEN
Vi har prøvd Apple Watch. Førsteinntrykket er godt, men det er appene som vil avgjøre om den blir en hit, eller en gigant-suksess. Vi får se hvordan det utvikler seg. Foto: TROND BIE/ITAVISENVis mer

(San Francisco): Så har vi endelig fått lekt litt med Apples mye omtalte smartklokke.

LES OGSÅ: Dette mener anmelderne

Fullt hus

Det er flere grunner til at dette produktet er helt spesielt for selskapet. Det er den første nye produktkategorien fra Apple på fem år, og Tim Cooks første siden Steve Jobs' død i 2011.

Litt over klokken 09:00 amerikansk tid var Apple-butikken i Downtown San Francisco stappfull av kunder, men ikke så stappa at det ikke var mulig å teste demo-klokkene.

De vi kunne prøve på armen spilte bare en demonstrasjon man ikke kunne interagere med, mens vi kunne trykke oss rundt i de som var fastmonterte. Dog var ingen av dem paret mot en iPhone.

LES OGSÅ: Apple Watch er allerede utsolgt

Apples første helt nye produkt etter Steve Jobs får selvsagt mye oppmerksomhet denne dagen. Foto: TROND BIE/ITAVISEN
Apples første helt nye produkt etter Steve Jobs får selvsagt mye oppmerksomhet denne dagen. Foto: TROND BIE/ITAVISEN Vis mer


God service

Vi slapp faktisk å vente, men for å prøve en på, må du booke en time hos en Apple Store-medarbeider. Det var mange av dem i dag, likevel tok dette drøye 30 minutter.

Selvfølgelig – dager som dette er det veldig få av for Apple. Førsteinntrykket er svært viktig, spesielt med tanke på at klokka markedsføres mer som et luksusprodukt enn noe annet Apple-produkt har tidligere.

Vi vet ikke om vi elsker designet, men magneten på denne er genial. Samtlige modeller vi testet satt behagelig på håndleddet. Foto: TROND BIE/ITAVISEN
Vi vet ikke om vi elsker designet, men magneten på denne er genial. Samtlige modeller vi testet satt behagelig på håndleddet. Foto: TROND BIE/ITAVISEN Vis mer


Ikke så stor skjerm

Det første som slo oss er at den største av de to modellene, den på 42 mm (den minst måler 38), ikke er så stor som vi trodde - derfor er også den digitale krona viktig. Mer om dette senere.

Vi fikk ikke nok tid med den, men førsteinntrykket er nesten kjedsomt repetitivt:

Kvaliteten på designet, og hvordan klokka er satt sammen, er av klassisk god Apple-kvalitet, og mye bedre enn alle andre smartklokker vi har testet.

Tim Cook og Jony Ive har ikke snublet på dette området.

42 (venstre) og 38 mm. Foto: TROND BIE/ITAVISEN
42 (venstre) og 38 mm. Foto: TROND BIE/ITAVISEN Vis mer


Merket ikke etterslep

Vi har lest de tidlige testene av klokka der det påstås at den faktisk har litt for dårlig ytelse for å drive ting rundt uten å hikke.

Dette merket vi ingenting til. Men igjen: Vi hadde kort tid, og ingen av klokkene vi testet var paret mot en iPhone. Dette er nok forklaringen da klokka visstnok blir merkbar tregere ved bruk av lokasjonstjenester.

Det er to modeller som gjelder for de aller fleste, altså de som ikke er millionærer: Sport-utgaven, og Watch-modellen.

Sport-modellen, den billigste, er litt lettere og har et annet hus-materiale.
Sport-modellen, den billigste, er litt lettere og har et annet hus-materiale. Vis mer


Førstnevnte har ikke safir-skjerm (men er også en god del lettere), men et annet materiale som visstnok er mer slitesterkt enn Gorilla Glass som er utstyrt på Apples iOS-produkter (kanskje blir denne beskyttelsen å finne i andre Apple-produkter også. Det hadde vært klassisk om de droppet en tredjepartsprodusent som Gorilla for å gjøre det selv).

Watch-modellen har en skjerm av safir, noe som ikke bare gjør den mye mer slitesterk enn en iPhone-skjerm, men som også visstnok gjør den i stand til å tåle høye fall (og en drill).

Uvant knappefunksjon

Den digitale kronen er effektiv. Det bør bare være et tidsspørsmål før Android-konkurrentene finner ut at fingrene våre er for store for så små skjermer, og lager noe tilsvarende. Foto: TROND BIE/ITAVISEN
Den digitale kronen er effektiv. Det bør bare være et tidsspørsmål før Android-konkurrentene finner ut at fingrene våre er for store for så små skjermer, og lager noe tilsvarende. Foto: TROND BIE/ITAVISEN Vis mer


Det er ingen manuell måte å skru av skjermen på. Vi trodde det var knappen ved siden av den digitale kronen, men dette er ikke av-knappen som på andre Apple-produkter. Nei, den henter frem kontaktene dine. Uvant.

Apropos den digitale kronen: Den fungerer akkurat slik vi hadde håpet på. Med denne blar du i lister, og zoomer inn og ut av app-biblioteket.

Varsler på nye måter

Og så har jo Apples første smartklokke avansert vibrering som kan sende flere vibrasjonstyper enn en mobil (avhengig av varseltype), og en skjermteknologi lik den som er bakt inn i styreflaten på nye MacBook Pro og MacBook.

Sistnevnte brukes for å endre klokkeansikt ved å trykke litt ekstra hardt på skjermen. Det er en minst like snodig følelese på styreflaten på en MacBook Pro som lurer deg til å tro at den har fysiske klikk.

Førsteinntrykket av klokka er god den, men trenger vi en? Vi har ingen anelse. Blir den en større forstyrrelse når man er sammen med andre, i stedet for å avbelaste mobilen? Godt mulig.

Selv sensorene på baksiden tar seg godt ut, men vi fikk ikke testet dem i butikken. Foto: TROND BIE/ITAVISEN
Selv sensorene på baksiden tar seg godt ut, men vi fikk ikke testet dem i butikken. Foto: TROND BIE/ITAVISEN Vis mer


Til syvende og sist er det nytteverdien (altså appene, som i skrivende stund kjøres på en paret iPhone, apper som drives av selve klokka kommer senere) som vil avgjøre om det blir en slager, og da må Norge få Apple Pay, for det er visstnok en av de beste funksjonene til Apple Watch.

LES OGSÅ: Så bra fungerer Apple Pay med klokka

Saken ble opprinnelig publisert på itavisen.no.