Forhåndstitt på Bang & Olufsen Serene

Etter et par mer eller mindre mislykkede mobilforsøk kommer nå Bang & Olufsen med en ny mobiltelefon. Vi har fått noen minutter med den enormt spreke Serene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For at Serene ser godt ut er ingen overdrivelse. Man kan faktisk umiddelbart se at dette er en Bang & Olufsen-mobil, noe som ikke er noen ulempe. Den er nemlig utstyrt med de klassiske rene linjene i sort og stål som danskene er så kjent for.

Teknologisk fiasko?

Men Bang & Olufsen har ikke gjort hele denne jobben alene. Serene er et samarbeidsprosjekt mellom Samsung og Bang & Olufsen som har pågått i flere år. At det har gått lang tid er faktisk et av problemene med denne mobiltelefonen.

For teknologisk sett er Serene en mobil som hadde passet best i 2003. Med unntak av en flott skjerm (320 x 240 punkter og 262 000 farger), kan man nemlig teknologisk sett sammenligne denne modellen med de mange én-kronesmobilene man får kjøpt i dag.

Merkelig nok egentlig, da dette ikke er noen miniatyr av en telefon. I en flippmobil av helt ordinær størrelse burde de to selskapene klart å få stappet inn i hvert fall litt mer teknologi.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Kun for tale

De teknologiske manglene betyr at det ikke er snakk om hverken 3G eller EDGE i denne mobilen, så dataoverføring og nettsurfing er mer eller mindre meningsløst. Kamerabiten består kun av et VGA-kamera og man har kun 12 polyfoniske ringelyder å velge mellom.

Bang & Olufsen hevder dette er bevisst og at de har laget en mobiltelefon som er ment mer eller mindre kun for tale. Derfor har de også brukt en del av selskapets patenterte lydteknologi for å forbedre disse funksjonene.

Vi må imidlertid si at etter noen minutter med denne mobilen var vi mer imponert over lydkvaliteten på Nokia N70 som vi ringte til og fra, enn lyden i Serene. Lyden virket unødvendig lav og innestengt, noe som overrasket stort med tanke på at lydkvaliteten har vært det store fokuset fra B&O.

Riktignok er dette ikke de endelige modellene, siden de først vil komme rundt juletider, så vi får kanskje se gjennom fingrene på dette punktet inntil den ferdige mobilen dukker opp.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Apple blir stolte

At produktet allikevel er innovativt er det ingen tvil om. For B&O har også designet et nytt navigeringssystem til denne mobilen. Borte er det klassiske nummertastaturet og inn har det kommet et nytt navigeringshjul som ville gjort Apple stolt.

For navigeringen på Serene minner om det vi har sett på Apples iPod og designmobilen Nokia 7280. Vi har testet det litt og det virker en del bedre enn Nokias versjon, kanskje fordi hjulet er litt større enn på denne. Allikevel er det nok snakk om en relativt lang innkjøringsperiode for å bli komfortabel med løsningen.

En fordel Serene har i forhold til Nokias modell er at førstnevnte faktisk er utstyrt med nummertaster, i sirkel rundt navigeringshjulet (genialt designelement som bringer tankene tilbake til de klassiske telefonene fra noen tiår siden). Dette gjør det enklere å taste nummer og skrive meldinger, selv om dette også krever litt tilvenning.

For rikingene

Som de fleste andre B&O-produkter er Serene kun ment for de som har litt større lommebøker enn alle oss andre. Mobilen koster nemlig rett i underkant av ti tusen kroner og er således noe man ikke bruker på en teknologisk underlegen mobil, med mindre man er stinn av gryn.

Men for de som har litt penger å bruke virker Serene som en innertier. Dette er den desidert feteste mobilen vi har hatt fingrene borti i det siste. Det lyser klasse og luksus lang vei og da er vel B&O og kundene deres fornøyde.

Se flere bilder av Bang & Olufsen Serene

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!