Foto: Engadet, gjengitt med tillatelse
Foto: Engadet, gjengitt med tillatelseVis mer

Følg iPhone-pressekonferansen live

Mange er spente når Tim Cook går på scenen i kveld for å vise frem Apples nye telefon.

Klokka 19 i kveld norsk tid går Apples nye sjef, Tim Cook, på scenen for å presentere den neste utgaven av iPhone.

Den har latt vente på seg, for mens telefonen de senere årene har blitt vist frem hver sommer, har det drøyd helt til oktober med den femte utgaven.

Ryktene har svirret i månedsvis, men først i dag får vi se hvilke som var sanne og hvilke som var bomskudd.

Vi sitter uansett klare bak tastaturet for å rapportere direkte fra kveldens pressekonferanse.

18:51 Da er vi på plass! I motsetning til tidligere pressekonferanser av denne typen, holdes dagens utgave i Apples egne lokaler i Cupertino. Apple streamer ikke dette live på nettet, og det er også filmforbud fra selve pressekonferansen.

18:55 I kveld skal altså Apple snakke om iPhone, men det kan brått hende at det kommer nye iPods også. I tillegg regner vi med at datoen for lanseringen av iOS 5 blir annonsert (ryktene sier 14. oktober), og at den nye telefonen vil ha svært gode nyheter for stemmestyring. Tidligere i dag fikk vi pressemelding om at Nuance, teknologien som utnyttes av Siri (kjøpt av Apple for et drøyt år siden), fra i dag er tilgjengelig på norsk. Forhåpentligvis betyr dette da at iPhone vil kunne styres ved å snakke norsk til den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

18:59 Nå gis det beskjed om at pressekonferansen straks begynner.

19:02 Tim Cook går på scenen og forteller publikum at det blir hans første produktlansering siden at han ble sjef for Apple.

19:03 Tim forteller at rommet publium sitter i kalles Town Hall, og at det var her den første iPoden ble lansert.

19:05 Cook viser Shanghai-butikken, som ser svært pen ut. I åpningshelgen hadde butikken 100.000 besøkende. Til sammenligning fikk de 100.000 besøk etter én måned da de åpnet i Los Angeles.

19:07 Vi har ikke sovnet – Tim Cook viser video fra Shanghai-butikken.

Følg iPhone-pressekonferansen live^ Pene trapper ned til Shanghai-butikken. Bilde fra Engadget, gjengitt med tillatelse.

19:11 Som vanlig åpner seansen med litt selvskryt. Cook peker på at Mac-salget har steget med 23% på ett år, mens PC-salget i snitt har ligget på 4%. Med det ligger Apple på 23% markedsandel for salget i august.

19:14 Nå litt om iPod-salget, der Apple nå dominerer markedet fullstendig. Apple har solgt svimlende 300 millioner iPods. Til sammenligning brukte Sony 30 år på å selge 220.000 Walkman-spillere. Morsomt er det også å se at rundt halvparten av de solgte iPodene i sommer har vært til førstegangskjøpere av iPod.

19:16 Og endelig begynner Tim Cook å snakke om iPhone. Den selger 125% mer enn for ett år siden. iPhone 4 står for halvparten av salget (3GS for den andre halvparten, med andre ord).

19:18 Allikevel utgjør iPhone bare 5% av det totale mobilmarkedet. Kanskje betyr dette at Apple vil senke prisen på iPhone 4 vesentlig?

19:20 Uten mulighet for videostreaming ser vi at flere store amerikanske teknoblogger har gått ned for telling nå. Vi holder koken forstatt :)

19:22 Tim Cook prater om iPads suksess. 92% av selskapene i Fortune 500-listen bruker iPads, og over 80% av amerikanske sykehus.

19:23 "Today we're taking it to the next level." Med andre ord blir det kanskje noe action snart. Scott Forstall går opp på scenen.

19:24 500.000 apps i App Store nå. 140.000 av dem er for iPad. På litt over 3 år har kundene lastet ned over 18 millarder ganger.

19:26 Apple viser frem en ny app, cards, som lar deg lage postkort på telefonen som blir sendt med vanlig post. Denne kommer 12. oktober.

Følg iPhone-pressekonferansen live^ Cards-applikasjonen. Foto: Engadget

Cards blir gratis å laste ned.

19:27 Nå blir det prat om iOS 5. Dette blir snart rullet ut til alle brukere, og Forstall går igjennom hovednyhetene. De kan du lese mer om i vår sniktitt på iOS 5.

(Og dermed får vi tid til å ta en slurk med vann.)

19:31 En halvtime ut i pressekonferansen og fortsatt ingen ny telefon. Kom igjen 'a, Tim.

19:33 Ekstremt mange nettsteder har falt ned, meldes det om på Twitter.

19:35 Fortsatt gjennomgang av nyheter i iOS 5 …

19:38 Nå snakker de om iCloud. Dette blir veldig reprise-aktig fra seansen tidligere i sommer der disse nyhetene ble presentert. Kort fortalt er iCloud en nettskytjeneste som gjør at innholdet ditt synkroniseres på tvers av enhetene dine.

19:41 Og som seg hør og bør – Apple Store er nede.

19:42 Ny App - Find my Friends, som lar deg se vennen dine på et kart. Dette finnes det for så vidt løsninger på fra før (f.eks. Google Latitude).

Følg iPhone-pressekonferansen live^ Foto: Engadget

Man kan også velge å dele posisjonen sin midlertidig, akkurat som man kan med Glympse.

19:44 Nå snakkes det om iTunes Match. Dette gjør det mulig å få all musikken sin i nettskyen - uavhengig av om du har kjøpt den. Finner Apple en match på artist og tittel, får du mulighet til å hente låta til de andre enhetene dine. iCloud lanseres 12. oktober, mens iTunes Match kommer i slutten av oktober, men kun i USA.

19:47 (iCloud-reklame. Snart tomt for reprise, så nå tror jeg snart vi er klare for ny iPhone.)

19:48 Phil Schiller går opp på scenen.

19:48 "I'm pleased to talk about the iPod". Synes invitasjonen sa "Let's talk iPhone"?

19:49 Ny iPod Nano. Lettere å navigere med enn før, og du kan logge joggeturer etc. (Betyr det innebygd GPS?)

Nye iPod nano kommer også med en rekke klokker. Tilgjengelig allerede i dag.

Følg iPhone-pressekonferansen live^ Ny iPod Nano, foto: Engadget

19:53 iPod Touch vises frem, og Schiller presiserer at denne nå vil kjøre iOS 5 og nå blir tilgjengelig også i hvitt.

OG NÅ KOMMER IPHONE!

19:55 iPhone 4s blir modellnavnet.

(Dropper tidspunkter for å spare litt tid.)

Designet blir det samme, men telefonen har en A5-prosessor (samme som i iPad 2). Det betyr at den er opp til dobbelt så rask som før, og grafikken opptil 7 ganger raskere. Tenk hvor fort de sinte fuglene kommer til å fly!

Nå kommer Epic opp på scenen for å vise Infinity Blade på iPhone 4s. Det ser selvsagt smarhing ut, som forventet.

Batteriet: 8 timer 3G-prat, 14 timer 2G-prat. 6 timer 3G-surfing, 9 timer WiFi-surfing. 10 timer video og 40 timer musikk.

Nå vises det nye trådløse systemet. iPhone 4s kan laste ned raskere enn iPhone 4 (14,4Mbps). Dette er like raskt som 4G-telefonene fra Motorola, LG og HTC blant annet.

Som ryktene tilsa vil også iPhone 4s kunne brukes i hele verden. Ikke én modell for GSM og en annen for CDMA.

Kameraet er neste punkt. iPhone 4 er det mest brukte kameraet på nettjenesten Flickr.

"Vi ville ikke bare gjøre dette kameraet bedre enn på andre telefoner. Vi ville også lage det bedre enn kompaktkameraer."

8 megapikslers oppløsning; igjen som forventet. Bakbelyst sensor, slipper inn 73% mer lys.

Og på toppen av det – et hybrid IR-filter for bedre fargegjengivelse. Blenderåpningen er f/2,4, objektivet har 5 elementer og 30% bedre skarphet enn forgjengeren, hvordan de nå måler det.

Nå sammenligner Apple iPhone 4s med andre kameratalefoner. Eksempelvis bruker Samsung Galaxy S II 2 sekunder før første bilde er tatt, og 1,8 sekunder fra bilde til bilde. iPhone 4s klarer dette på 1,1/0,5s. Imponerende.

iPhone 4s vil også kunne filme i full HD-oppløsning.

Aksjehandlerene er ikke fra seg av begeistring foreløpig, og Apple-aksjene går ned 3%, men det gjør de stort sett alltid under disse seansene.

Dette er ganske stilig – Airplay mirroring. Det betyr at du, helt trådløst, kan se telefonbildet direkte på TV.

Følg iPhone-pressekonferansen live^ Denne knappen kan bli ren magi. Foto: Engadget

Som forventet – nå presenteres Siri. Dette er et selskap Apple kjøpte opp for over ett år siden, og som de har videreutviklet. Konseptet er at det aller meste kan styres med stemmen. Du sier "what's the weather like today?" og vips, så får du opp værmeldingen. For eksempel.

Alt du trenger å gjøre er å holde hjem-knappen nede.

Her er flere eksempler på spørsmål:
"Do I need a raincoat today?" (wow!)
"Wake me up tomorrow at 6am"
"What's the time in Paris?"
"Find me a greek restaurant in Palo Alto"

Og vi tror altså at dette også blir tilgjengelig på norsk, siden Siri bruker Nuance' teknologi for stemmegjenkjenning. Vi fikk pressemelding tidligere i dag på at 8 nye språk ble støttet i dag, deriblant norsk.

Dette er faktisk innmari fancy. Du kan svare på SMS-er med stemmen, spørre Siri om du har noe ledig tid i kalenderen på fredag, booke møter etc. Hvis dette faktisk fungerer så godt som på demoen, er sannsynligvis denne nyheten den største i kveld.

"Remind me to call my wife when I leave work.", og så gjør Siri det. Fantastisk.

. o O (Burde ikke Siri egentlig vært døpt til iSir?)

Mer demonstrasjon, om konvertering av valuta, hvor lenge det er til jul etc. Vi har skjønt poenget.

Mye av dette hentes fra Wolfram|Alpha, som Apple har samarbeidet med.

Nei, det blir bare tilgjengelig på engelsk, fransk og tysk gitt. Vi tipper imidlertid at den omsider blir tilgjengelig også på norsk. Tipper, altså.

Nå vises reklamefilm for iPhone 4s. Den kommer nok til å gå sin seiersgang på amerikanske fjernsyn i tiden som kommer.

Det blir forresten spennende å se hvor fort telefonen da kommer hit til lands – om dette skal være på plass på norsk før den kommer på markedet.

iPhone 4s vil koste det samme som dagens iPhone 4, men kommer også i 64GB utgave. Foreløpig ser vi kun amerikanske priser med bindingstid.

iPhone 3Gs og iPhone 4 blir fortsatt i salg. iPhone 4 kun med 8GB lagringsplass, og den $100 mindre enn iPhone 4s i USA.

Telefonen kommer i salg 14. oktober, og skal ha den raskeste utrullingen noensinne i 70 land. Det betyr etter all sannsynlighet at vi også ser den i Norge i nær fremtid.

Tim er tilbake på scenen. Snakker vi "One more thing", eller er det Steves replikk?

28. oktober – bekreftet norsk lansering.

Og med det er pressekonferansen ferdig! Vi renskriver som vanlig alt dette klusset i en ny artikkel som publiseres om få strakser.