Færre betaler for musikkstrømming

Flere hører på musikk uten å betale

Rettighetsorganisasjonen TONO liker ikke at så mange som 38 prosent hører på musikk på nettet uten å betale for det.

FLERE LYTTER UTEN Å BETALE: Rettighetsorganisasjonen TONO liker ikke at så mange som 38 prosent hører på musikk på nettet uten å betale for det. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FLERE LYTTER UTEN Å BETALE: Rettighetsorganisasjonen TONO liker ikke at så mange som 38 prosent hører på musikk på nettet uten å betale for det. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det er særlig på YouTube mange hører musikk gratis, men TONO reagerer også på musikkstrømming via Facebook og gratisversjonen av Spotify, skriver Aftenposten.

– Når så mange som én av fire konsumerer musikk via Facebook, er det på tide at de begynner å dele en rimelig andel av inntektene med rettighetshaverne, sier administrerende direktør Cato Strøm i TONO.

Rettighetsorganisasjonene TONO i Norge, Koda i Danmark og Teosto i Finland har laget en ny undersøkelse om musikklytting, som viser at andelen som lytter uten å betale har økt fra 33 til 38 prosent.

– Strømming gjør musikk mer tilgjengelig enn før, men muligheten for gratis lytting legger en demper på den generelle betalingsviljen, sier Cato Strøm i TONO.

88 prosent av nordmenn fra 12 til 65 år strømmer nå musikk fra ulike tjenester, enten gratis eller betalt. Strømmetjenesten Spotify er mest populær i Norge.

Gjør gratisløsningen mer aktuell

Interessant nok har Spotify gjort flere funksjoner, som tidligere kun var tilgjengelig for Premium-brukerne, også tilgjengelig for gratisstrømmerne. Under et arrangement tidligere i år annonserte den svenske musikktjenesten en rekke forbedringer til det annonsefinansierte abonnementet.

Senest forrige uke fjernet Spotify en begrensning på gratisabonnementet ved å åpne opp Spotify Connect-tjenesten for alle.

Betaler du for strømming av musikk?