<B>MER NYTT:</B> En for tiden sykmeldt Steve Jobs vil presentere flere Apple-nyheter førstkommende mandag. Foto: (bildetukling av Pål Joakim Olsen
MER NYTT: En for tiden sykmeldt Steve Jobs vil presentere flere Apple-nyheter førstkommende mandag. Foto: (bildetukling av Pål Joakim OlsenVis mer

Flere Apple-nyheter mandag 6. juni

Steve Jobs & Co. inviterer til pressekonferanse med mye potensielt snadder.

Apple-sjef Steve Jobs er riktignok ute i sykepermisjon for tiden, men det forhindrer ham ikke fra å invitere til pressekonferanse førstkommende mandag.

Sammen med "et team av Apple-sjefer" vil han ifølge en pressemelding fra Apple presentere en rekke mer eller mindre kjente nyheter, som blogosfæren og teknogipressen allerede har brukt noen gigabyte på å spekulere i.

Enda mer av løven

Minst overraskende er det at Jobs og Apple viser fram enda mer av Lion, Apples åttende og hittil siste i rekken av operativsystem for Mac-familien. Lion har blitt vist fram også tidligere, men det er ventet at lanseringen er like rundt hjørnet - og kanskje skjer den altså allerede 6. juni?

Presentasjonen, som begynner klokken 19 norsk tid, sparker i gang WWDC, som er Apples årvisse konferanse for utviklere. Konferansen ble fullbooket på rekordtid da invitasjonene ble sendt ut tidligere i år, og reflekterer således den utrolige oppmerksomheten det californiabaserte selskapet nyter om dagen.

Store nyheter for iPhone og iPad-eiere

Det andre hovedpunktet på agendaen blir iOS 5, operativsystem for iPad, iPhone og iPod Touch. På samme måte som Apple slipper én iPhone i året, følger iOS nesten samme lanseringssyklus. iOS 4 ble vist fram i april i fjor, og det er derfor på høy tid at en oppdatering blir vist fram for almuen. Android, Googles operativsystem for mobiltelefoner, opplever en voldsom vekst for tiden, og det er grunn til å tro at Apple med iOS 5 vil benytte muligheten til å vise fram funksjoner som kan rivalisere det beste fra Android.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av de heteste forslagene er en total omlegging av varslingssystemet. Per i dag takler iOS 4 dårlig at brukeren for eksempel får flere varslinger samtidig, enten i form av SMSer, tapte anrop eller såkalte push-varslinger fra apper, mens Android har en langt mer sofistikert form for aktivitetsvarsling.

Og der var iCloud

Den tredje, og sannsynligvis også mest spennende nyheten, blir iCloud. Ryktene om en "Apple-sky" er blitt stadig hetere de siste ukene, og selv om vi foreløpig bare vet at dette blir en eller annen form for nettbasert lagringstjeneste, spekulerer flere i at det kan bli en slags Spotify-konkurrent. Det skyldes ikke minst nyheten om at Apple har gjort avtaler med flere av de store plateselskapene.

Det mest troverdige scenariet er at Apple vil matche iTunes-samlingen som brukere har liggende lokalt med de digitale katalogene til plateselskapene, slik at mesteparten(?) av musikksamlingen ligger i skyen, men uten at brukeren behøver bruke masse tid på å laste den opp i de digitale skyene.

DinSide kommer til å dekke Apple-lanseringene direkte mandag 6. juni klokka 19.