PENT OG NYTTIG: Låsskjermen er noe mange ser mye på, ofte bare for å sjekke klokka. Hvorfor ikke piffe opp Windows Phone-låsskjermen til å vise deg enda mer nyttig info?  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PENT OG NYTTIG: Låsskjermen er noe mange ser mye på, ofte bare for å sjekke klokka. Hvorfor ikke piffe opp Windows Phone-låsskjermen til å vise deg enda mer nyttig info? Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Fiks låseskjermen på Windows Phone 8

Se værmeldinger, bilder og batteristatus på et blunk.

En av nyhetene i Windows Phone 8 er mer frihet på låseskjermen, altså den første skjermen når du vekker mobilen din. Den er det mange som sjekker regelmessig, nærmest som en tvangstanke.

I Windows Phone 7 var det stort sett bare bakgrunnsbildet du hadde kontroll over, mens du i versjon 8 kan styre hva slags informasjon du får i tillegg til dato og klokkeslett. På den måten kan du få mye mer ut av å titte på telefonen.

Du finner alle valgene ved å gå inn i innstillinger og velge "låseskjerm". Her er hva du kan gjøre med dem.

Se video: Dette er nytt i Windows Phone 8

FULL KONTROLL: Via denne skjermen kan du ta kontroll over alle aspektene utenom ett: Dato og klokkeslett. Det må stå der, på engelsk, merkelig nok.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FULL KONTROLL: Via denne skjermen kan du ta kontroll over alle aspektene utenom ett: Dato og klokkeslett. Det må stå der, på engelsk, merkelig nok. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


1. Bakgrunn

Her velger du hva som skal fylle bakgrunnsbildet på låseskjermen. Fra Microsofts side følger det med to valg: Bilde eller Bing. Bilde betyr å velge et bakgrunnsbilde fra galleriene dine, mens Bing bruker Microsofts tjeneste for å veksle mellom ulike motiver fra nettet. I tillegg til dette har som oftest mobilprodusenten din lagt til noe.

Men du kan også laste ned apper som får styre bakgrunnen. For eksempel har Facebook-appen en slik funksjon, som henter bilder fra kontoen din og danderer de utover låseskjermen. Microsoft har samlet en fin gjeng her, og du finner de fleste apper med slik funksjonalitet ved å søke etter "lock screen" i appbutikken. Mange apper lar deg velge nøyaktig hvordan den skal behandle låseskjermen, og du får opp disse valgene ved å trykke på "åpne app" etter å ha valgt den riktige appen i listen, og så gå inn i innstillingene til appen. Vær obs på at det kan ta litt tid før endringene du gjør her trår i kraft, så gi appen noen sekunder før du hiver telefonen i veggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På vår hjemskjerm bruker vi appen Weather Flow for å styre bakgrunnen. Denne lar deg velge bakgrunnsbilde i bakgrunnsbildet, slik at vi ser været i tillegg til et egetvalgt bilde vi har lastet ned fra nettet.

Enda en kjekk nyhet: Slik setter du egne ringetoner i Windows Phone 8

2. Artistbilder

Om du vil, kan Windows Phone sin musikkspiller bytte bakgrunnsbildet ditt når du spiller musikk. Det er bare å slå på "Vis artist når du spiller musikk". Dette er dessverre ganske begrenset, da det kun vises bilder av artister, og kun de Windows Phone kjenner til. Dessuten vises ingenting om du bruker Spotify eller Wimp.

3. Detaljert status

Nederst på låseskjermen ligger det en liten tekst, som du selv kan velge hvor hentes, under "Velg en app for å vise detaljert status".

Windows Phone gir deg noen muligheter ut av boksen, for eksempel å vise en ulest SMS eller dagens kalenderoppføring. Men igjen er det slik at også andre apper kan ta over, for eksempel en batteriapp som viser deg hvor mange timer du kan regne med å få ut av batteriprosenten.

På vår hjemskjerm har vi valgt vår private innboks, slik at vi ser hva den siste uleste e-posten går ut på.

Har du prøvd One Note, som følger med Windows Phone? Det er kjekt også for iPhone og Android-brukere!

MIKS SELV: Personlig bruker vi Weather Flow som danderer været på et bilde vi selv har valgt og Battery Sense for å vise oss batteristatus. I tillegg har vi forhåndsvisning av e-post og ikoner for diverse standardfunksjoner.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MIKS SELV: Personlig bruker vi Weather Flow som danderer været på et bilde vi selv har valgt og Battery Sense for å vise oss batteristatus. I tillegg har vi forhåndsvisning av e-post og ikoner for diverse standardfunksjoner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


4. Hurtigstatus

Under teksten vises det opptil fem ikoner, med tilhørende tall. Du velger selv hva disse ikonene skal være, ved å trykke på hver enkelt under "Velg apper for å vise hurtigstatus".

Noen kommer ut av esken, som antall nye e-poster, uleste SMS-er eller tapte anrop. Og du kan laste ned apper som støtter systemet, for eksempel for å se antall varsler på Facebook eller omtaler på Twitter.

Selv bruker vi appen Battery Sense for å se hvor mange prosent batteri vi har til enhver tid, i tillegg til standardfunksjonene for blant annet privat- og jobb-e-post.

5. Kodelås

Det siste valget i de nye låseskjerm-innstillingene går på passord, og som alltid er rådet klart: Sett et passord! Du trenger ikke uroe deg for å måtte taste det inn i hytt og gevær, da du for eksempel kan velge å bli spurt når det er over fem minutter siden du sist låste opp telefonen. Dette ordner du under "Krev et passord etter".

"Passord" er strengt tatt et uheldig ordvalg fra Windows Phone sin side, da det er snakk om en firesifret kode.

Les også: Windows Phone 8-brukere er mest fornøyd!

Har du tips til gode apper som gjør låseskjermen din mer interessant? Del gjerne med deg under artikkelen!