Fem spill som trimmer hjernen

App-butikkene er fulle av godbiter – her er fem håndplukkede spill som setter de små grå på prøve.

App-butikkene bugner av spill som trimmer hjernecellene.
App-butikkene bugner av spill som trimmer hjernecellene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

App-butikkene til Google og Apple består av hundretusenvis av apper, og denne gangen har vi satt fokus på spill som trimmer hjernen.

Vi har valgt å ta for oss spill som kan spilles uten å stresse; det vil si som hverken har krav til rask øye-hånd-koordinasjon eller klokker som teller ned tiden.

Rett og slett spill du kan spille i ro og mak.

Les også:
=> Syv spill det er vanskelig å legge fra seg
=> 10 iPad-spill som passer for barn

image: Fem spill som trimmer hjernen


Pudding Monsters

Pudding Monsters for Android (kr 6,-)
Pudding Monsters for iPhone/iPod Touch (kr 7,-)
Pudding Monsters HD for iPad (kr 7,-)

I Pudding Monsters er målet å knytte de små monsterne sammen til ett større monster, og det kan du gjøre ved å skyve ett av dem i én av fire retninger. Du må imidlertid sørge for at de stopper i noe – sender du dem over kanten av bordet må du prøve på nytt igjen.

Ikke bare må du koble sammen alle de små krypene. For å få full pott, er de også nødt til å dekke alle stjernefeltene på brettet i det det siste monsteret kobles til de andre. Underveis vil du bli introdusert for nye ting, som slimete monstre (som etterlater seg kliss som de andre stopper i), isblokker som knuses ved første berøring, klonemaskiner og mer til.

PS! Skaperne har også laget Cut the rope

image: Fem spill som trimmer hjernen


Flow

Flow for iOS (gratis med in-app-kjøp for flere brett)
Flow for Android (gratis)
Flow for Windows Phone 7/8 (gratis)

Her er målet enkelt – du skal knytte sammen to punkter i samme farge, men ingen linjer kan krysse hverandre, og alle feltene på brettet må dekkes dersom du skal få full pott.

Flow byr på hundrevis av brett (krever at du betaler for å låse dem opp på iOS). Hvis du vil, kan du godt stresse deg selv ved å spile mot klokka, men du kan også tenke i ro og mak om du heller foretrekker det.

Spillet er altså gratis på Android (750 brett, med annonser), mens iOS-brukere får 150 brett gratis før de eventuelt må låse opp resten.

SAMLESIDE:

Mobilspill

Quell Reflect

Quell reflect for Android (kr 6,-)
Quell Reflect for iOS (kr 14,- – alle enheter)

Spillmekanikken i Quell Reflect er ikke helt ulik Pudding Monsters – her skal du skyve en eller flere vanndråper rundt på et brett for å samle perler, og målet er å samle alle perlene på færrest mulig trekk. På hvert brett får du oppgitt hvor lavt det er mulig å komme, og dermed går det litt sport i å klare alle brettene på perfekt antall trekk.

image: Fem spill som trimmer hjernen


Utover i spillets gang introduseres stadig flere elementer, som spikere, teleporteringsringer og mye annet, og på enkelte brett må du virkelig tenke så det knaker for å klare det på perfekt antall trekk.

La oss også nevne at spillet har et vidunderlig lydspor.

Machinarium

Machinarium for Android (kr 30,-)
Machinarium for iPad (kr 35,-)

Det er ikke bare «brettspill» som setter hjernen på prøve – Machinarium er et indie-utviklet eventyrspill der alt er håndtegnet. Selv har jeg spilt igjennom hele, og den snedige visuelle stilen kombinert med mange gåter og smart tenking gjør dette til en meget god spillopplevelse.

På iOS er det kun tilgjengelig på iPad, mens det på Android er laget for nettbrett og telefoner med HD-oppløsning.

Spillet har vunnet flere priser og er også tilgjengelig på flere plattformer. Her ser du traileren:

image: Fem spill som trimmer hjernen


KenKen

KenKen Premium for iOS (gratis med in-app-kjøp for flere brett)
HoloKen for Android (gratis klone)
Mathdoku for Windows Phone 7/8 (gratis klone)

Mange har latt seg fenge av Sudoku, men spør du meg er KenKen/Mathdoku enda mer fengende. Prinsippet er det samme – hvert siffer skal bare forekomme én gang i hver rad og kolonne.

Imidlertid må du her plassere sifrene slik at de oppfyller kravene. Dersom tre ruter er rammet inn med "8x", betyr det at de produktet av de tre tallene må bli 8 – i praksis 1, 2 og 4 i én eller annen rekkfølge.

Hva spiller du for å trimme de små grå? Vi hører gjerne flere forslag i kommentarfeltet under.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!