De nye mobile bildesamfunnene har fokus på å la deg dele bilder med de som står deg nær. Path tillater deg maksimalt å ha 50 venner.
De nye mobile bildesamfunnene har fokus på å la deg dele bilder med de som står deg nær. Path tillater deg maksimalt å ha 50 venner. Vis mer

Fem mobile bildesamfunn

Knips og del med de du vil på 1-2-3.

Publisert
Sist oppdatert

Nettets sosiale nettjenester kommer i mange former og farger, blant annet de "totale" tjenestene, som Facebook, der folk deler alt mulig med kjente og ikke fullt så kjente, mikrobloggtjenester som Twitter der alle meldinger må være på maks 140 tegn, og lokasjonsbaserte nettjenester som FourSquare og Gowalla, der man forteller resten av verden hvor man er akkurat nå.

En annen pattform som opplever stor pågang om dagen er de sosiale bildesamfunnene. Riktignok har Flickr, Picasa og lignende tjenester eksistert en god stund allerede, men nå har det kommet et utspring av mobile applikasjoner som gir deg muligheten til å knipse bilder og dele dem med de du vil, der det sosiale er satt i fokus.

Samleside:

Apps

Her er noen av de mest populære:

Fem mobile bildesamfunn


Instagr.am

På snaue fem måneder hadde Instagram allerede 2 millioner registrerte brukere. Med Instagram velger du selv om du vil at bildene dine skal være offentlig tilgjengelige, eller om du manuelt vil godkjenne de som skal få se bildene dine. Tjenesten brukes også i all hovedsak igjennom en app på telefonen med et meget delikat design, men mangler en ordentlig webversjon.

Bildene du tar kan påføres ulike effekter, totalt elleve, som utvikerne har kodet fra grunnen av. Bilder kan også lagres på telefonen og postes til andre tjenester som Facebook, Twitter og Flickr.

Instagram er dog bare for iPhone- og iPod Touch-eiere, og kan lastes ned gratis fra iTunes.

Fem mobile bildesamfunn


Picplz

I motsetning til Instagram er Picplz også tilgjengelig på Android-plattformen. Ellers har tjenesten veldig mye til felles med Instagram, der du også her kan velge blant en god håndfull bildefiltre og dele bildene dine på andre tjenester; deriblant også Dropbox og Tumblr. I tillegg er finnes det en webversjon som også kan brukes for å se og kommentere andres bilder.

Hvis du vil, kan du logge på med Facebook-kontoen din og dermed automatisk legge til alle Facebook-vennene dine som bruker Picplz. For alle bilder kan du dessuten se hvor mange som har sett bildet.

Picplz for iOS
Picplz for Android

Fem mobile bildesamfunn


Path

Mens mange andre tjenester lar deg legge til venner i bøtter og spann, har Path en interessant begrensning; du kan nemlig ikke ha mer enn 50 venner. Det gjør at du blir nødt til å begrense deg til de du faktisk kjenner, og at du derfor i utgangspunktet deler bildene du tar med de du kjenner best og ikke med gamle klassekameraeter, halve salgsavdelingen og naboen du egentlig aldri prater med. Det opplever mange som befriende.

Du kan også se hvem som har sett bildene du har postet, og det er mulig å kommentere hverandres bilder og tagge venner som er med på bildene. Path har også støtte for videosnutter inntil 10 sekunder, men kan ikke poste ting fra kamerarullen på telefonen, så alle bilder og filmer du vil poste må tas med kameraet når du vil poste dem.

Path er bare tilgjengelig for iPhone.

Fem mobile bildesamfunn


DailyBooth

På denne tjenesten er fokuset at medlemmene skal ta et bilde av seg selv hver dag, selv om det ofte kan skli ut litt. Sammen med bildet kan man poste en statusoppdatering, og tjenesten minner veldig om Twitter, der brukernavn begynner med @, man har en profilside, kan følge hverandre, sende private meldinger etc.

Det er også mulig å kommentere hverandres bilder og sende gruppemeldinger til flere brukere. Foreløpig finnes det kun en offisiell app for iPhone, mens en Android-utgave skal være under utvikling. Det er også mulig å bruke tjenesten fra web (med webkamera).

Dailybooth for iPhone

Foodspotting

Vi tar også med Foodspotting, som er et fotosamfunn med fokus på mat. Som en slags variant av restaurantomtaler, gjør Foodspotting det mulig å ta bilder av og skrive litt om matrettene på de forskjellige restaurantene.

Fem mobile bildesamfunn


Dermed kan du også dra opp telefonen og se hvilke matretter som anbefales i nærheten av der du er, med bilder av hvordan de ser ut og kommentarer fra brukerne. Liker du en rett, kan du "nomme" den - en måte å anbefale den til andre på.

Foodspotting er kun tilgjengelig for iPhone, men kan også brukes via nettsidene.

Mobile fotosamfunn

Bruker du en eller flere av disse tjenestene? (Avsluttet)
Instagram(38%)
Path(25%)
Picplz(17%)
Foodspotting(11%)
Dailybooth(9%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvilken av dem du skal velge er imidlertid et annet spørsmål. Her til lands har vi inntrykk av at Instagram (iPhone) og Picplz (iPhone/Android) er de mest populære, men bruker du noen av disse tjenestene, tar vi i gjerne mot en stemme fra deg i boksen til høyre, slik at andre lesere kan få en pekepinn på hvilke tjenester som er mest utbredt i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer