Med root-tilgang på telefonen får også appene flere muligheter enn de hadde. (Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/victoriawhite/5476072662/in/photostream/">Droid boy</a> av <a href="http://www.flickr.com/photos/victoriawhite/">victoriawhite</a>, <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">CC-BY</a>)
Med root-tilgang på telefonen får også appene flere muligheter enn de hadde. (Foto: Droid boy av victoriawhite, CC-BY)Vis mer

Fem kjekke Android-apps for root-brukere

Med alle rettigheter blir mulighetene flere.

Har du en Android-telefon i dag, kjører den en utgave av Googles mobile operativsystem, sannsynligvis tilpasset i større eller mindre grad av telefonprodusenten.

Og selv om Android er svært fleksibelt med tanke på tilpasninger, er det fortsatt ikke alt du kan endre på – eksempelvis kan du ikke avinstallere produsentens egne programmer, og det er også andre begrensninger rundt om du må leve med.

For å få full kontroll på telefonen, trenger du administratorrettigheter, og for å få det, må du roote telefonen. Forleden dag skrev vi en liten introduksjon til rooting, og som lovet i bunnen av artikkelen skal vi i dag ta en titt på apps som kun er tilgjengelige for root-brukere.

Har du ikke rootet telefonen?
Samleside: Android-apps

Så, with no further ado:

Fem kjekke Android-apps for root-brukere


Titanium Backup

En svært god backupløsning, som kan ta backup av hele telefonen (inkl apps og tilhørende data) til SD-kortet eller direkte til Dropbox. Backuprutiner kan også settes opp jevnlig slik at du slipper å tenke på dem, og applikasjonen har i tillegg flere avanserte muligheter – blant annet kan du avinstallere systemapplikasjoner (hvem bruker Aksjer-applikasjonen anyway?), eller fryse dem, slik at de ikke blir kjørende i bakgrunnen. Du kan også flytte apps til SD-kortet (selv om de ikke har støtte for det), men det krever da at du har partisjonert minnekortet i Ext2-format.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Titanium Backup (Android Market, gratis - pro-versjon koster 33 kroner)

JuiceDefender

Vi har tidligere omtalt JuiceDefender, som er en app som hjelper deg å spare batteriet. Med en rootet telefon gis programmet enda flere muligheter til å spare strøm, deriblant muligheten for å bytte fra 3G=>EDGE, samt å klokke ned prosessorhastigheten når den ikke er nødvendig.

Les mer om JuiceDefender

JuiceDefender beta (Android Market, gratis - mer avanserte versjoner finnes)

Fem kjekke Android-apps for root-brukere


LBE Privacy Guard

På Android bør du følge med på hvilke rettigheter en applikasjon ber om før du laster den ned, for når selv et uskyldig skyvepuslespill trenger tilgang til kontaktlista, samtaleloggen, Internett og telefon-ID, bør varselbjellene ringe. I motsetning til Apples App Store er det ganske fritt frem på Android, som også har gjort det nødvendig for Google å fjerne applikasjoner fra Android Market i etterkant.

LBE Privacy Guard er svært kjekk, for med denne kjørende i bakgrunnen, kan du velge manuelt å godkjenne at applikasjoner får tilgang til ulike deler av telefonen. Dermed kan du f.eks. nekte en app tilgang til kontaktlista di, men vær da varsom på at det kan gjøre at appen ikke fungerer som den skal.

LBE Privacy Guard (Android Market, gratis)

Screenshot It

Å ta skjermbilder av en Android-telefon er stort sett et mareritt, selv om enkelte modeller nå har fått knappesnarveier for å ta et skjermbilde. Den er kanskje ikke for alle, men Screenshot It lar deg ta skjermbilder enten ved å riste telefonen, bruke "selvutløser" eller direkte fra varselmenyen. Skjermbildene kan deretter beskjæres og/eller deles.

Screenshot It (Android Market, kr 22,-)

Fem kjekke Android-apps for root-brukere


ROM Manager

Vil du gå "all in" med rootingen din, kan du gjøre mye spennende ved å bytte ut hele Android-versjonen du kjører på telefonen med en ny. I så fall er ROM Manager svært nyttig, som lar deg ta backup av telefonen, installere tredjeparts-ROMs etc. langt enklere enn å gjøre jobben manuelt. Dette gir deg f.eks. mulighet til å installere den nyeste Android-versjonen selv om produsenten ikke har sluppet den ennå, kjøre varianter som er gjerrige på strøm, eller som tilbyr en drøss av ekstra funksjoner.

ROM Manager (Android Market, gratis - proversjon for 33 kroner)

Har du tips til apps som er kjekke for root-brukere? Da hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet under.