Fem fine quiz-apper

Du trenger ikke spillebrett og sofa for å ha spørrelek med venner.

<strong>QUIZ: </strong>Det finnes mange quiz-apper i app-butikkene. Vi har plukket ut noen av de beste. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
QUIZ: Det finnes mange quiz-apper i app-butikkene. Vi har plukket ut noen av de beste. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange har tilbrakt mang en fredagskveld rundt stuebordet med «Trivial Pursuit», «Bezzerwizzer» eller hva det måtte være.

Det håper vi man fortsetter med, men vil du bryne de små grå mens du er på farten, finnes det også mange quiz-apper til mobil og nettbrett, der det også er mulig å utfordre venner til kamp.

Her er noen av de vi liker best:

QuizUp

iOS, Android

«Quizup» har tatt verden med storm og ble nylig lansert for Android, der én million nye spillere ble med i løpet av den første uka. Appen er gratis å laste ned og tilbyr over 200.000 spørsmål i over 400 kategorier. Du kan koble på med Facebook- eller Twitter-kontoen for å se hvilke venner som spiller (og utfordre dem), men du kan også spille mot tilfeldige personer.

Quizup lar deg konkurrere i over 400 ulike kategorier der du kan spille mot venner eller folk fra helt andre steder.
Quizup lar deg konkurrere i over 400 ulike kategorier der du kan spille mot venner eller folk fra helt andre steder. Vis mer


Hver runde består av syv spørsmål der du får flere poeng jo raskere du svarer, og begge spillere spiller i utgangspunket samtidig, selv om det er mulig å sende en utfordring der du har svart fra før og mottakeren opplever det som om dere spiller samtidig. I hver kategori opparbeider du deg poeng slik at du etter hvert kan smykke deg med nye titler og klatre på rankinglistene. Når du nivå 15 i en kategori, kan du bidra med nye spørsmål i kategorien via nettsidene.

QuizUp, Android (Google Play, gratis)
QuizUp, iOS (App store, gratis)

Illustrert Vitenskap Quiz Battle 2

iOS, Android

«Quiz Battle» har lenge vært tilgjengelig i app-butikkene, men for ikke mange ukene siden ble oppfølgeren lansert. I «Quiz Battle 2» kan du ha flere spill gående samtidig mot én og én bruker, der man via et slags Scrabble-inspirert spillebrett svarer på spørsmål i forskjellige kategorier. Her må du også tenke litt taktisk fordi enkelte av spillerutene er bonusruter som gir flere poeng.

Quiz Battle 2 kombinerer spørsmål med brettspill-tankegang.
Quiz Battle 2 kombinerer spørsmål med brettspill-tankegang. Vis mer


Oppfølgeren har flere spillebrett: 2500 nye spørsmål der brukerne i tillegg har mulighet til å legge inn nye, eventuelt kjøpe spørsmålspakker. Det finnes også hjelpemidler (som å fjerne to gale svar) som kan kjøpes i appen, men i rettferdighetens navn vil da også motspilleren få dra nytte av det samme hjelpemiddelet.

Quiz battle 2, Android (Google Play, gratis)
Quiz Battle 2, iOS (App store, gratis)

You don't know Jack

iOS, Android

Denne serien har historikk helt tilbake til 1995, og selv bestilte undertegnede flere av PC-spillene fra USA fordi ingen norske butikker hadde dem inne. Heldigvis har skaperne fulgt med i tiden, og «You don't know Jack» er tilgjengelig både på iOS og Android.

Dette spørrespillet er mildt sagt annerledes og oppleves nesten som et slags amerikansk tv-show. Her er spørsmålene ofte stilt på svært finurlige måter, man har flere spørsmålstyper (f.eks. «Dis or Dat» – er følgende personer oppfinnere eller seriemordere?) og både visuelt og lydmessig er appen rett og slett en fest, men muligens ikke for alle.

Man kan konkurrere mot venner og boltre seg med stadig nye spørsmålskategorier – over 300 «episoder» er tilgjengelig.

Under ser du en video som viser hvordan spillet fortoner seg. Litt masete, som du ser, men også ganske artig:

You don't know Jack, Android (Google Play, gratis)
You don't know Jack, iOS (App store, gratis)

I QuizCross er det om å gjøre å få tre på rad.
I QuizCross er det om å gjøre å få tre på rad. Vis mer


Quizcross

iOS, Android

Dette spørrespillet følger «tre på rad»-prinsippet der du først velger hvilken rute du vil prøve deg på og deretter svarer på tre spørsmål. Klarer du alle tre er du sikret ruta, mens motspilleren kan ta over en rute dersom han svarer flere riktige enn det du gjorde. Runden avsluttes når noen har fått tre på rad.

Spillet er laget av svenske MAG Interactive, som også står bak det populære ordspillet Ruzzle (tidligere Rumble).

QuizCross, Android (Google Play, gratis)
QuizCross, iOS (App store, gratis)

Les også:
Trim hjernen med Threes
Fem spill som trimmer hjernen
Ti iPad-spill for barn

MoviePop og SongPop er fullastet med film- og musikkspørsmål der det gjelder å være kjapp på labben.
MoviePop og SongPop er fullastet med film- og musikkspørsmål der det gjelder å være kjapp på labben. Vis mer


Songpop/Moviepop

iOS, Android

Hvor raskt klarer du å identifsere sangen/filmen? Det er utgangspunktet for disse to appene, som begge er laget av FreshPlanet. Begge appene er delt opp i ulike kategorier, og ved å vinne kamper, samler du gullmynter som kan brukes for å låse opp nye kategorier (det kan også gjøres mot betaling).

Som seg hør og bør, kan du logge deg på med Facebook-kontoen din for å utfordre venner.

PS! Du bør ha en grei oppkobling til nettet, siden appene laster ned video- og musikksnutter til spørsmålene.

SongPop, Android (Google Play, gratis)
MoviePop, Android (Google Play, gratis)
SongPop, iOS (App store, gratis)
MoviePop, iOS (App Store, gratis)

Vi må innrømme at vi ikke fant mye som fristet i Windows Phone-appbutikken (Quizkampen finnes – på svensk), men har du noen favoritter, er du hjertelig velkommen til å bruke kommentarfeltet under.

Samleside: Spill

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!