Feil 53 er når Apple «ødelegger» iPhone med vilje

Får du feil 53 på iPhone, vil den i praksis være ubrukelig.

<strong>FEILEN SOM IKKE KAN RETTES:</strong> Får du feilmelding 53 på en iPhone, ser det ut til at telefonen ikke vil la seg reparere. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FEILEN SOM IKKE KAN RETTES: Får du feilmelding 53 på en iPhone, ser det ut til at telefonen ikke vil la seg reparere. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppdatert: Apple har nå rettet feil 53

Å reparere en iPhone kan ofte blir en dyr affære; spesielt fra offisielt hold. Derfor har det blomstret opp mange tredjepartsaktører som kan bytte en knust skjerm, defekte knapper og lignende for en rimeligere penge.

Flere internasjonale medier, deriblant The Guardian, rapporterer nå om at Apple har bygd inn en slags selvdestrueringsfunksjon i siste versjon av iOS; versjon 9, som ble sluppet i høst.

LES OGSÅ: iPhone troner toppen av klagelista

Forhindrer uautorisert tukling

Feilen skal ha sammenheng med Touch ID; fingeravtrykksensoren på modellene 5s, 6/plus og 6s/plus.

Dersom denne sensoren kobles fra telefonen, vil telefonen utføre en rutine neste gang den starter opp for å se om det fortsatt er samme sensor som er koblet til.

Er det ikke det, vil telefonen låse seg med feilmelding 53, som i praksis gjør telefonen helt ubrukelig.

Vi har også sett flere steder at dette ikke nødvendigvis kun omhandler Touch ID-sensoren, men også andre komponenter i iOS-enheter.

LES OGSÅ: Virker ikke Touch ID som det skal?

– Sikkerhetsmekanisme

GJENKJENNER FINGEREN: Touch ID er Apples teknologi for å låse opp telefonen, utføre betalinger og lignende ved hjelp av fingeravtrykket. Foto: KIRSTI ØSTVANG
GJENKJENNER FINGEREN: Touch ID er Apples teknologi for å låse opp telefonen, utføre betalinger og lignende ved hjelp av fingeravtrykket. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


I samme artikkel siteres en Apple-talsperson som forklarer hvorfor feilen oppstår (vår oversettelse):

– Vi beskytter fingeravtrykksdata via en sikkerhetsenklave, som er paret med hver unike Touch ID-sensor. Når telefonen repareres av et autorisert verksted eller av en Apple-butikk for ting som har med touch ID-sensoren å gjøre, blir denne paringen validert på ny. Denne sjekken sikrer at telefonen og programvaren relatert til touch ID forblir sikker. Uten denne unike paringen, kunne man ha byttet ut sensoren med en ondsinnet sensor og dermed fått tilgang til sikkerhetsenklaven. Når iOS oppdager at denne paringen feiler, blir Touch ID-funskjonene, inkludert Apple Pay, deaktivert slik at enheten forblir sikker.

Når iPhone blir reparert av en uautorisert tredjepart, kan feil skjerm eller andre komponenter i kontakt med Touch ID-sensoren forårsake at denne paringen ikke kan valideres. (…) Hvis en kunde møter på feimelding 53, anbefaler vi å ta kontakt med Apple support.

Men ifølge brukere som har fått feilmelding 53 er det ikke bare Touch ID-funksjonaliteten som forsvinner. Telefonen blir i praksis helt ubrukelig.

- Det verste som kan skje

Teknologijournalist i Daily Dot, Mike Wehner, beskriver feil 53 som det verste som kan skje med din iPhone.

Hans erfaring etter å ha vært i kontakt med Apple er nemlig at den eneste løsningen på problemet er å bytte telefon, og at all data som er lagret på den er tapt, med mindre man har en sikkerhetskopi enten via iCloud eller iTunes.

LES OGSÅ: Slik fungerer iCloud

Tusenvis kan være rammet

Ifølge Kyle Wiens fra nettstedet iFixit, som spesialiserer seg på å gi oppskrifter på hvordan man reparerer ting og tang, har «Error 53»-nettsiden deres over 180.000 treff.

Det tyder på at ganske mange har blitt rammet av denne feilen globalt.

Det mange synes er spesielt frusterende er at dette ser ut til å skje etter oppdatering til iOS 9. Det kan altså være at man har klart seg fint etter en reparasjon gjennom iOS 7 og iOS 8, før oppgraderingen til iOS 9 plutselig gir feilmelding 53 og telefonen i praksis blir ubrukelig.

Wehner på sin side har oppdatert artikkelen sin i kjølvannet av siste dagers artikler og hevder at hans telefon aldri har vært tatt fra hverandre eller skadet, på tross av at telefonen hans fikk den alvorlige feilmeldingen.

LES OGSÅ: iPhone og knuste skjermer – dette krangler vi mest om