Fastpris på GPRS og SMS

I Sverige har mobiloperatørene nå satt en fast pris på bruk av GPRS og sending av tekstmeldinger. Når skal Norge følge etter?

I Sverige har de skjønt det. For å få brukerne til å benytte en ny teknologi eller tjeneste, må de gjøre den tilgjengelig og attraktiv. Stort sett kan dette oversettes med å gjøre den billig. Først og fremst gjelder dette GPRS, den nye raske måten å overføre data på.

Varför gör ni det på detta viset?

Svenskene, representert ved Telia, har sagt at alle får leke seg så mye de vil med GPRS for kun 49 kroner måneden. Det kan vi like! Gi ungdommen en GPRS-telefon og la dem leke seg. Dermed finner de ut hva som er morsomt og hvilke tjenester mobiloperatørene må bruke tid på å utvikle. Riktig nok kan jo dette slå feil, bare se på hva ungdommene har grepet fatt i til nå; Ingen trodde SMS skulle bli noen stor hit, men fjortisene var forelsket, og dermed kom også en helt ny inntektskilde -- nesten utydelige logoer og øredøvende ringelyder som alltid ringer når de er på bussen, på kino eller i butikken.

Tre millioner meldinger hver dag

SMS kan heldigvis brukes til helt andre ting enn å laste ned toner og logoer. Som å spørre det alle spør om på mobilen: Hvor er du nå? Men faktum er at nordmenn sender omtrent 3000000 tekstmeldinger hver dag. Dersom du er blant dem som er med på at dette tallet bare blir større og større hver eneste måned, bør du flytte til Sverige. Eventuelt kan du kreve at de norske mobiloperatørene lærer av sine kollegaer over grensen. Der kan du nå sende så mange meldinger du vil for kroner 49 per uke. Ja, det er en stiv pris, men det sendes altså tre millioner meldinger hver eneste dag..

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpig har ingen av de norske mobiloperatørene tenkt på verken GPRS eller SMS til fastpris.

- Etter hvert som teknologien endrer seg blir tjenestespekteret på mobil bredere. Da vil også prisene endre seg, sier Sigurd Sandvin, Informasjonssjef i Telenor Mobil.

- Vi har ingen umiddelbare planer om å endre prisene, men vil alltid lytte til kundenes ønsker og sørge for konkurransedyktige priser, sier Guri Wormdahl, Informasjonssjef i NetCom.

GPRS - ikke for fjortisene

I Norge kan Telenor og NetCom skilte med rundt en hundrings for å laste ned VG på PCen din, dersom den er koblet til nettet med en GPRS-telefon. Ikke mye å skryte av det, nei.

Det blir med andre ord ingen fråtsing i tekstmeldinger eller GPRS med det første. NetCom er likevel de som nærmer seg mest. De har introdusert youngTALK, med 30 "gratis" tekstmeldinger inkludert i abonnementsprisen. De har også et eget abonnement for de som bruker GPRS mye. For 200 kroner i måneden, kan du sende og motta 20 MB over GPRS. Fint og flott, men neppe tiltenkt ungdommen, de som virkelig får fart på sakene. Nei, mobiloperatører i norges land: skjerp dere!