SKUFFET: Sikkerhetsansvarlig Hanne Tangen Nilsen i Telenor skulle ønske nordmenn var flinkere til å tenke mobil sikkerhet. Foto: Per Ervland
SKUFFET: Sikkerhetsansvarlig Hanne Tangen Nilsen i Telenor skulle ønske nordmenn var flinkere til å tenke mobil sikkerhet. Foto: Per ErvlandVis mer

Farlig mobilslurving

Vet du hvor viktig det er å beskytte telefonen din?

Gjennom flere tiår med virus, trojanere, og spam, vet nordmenn flest at de skal være forsiktige på PC-en.

Sikkerhet på smarttelefoner som iPhone og Android-modeller, er på sin side noe nytt.

- Og de færreste kan nok om sikring av slikt utstyr, sier politisk rådgiver Sigrid Brattabø Handegard i Samferdselsdepartementet.

Slik gjør du iPhone sikrere

Mange skrur av PIN-koden

Brattabø var en av talerne under Nasjonal Sikkerhetsdag denne uken; et arrangement med departementsstøtte, for å øke bevisstheten blant teknofile nordmenn.

En undersøkelse i forkant av arrangementet viser at nordmenn er langt fra flinke nok til å sikre mobiltelefonene sine, til tross for at flere og flere lagrer sensitiv informasjon på dem.

Blant 710 norske bedrifter er det bare én av fem som har installert verktøy for å fjernslette innhold på de ansattes mobiltelefoner. Samtidig har nå over 70 prosent av norske ansatte tilgang til jobb-epost på telefonen.

Mister du telefonen, kan dermed bedriften din miste sensitiv informasjon. Og du kan miste ting som er mye verre; pikante bilder, for eksempel.

KAN IKKE NOK: Politisk rådgiver Sigrid Brattabø Handegard i Samferdselsdepartementet mener nordmenn ikke kan nok om mobil sikkerhet. Foto: Per Ervland
KAN IKKE NOK: Politisk rådgiver Sigrid Brattabø Handegard i Samferdselsdepartementet mener nordmenn ikke kan nok om mobil sikkerhet. Foto: Per Ervland Vis mer


For finner uvedkommende en mistet telefon, er sjansen stor for at alt ligger åpent og tilgjengelig. En undersøkelse utført av Telenor viser at bare én av ti nordmenn har ekstra kodelås på telefonen sin. To av ti har i tillegg slått av PIN-koden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva sier dette om holdningen til mobil sikkerhet? spør sikkerhetsansvarlig Hanne Tangen Nilsen i Telenor retorisk.

- Nordmenn skjønner ikke

Svaret er enkelt: Holdningen er for slapp, eller ikke tilstede i det hele tatt.

- Det har aldri vært tryggere å bo i Norge. Samtidig kommuniserer vi mer og mer, og vi ser en manglende forståelse for sikkerhetsspørsmål, understreker Tangen.

Hun får støtte fra Ole Tom Seierstad; sikkerhetssjef i Microsoft Norge. Samtidig som sikkerhetshull og virus er det mange frykter mest, viser tallene hans at det slett ikke er dette som er den største trusselen.

Menneskelige feil er klart det største problemet, først og fremst av én grunn: Man kan ikke sikre seg mot det.

Enkle grep

Telenors undersøkelse viser at nordmenn mistet om lag 150.000 mobiler i fjor. Mobiler fullstappet med både personlige og jobbrelaterte e-poster, bilder, tekstmeldinger og filmer.

Det er umulig å sikre seg mot å miste dem, men relativt enkelt å gjøre konsekvensene av tapet mindre.

- Minstekravene er de samme som for en PC, forteller Seierstad til DinSide.

MENNESKELIG SVIKT: Ole Tom Seierstad; sikkerhetssjef i Microsoft Norge, viser hvordan virus er et av de minste sikkerhetsproblemene. Foto: Per Ervland
MENNESKELIG SVIKT: Ole Tom Seierstad; sikkerhetssjef i Microsoft Norge, viser hvordan virus er et av de minste sikkerhetsproblemene. Foto: Per Ervland Vis mer


Det vil si å sette passordbeskyttelse, gjennomføre oppdateringer og tenke på hva man klikker på og installerer.

Her er passordene du ikke bør bruke

For det er ikke bare tapte mobiltelefoner som er en farlig menneskelig svikt.

Mobilvirus

På samme måte som trojanere og andre lureprogrammer er et av de største problemene på PC-en, er det i ferd med å bli en av de store truslene på mobilfronten.

- Informasjonsinnsamling er én av risikoene, forteller Seierstad.

Apper du installerer på telefonen din kan få full tilgang på alt du har lagret. Dermed kan bakmennene snappe opp for eksempel brukernavn og passord, som i verste fall kan føre til at de angriper lommeboken din. Dette har vi allerede sett eksempler på.

Derfor har Google nå fjernet flere apper fra Android Market

- Også ren skadelig programvare kan bli et problem. Vi har ikke sett så mye av det ennå, men etterhvert som flere bruker smarttelefoner øker sjansen for at det kommer, sier Microsoft-sjefen.

USIKKERT: Willy Jensen, direktør i Post- og teletilsynet, synes det er merkelig at norske bedrifter ikke er flinkere på sikkerhet. Foto: Per Ervland
USIKKERT: Willy Jensen, direktør i Post- og teletilsynet, synes det er merkelig at norske bedrifter ikke er flinkere på sikkerhet. Foto: Per Ervland Vis mer


- Når kan dette komme for alvor?

- Det tør jeg ikke spå. Forhåpentligvis aldri.

Dette bør du gjøre

For å gjøre telefonen din sikrere, er som sagt det første skrittet enkelt: Slå på passord-lås.

Det vil si at du må taste inn et passord før telefonen din kan brukes, i tillegg til vanlig PIN-kode som kommer opp når telefonen skrus på. Muligheten finner du i telefonens innstillinger.

Men selv med passordbeskyttelse er ikke telefonen 100 prosent trygg, om den skulle havne i kyndige hender. Her er Nettvett.no sine gode råd for en sikrere mobilhverdag:

 • Bruk passord på telefonen - ikke bare tastelås
 • Ikke oppbevar sensitiv informasjon på mobiltelefonen
 • Bruk antivirusprogram og ha gjerne mulighet for fjernsletting av mobilinnholdet
 • Ta sikkerhetskopi av innholdet med jevne mellomrom
 • Skru av blåtanntilkobling hvis du ikke bruker den
 • Ikke åpne mistenkelige SMS, MMS eller e-post på mobilen
 • Ikke last ned piratkopierte spill eller programmer til mobilen
 • Meld alltid fra til teleoperatøren hvis du mister telefonen, politiet hvis du tror telefonen er stjålet, og arbeidsgiver hvis du mister en jobbtelefon
 • Kontakt Forbrukerombudet hvis du tror et firma masseutsender SMS med reklame (spam)

Her finner du alle sakene om datasikkerhet fra DinSide

Har du mistet mobilen noen gang? Hva gjør du for å holde mobilen trygg? Del med deg under artikkelen!