Facebook Messenger får nye emojier

Flere hudfarger, mer likestilling - og smilefjesene skal fungere likt på tvers av plattformer.

<b>FÅTT DISSE?</b> Facebook introduserer helt nye emojier i Messenger-app og -samtalevinduer. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FÅTT DISSE? Facebook introduserer helt nye emojier i Messenger-app og -samtalevinduer. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Emojier er den nye måten å kommunisere på, og for de ulike chattetjenesten holder det å følge med på siste nytt innenfor smilefjes-trenden.

Tidligere denne uken ble det avslørt hvilke emojier som dukker opp i neste store oppdateringen av Unicode, som er et standard tegnsett som brukes av alle datamaskiner, mobiler og så videre.

I 9.0-oppdateringen som kommer senere i år får vi blant annet «Rolling on the floor laughing», eller ROFL, som det gjerne forkortes, Pinocchio-lyvenese, facepalm, selfie, krysser fingrene, avtale, bacon, skål og agurk.

LES OGSÅ: Slik får du emoji på Mac // PC

1.500 nye emojier

BEDRE KVINNE-EMOJIER: Facebook har tatt til seg kritikken om dårlig likestilling for kvinner i emoji-verden. Foto: FACEBOOK
BEDRE KVINNE-EMOJIER: Facebook har tatt til seg kritikken om dårlig likestilling for kvinner i emoji-verden. Foto: FACEBOOK Vis mer


Nå har dessuten Facebook begynt å rulle ut 1.500 flunkede nye emojier til chattetjenesten Messenger, med mer mangfold, som ulike hudfarger og kvinner som representerer et mer moderne samfunn; altså kvinnelig politibetjent, surfer og så videre, samt bilder av par av samme kjønn.

Rødhårede mennesker kan også glede seg, de er endelig også representert.

Det har de siste årene kommet kritikk mot de store it-selskapene fordi det er for lite mangfold i emojiene de lager. For noen uker siden kom Google-ansatte opp med forslag til mer likestillede emoijer, ifølge Time.

Har du iPhone eller iPad, har du siden i fjor vår hatt tilgang på emojier med flere hudfarger. Hvis du trykker og holder på en emoji, så får du opp flere alternativer.

Det fungerer på samme måte med de nye Messenger-emojiene. Så blir den hudfargen valgt som standard - og du må inn i innstillingene for å bytte.

HVILKEN HUDFARGE? Her er de du nå har å velge mellom.  Foto: FACEBOOK
HVILKEN HUDFARGE? Her er de du nå har å velge mellom. Foto: FACEBOOK Vis mer


Samme overalt

En annen årsak til at Facebook lanserer sine nye emojier, er for å lage én standard som fungerer likt på tvers av plattformer.

- Uansett hvilken emoji du velger, vil den se lik ut for alle Messenger-brukere, uansett om mottakeren er på Android, iOS eller en annen plattform, skriver Facebook i et innlegg.

Altså lover de en slutt på svarte bokser eller emojier som er uleselige. Det har vært et problem for noen at de sender emojier til andre brukere som ikke har samme mobiloperativsystem som ikke støtter det samme tegnsettet ennå.

LIKT FOR ALLE: Nå skal det bli slutt på emoji-misforståelse mellom iPhone- og Android-brukere. Foto: FACEBOOK
LIKT FOR ALLE: Nå skal det bli slutt på emoji-misforståelse mellom iPhone- og Android-brukere. Foto: FACEBOOK Vis mer


LES OGSÅ: Nå trenger du ikke besøke Facebook for å bruke Messenger

Hvor finner du dem?

SE ETTER DET NYE IKONET: De nye emojiene finner du på en ny knapp med fire små emojier. Foto: FACEBOOK
SE ETTER DET NYE IKONET: De nye emojiene finner du på en ny knapp med fire små emojier. Foto: FACEBOOK Vis mer


De nye emojiene skal være tilgjengelig i den dedikerte Messenger-appen, men det er ikke sikkert du har fått dem ennå. I Dinside-redaksjonen var det bare én av oss som har fått den foreløpig.

Men du finner dem i Facebook-chatten i nettleseren på datamaskinen. Bare se etter et nytt ikon med fire smilefjes, så får du opp en liste med alle de nye emojiene. Det samme ikonet vil du få opp i Messenger-appen også.

Du kan også skrive de manuelt. Gjør du på gamlemåten, altså skriver bare ":-)", vil du sende avgårde smilefjes-emoji i ny design.

Merk imidlertid at dersom du sender emojiene til en som ikke har fått de ennå, vil han eller hun fortsatt få opp de gamle.

Vi har også lagt merke til at Facebooks emojier skiller seg noe fra for eksempel Apples emojier, slik at meningen faktisk kan bli noe annet. Men slik er det på tvers av iOS, Android og Windows Phone også.

Vil du skru de av?

Liker du ikke de nye Facebook-emojiene (et kjapt søk på Twitter, og vi kan se at det er flere som er misfonøyde), og vil heller ha tilbake dine standard-emojier, kan du deaktivere dem i mobilappen.

Åpne Messenger-appen på din mobil (foreløpig kun tilgjengelig for iOS), gå til fanen Meg, trykk på Bilder og medier og skru av bryteren ved siden av Messenger-emoji.

Det ser ikke ut til å være mulig å skru emojiene av på datamaskinen.

LES OGSÅ:
Snart kommer taco-emojien
Slik får du smileys på iPhone

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!