Få bedre batteri med ART

Du kan gjøre en liten Android-«oppgradering» allerede nå.

<strong>BEDRE BATTERI:</strong> Ved å bytte fra Dalvik til ART kan du allerede nå oppleve at telefonen yter bedre og varer lengre. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
BEDRE BATTERI: Ved å bytte fra Dalvik til ART kan du allerede nå oppleve at telefonen yter bedre og varer lengre. Foto: PÅL JOAKIM OLSENVis mer

Tidligere denne sommeren ble Googles utviklerkonferanse avholdt, og i den sammenheng viste selskapet frem den neste Android-versjonen, Android L.

Les mer:
Snart kommer Android L
Dinside prøvekjører Android L

Blant nyhetene i Android L finnes blant annet en splitter ny design, men også under panseret er det gjort forbedringer, både hva angår ytelse og batteritid. Ett av de mest sentrale punktene her er at Dalvik-motoren byttes ut med ART (Android Runtime).

Raskere og bedre batteri

Dette er såkalte virtuelle maskiner som, enkelt forklart, sørger for å kjøre Android-appene.

Ved å bytte ut Dalvik med ART (i tillegg til andre forbedringer) er Googles mål å forbedre ytelsen og batteritiden i Android. Nettstedet Ars Technica har sammenlignet batteritiden i Android L med gjeldende utgave (KitKat) og fikk 36 prosent lenger batteritid i en test der telefonen ble brukt til ren nettsurfing.

En av hovedforskjellene er at Dalvik kompilerer appene (oversetter programkode til maskinkode) hver gang de skal starte, mens ART gjør dette én gang pr app. Dermed vil apper starte raskere enn før siden de kompileres ved installasjon og ikke ved kjøring. Ulempen er at det tar litt lenger tid å installere apper og at de opptar mer lagringsplass på telefonen.

Les også: 10 smarte Android-apper

Du kan bytte allerede nå

HER: Følger du instruksene under, låser du opp utviklermenyen der du kan bytte fra Dalvik til ART.
HER: Følger du instruksene under, låser du opp utviklermenyen der du kan bytte fra Dalvik til ART. Vis mer


Nå er ikke byttet fra Dalvik til ART den eneste ytelsesforbedringen i Android L. Selv har jeg brukt ART et par dager nå, og selv om jeg kanskje ikke merker den store forskjellen i ytelse, synes jeg batteriet virker å vare lenger, og det til tross for at ikke alle apper er tilpasset ART. Jeg kan i hvert fall ikke huske sist jeg hadde 82% batteri igjen klokka to på ettermiddagen.

Androidruntime.com kan du se en lang liste over apper og hvorvidt de fungerer eller ikke. Den kan være grei å sjekke innom før du bytter, i tilfelle det er noen av de essensielle appene dine som ennå ikke støttes av ART.

Første gang du bytter fra Dalvik til ART må telefonen startes på ny, og alle installerte apper optimaliseres. Med 408 apper på telefonen tok dette et kvarters tid for min del, så vær oppmerksom på at du blir utilgjengelig de første minuttene etter at du bytter.

Slik bytter du

Her er oppskriften for å bytte fra Dalvik til ART. Merk at ART først er til stede i Android v4.4 (KitKat), og at du derfor trenger en relativt ny telefon for å utføre byttet.

  1. Gå til innstillinger og om telefonen (her finner du også Android-versjonsnummeret ditt hvis du er i tvil – det må altså være 4.4 eller høyere)
  2. Trykk på byggnummer mange ganger (7) – helt til du får beskjed om at du er en utvikler.
  3. Hopp tilbake til innstillinger og trykk på utviklerinnstillinger (som ikke var der før du utførte forrige trinn)
  4. Endre runtime-system til ART
Opplever du problemer med noen apper, kan du bytte tilbake til Dalvik på samme måte.

Hva din erfaring blir etter å ha byttet, hører vi gjerne om i kommentarfeltet under.

Les også: Sliter du med Xperia Z-batteriet?