<strong><strong>BILLIGERE:</strong></strong> EU har nå kuttet maksprisene på roaming i EU/EØS. Foto: Sebastian Siebert / Shutterstock / NTB Scanpix
BILLIGERE: EU har nå kuttet maksprisene på roaming i EU/EØS. Foto: Sebastian Siebert / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

EU reduserer maksprisen på roaming

Og neste år skal ekstrakostnaden forsvinne fullstendig.

Publisert
Sist oppdatert

EU har besluttet at roamingavgiftene skal forsvinne neste år; altså at det ikke skal koste deg noe ekstra hverken å ringe, sende SMS eller surfe på nettet når du er på reise innenfor EU/EØS. Merk for øvrig at dette ikke gjelder alle land i Europa.

I helgen ble første ledd av denne planen iverksatt. Fra og med 30. april har nemlig EU innført nye makspriser på telefonbruk i utlandet som er lavere enn før.

Men merk - selv om prisene har blitt vesentlig lavere enn det de var, er det én ting til som er endret: 

Nå bruker du nemlig av de inkluderte minuttene, SMS-ene og megabytene i abonnementet ditt – også når telefonen brukes i utlandet.

LES OGSÅ: Slik slår du på roaming når du er i utlandet

Megabyte til 1/4 av prisen

Her er de nye maksprisene som ble gjeldende i helgen. For ordens skyld har vi regnet om beløpene til norske kroner med kursen fra Norges Bank per 29. april (9,21):

Roaming-priser i EU
 Før
Samtale per minuttkr 1,75kr 0,46
SMS per stykkkr 0,55kr 0,18
Per megabytekr 1,84kr 0,46
Prisene inkluderer ikke merverdiavgift


Merk at dette altså er makspriser, og at operatørene står fritt til å tilby lavere priser enn dette.

LES OGSÅ: Hvor raskt mobilabonnement trenger du?

Forsvinner neste år

15. juni 2017 forsvinner disse avgiftene helt innenfor EU. Da vil du få norske priser når du er på reise i utlandet, og følgelig bruke av den samme kvoten på abonnementet som det du gjør hjemme, uten noen ekstra kostnader.

Ifølge EUs egne nettsider har dette initiativet gjort sitt de siste årene. Prisen på databruk i utlandet har sunket med opp til 91 prosent siden 2007, og ringing/SMS/databruk har alle blitt over 80 prosent billigere.

I den samme tidsperioden har forbruket av dataroaming blitt over sju ganger så høyt.

Roamingkrig i Norge

<strong><strong>UTEN EKSTRA KOSTNAD:</strong></strong> Både Telenor og Telia har nå abonnementer der bruk i EU/EØS er inkludert i abonnementet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
UTEN EKSTRA KOSTNAD: Både Telenor og Telia har nå abonnementer der bruk i EU/EØS er inkludert i abonnementet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Bare dager før dette vedtaket ble iverksatt, kom flere norske mobiloperatører på banen med nye tilbud.

Telenor introduserte sine nye Frihet-abonnementer, der bruk i EU/EØS er inkludert, mens Telia (tidligere Netcom) utvidet sitt «Roam like home»-tilbud til å gjelde hele EU/EØS, og ikke bare Norden og Baltikum.

LES MER: Nå er det roaming-krig mellom Telenor og Telia

Onecall har valgt å beholde sine abonnementer som før, men tilbyr nå «EU-pakker» på 400 MB (49,-) og 1.000 MB (99,-) for bruk i EU, Tyrkia og USA. Pakken varer i 30 dager. Merk altså at både Tyrkia og USA er fraværende på listen hos Telia og Telenor, som bare inkluderer EU/EØS-land.

Talkmore gjør noe av det samme, men byr bare på 200 MB til 49 kroner og tar dobbelt betalt for 1.000 MB (199,-). Pakken gjelder kun i syv dager og i motsetning til Onecall-tilbudet er ikke Tyrkia inkludert hos Talkmore.

LES OGSÅ:
Mobilabonnement – her får du mest data for pengene
Hvor mye mobildata trenger man?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer