<strong><strong>SJEKK MATEN:</strong></strong> Med denne i lomma kan du sjekke kaloriinnholdet i maten du spiser. Og mye, mye mer. Foto: SCIO/YOUTUBE
SJEKK MATEN: Med denne i lomma kan du sjekke kaloriinnholdet i maten du spiser. Og mye, mye mer. Foto: SCIO/YOUTUBE Vis mer

Et spektrometer i lomma

Lar deg analysere matvareinnhold, om plantene trenger vann og hvor moden en avokado er.

Publisert
Sist oppdatert

Spektometere brukes ofte i forskning for å måle den kjemiske sammensetningen av et objekt; det være seg i forbindelse med astronomi for å se hvilke grunnstoffer en stjerne inneholder, eller for å analysere næringsinnholdet i en matvare.

Dette er typisk maskiner som på ingen måte er myntet på hvermansen; hverken hva gjelder størrelse eller prislapp.

Det er imidlertid SCiO; et lite spektrometer du kan hekte på nøkkelknippet og som kommuniserer med en tilhørende app på telefonen din.

<strong><strong>LITEN:</strong></strong> SCiO-spektrometeret veier bare 20 gram og får plass på et nøkkelknippe.
LITEN: SCiO-spektrometeret veier bare 20 gram og får plass på et nøkkelknippe. Vis mer


Kan skanne matvarer

Star Trek-fans vil umiddelbart tenke på Tricoder-enheten som ble brukt i serien for å skanne biologisk materiale, og det er omtrent det SCiO er.

<strong>MODEN?</strong> SCiO gir deg raskt beskjed om når du kan belage deg på å lage guacamole.
MODEN? SCiO gir deg raskt beskjed om når du kan belage deg på å lage guacamole. Vis mer


Eksempelvis kan du bruke enheten til å skanne mat for å lese av hvor mye fett, karbohydrater og proteiner den inneholder, hvor søt en vannmelon er (bare ved å skanne på utsiden), eller hvor moden en avokado er.

Kjekt når du skal lage guacamole til fredagstacoen og vil ha en du kan bruke så snart du er hjemme fra butikken – ikke en som er moden neste helg.

<strong>HVOR SØT ER MELONEN?</strong> SCiO kan brukes for å analysere innholdet både i mat og drikke. Og mer til.
HVOR SØT ER MELONEN? SCiO kan brukes for å analysere innholdet både i mat og drikke. Og mer til. Vis mer


SCiO skanner et område med en diameter på cirka halvannen centimeter og kan også virke gjennom plast, gitt at den slipper igjennom infrarødt lys (aluminiumsfolie fungerer for eksempel ikke).

Skaperne ser ingenting i veien for at den i fremtiden kan brukes for å analysere edelsteiner, klær, kosmetikk, alkohol eller hva det måtte være.Hvordan fungerer det?

Spektrometeret er ikke en ny oppfinnelse. Konseptet med SCiO er at den belyser et objekt med infrarødt lys, for så å fange lyset som reflekteres, som brytes slik at lysspekteret kan analyseres.

Når denne informasjonen sendes til mobiltelefonen din, lastes det opp til nettskyen for analysering med kraftige datamaskiner før resultatet av analysen sendes tilbake til telefonen din. Alt dette skjer på cirka fem sekunder om du har en grei nettoppkobling.

<strong><strong>APPER:</strong></strong> Skaperne lar også tredjeparter lage apper som kan kommunisere med SCiO-enheten.
APPER: Skaperne lar også tredjeparter lage apper som kan kommunisere med SCiO-enheten. Vis mer


Én uke batteri

SCiO bruker den nye lavenergi Bluetooth-standarden og oppgis derfor å ha batteritid på en uke før den må lades opp igjen via en micro USB-kabel. Enheten måler 73x25x17 millimeter og veier bare 20 gram. Skanningen må du gjøre på nært hold – under to centimeter.

Til å begynne med kan den brukes for å analysere mat, drikke, planter og medisiner, og informasjonen som samles inn fra brukerne utnyttes for å bygge opp en stor database over ulike produkter. Skaperne ser ingenting i veien for at den i fremtiden kan brukes for å analysere edelsteiner, klær, kosmetikk eller hva det måtte være.

Skaperne tilbyr også programmeringsgrensesnitt mot SCiO slik at tredjeparter kan lage apper som kommuniserer med enheten, for eksempel som illustrert i bildet til høyre (eller over, dersom du leser dette på mobiltelefon).

Under ser du en video som viser hvordan SCiO fungerer (artikkelen fortsetter):

Men hva koster den?

De første Kickstarter-brukerne får som vanlig en god pris, men tilbudet er for lengst revet bort. I skrivende stund er det fortsatt noen $199-varianter igjen (ca 1200 kroner + 90 i frakt til Norge, samt norsk moms og fortollingsgebyr), mens resten er nødt til å bla opp enda hundre dollar.

For orden skyld – la oss poengtere dette med Kickstarter nok en gang. Dette er ikke en nettbutikk der du kjøper produkter, men der du bidrar med penger for å støtte utviklingen av produkter.

Dette innebærer en risiko, for eksempel at produktet blir forsinket, blir annerledes enn tenkt eller ikke blir noe av i det hele tatt. Pengene du bruker her bør med andre ord være penger du har råd til å tape.

Les mer: Kickstarter gir deg kontrollen

Du kan lese mer om produktet (og eventuelt melde deg på finansieringen) på Kickstarter-siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer