Ericsson viser fremtidens mobil

Ericsson, som jobber med å utvikle fremtidige mobiltelefoni-løsninger, har vist frem ”Emil” - en av fremtidens mobile kommunikasjonsenheter.

Ericsson viser fremtidens mobil

Ericsson viste frem konsepttelefonen de kaller for ”Emil” i Oslo torsdag, som del av sin verdensomspennende turné. Ideen bak turneen er å presentere Ericssons fremtidige, tredjegenerasjons mobile kommunikasjonsløsninger (løsninger som gir større båndbredde enn i dag).

”Emil” er en kommunikasjonsenhet som skal kunne utnytte den store båndbredden som UMTS-teknologien gir mulighet for når dette nettverket er på plass i fremtiden. (Du kan lese mer om UMTS i denne artikkelen). Ettersom ”Emil” er utstyrt med en nettleser, skal du kunne motta – og se på – epost med bilder eller videosnutter som vedlegg.

I tillegg får du muligheten til å se på lokale kart og få opplysninger om attraksjoner, spisesteder, hoteller og annet i nærheten av det stedet du befinner deg.

Den versjonen av ”Emil” som ble vist i Oslo er utstyrt med en Bluetooth-brikke. Og Ericsson var først ute med å lansere mobiltelefoner med innebygget Bluetooth tidligere denne måneden. (Du kan lese mer om Bluetooth-teknologien i denne artikkelen).

Foreløpig kan ikke ”Emil” brukes som telefon, og den mangler dessuten adressebok og kalender. Men dette er egenskaper som Ericsson vet at de mestrer, så derfor var det ikke viktig å teste disse i konseptutgaven av ”Emil”, fortalte Stian Solberg i Ericsson i Norge mens han viste frem UMTS-enheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som du kan se av bildet, har ”Emil” intet tastatur. Men Solberg forteller at det antageligvis vil bli lagt inn et virtuelt tastatur på skjermen, eller at ”Emil” gir mulighet for at du kan bruke stemmen for å ”slå” et telefonnummer.

Når kommer UMTS?

Ingen kan foreløpig gi oss en nøyaktig dato for når UMTS-telefoner vil være på markedet, men Ericsson lover at enhetene vil være tilgjengelige på markedet samtidig som UMTS-nettverket blir ferdig.

Fristen for kommunikasjonsselskapene til å sende inn sine søknader om UMTS-lisens i Norge er 14. august, og de fire lisensene tildeles i november. Lisensholderne forplikter seg til å begynne å bygge ut det norske UMTS-nettverket relativt raskt, så vi kan dermed gjette på at UMTS-telefonene vil være på markedet i Norge i løpet av 2001.

Tilbake til Tema: Mobilt Internett