Ericsson T68 vs. Nokia 8310

Drømmer du om ny mobil til jul? Vi har testet høstens to mobilvinnere.

Ericsson T68 har ny, funksjonell meny med fancy symboler i farger. Funksjonene velger du ved hjelp av joysticken (blå prikk midt på).
Ericsson T68 har ny, funksjonell meny med fancy symboler i farger. Funksjonene velger du ved hjelp av joysticken (blå prikk midt på).Vis mer

Vi har tatt for oss toppmodellene fra Nokia og Ericsson, henholdsvis Nokia 8310 og Ericsson T68. Begge ligger i grenseland mellom profftelefoner og designtelefoner.

LES OGSÅ:

Ergonomi:

Design og utforming er selvsagt en ytterst subjektiv sak. Likevel er det en del momenter som står ganske klart:

Begge telefonene er små og nette og ligger godt i hånden. Men T68 utmerker seg spesielt. Designet ligger perfekt i hånden, med sin avrundede form og en myk bakside som gir et godt grep.

Taster:

Begge telefonene har gode tastatur med godt uthevede taster.
Tastene på 8310 er bedre enn på dens forgjenger, 8210, men de er fortsatt forholdsvis små og står mye tettere sammen enn på T68. Tastenes ulike utforming gjør det imidlertid enklere å føle seg frem til dem. T68 har helt klart bedre taster med raskere responstid, men tastene sitter løsere, og avgir en metallisk klikkelyd.

Lyden stilles på begge telefonene ved hjelp av små taster på siden av telefonen. Tastene som sitter på 8310 er litt vriene å bruke, mens knappen på siden av T68 fungerer perfekt.

Skjerm:

Begge telefonene har femlinjers display. Nokia 8310 har en forholdsvis liten skjerm, men den har klare kontraster og gir et godt bilde. Ericsson T68 har en ganske stor fargeskjerm. Farger er selvsagt moro, og et pluss for de aller fleste, men det innebærer også at noe av kontrasten forsvinner. En fargeskjerm av denne typen vil sjelden kunne bli like klar som en sort/hvitt skjerm.

Nokia 8310, her kledt for årstiden, har innebygget radio og har blant annet fått nye, bedre taster.
Nokia 8310, her kledt for årstiden, har innebygget radio og har blant annet fått nye, bedre taster. Vis mer

Menystyring:

Nokia-menyen er standard, og lik de tidligere modellene. For alle som er vant til å bruke en Nokia-telefon, er menyen funksjonell og grei å bruke.

Ericsson introduserer nå en ny meny, med både tekst og symboler i ett åpningsbilde. Dette virker svært enkelt, og selv bestemor kan med enkelhet forstå de ulike symbolene som kommer i fine farger. Menyvalgene foretar du ved hjelp av joysticken som sitter midt på telefonen. Navigasjonen er forholdsvis enkel, men det kan være litt uvant i begynnelsen, og det er lett å bomme litt.

Batterikapasitet:

Nokia 8310 har en taletid på mellom to og fire timer og standbytid på 100-350 timer. Ericsson har henholdsvis 13, og 290 timer. Dette er kun oppgitt tid, vi har ikke selv hatt mulighet til å måle disse, men forskjellen er naturlig nok særdeles merkbar, selv den korte tiden vi har hatt med telefonene.

SMS/MMS:

Dersom du er avhengig av å lagre mange tekstmeldinger, vil du merke en stor forskjell på de to telefonene. T68 kan kun lagre totalt 40 meldinger (innboks, arkiv etc), mens 8310 kan ha 150 tekstmeldinger eller 50 bildemeldinger lagret. Begge telefonene har norsk ordbok.

Felles for begge telefonene er at det går vanvittig tregt å åpne innboksen. Skal du lese meldinger du har liggende, må du være utstyrt med en god porsjon tålmodighet.

Ericsson T68 er den første mobiltelefonen med støtte for MMS, det nye formatet for tekstmeldinger med bilde og lyd.

Pris:

Begge telefonene er for deg som ikke setter pris som noe viktig kriterie ved kjøp av mobiltelefon. Nokiaen er den rimeligste, med en pris før sponsing på 4.995 kroner. Ericsson-telefonen koster 5.995 (Elkjøp), men begge telefonene koster rundt 3.500-4.000 dersom du tegner et nytt abonnement.

Funksjoner:

Til T68 kan du laste ned dine egne bilder (EMS) eller benytte en av de mange små tegningene som ligger i telefonen.
Til T68 kan du laste ned dine egne bilder (EMS) eller benytte en av de mange små tegningene som ligger i telefonen. Vis mer

Begge telefonene har WAP versjon 1.2.1, GPRS og HSCSD. T68 har i tillegg innebygget bluetooth og støtte for tre mobilnett, 800/1800 og 1900.

I tillegg til at T68 har EMS og MMS, har den et eget bildegalleri der du kan lagre dine egne bilder. Bildene kan lastes ned fra PC, og kan også brukes som skjermsparer når telefonen ikke er i bruk. Med den store fargeskjermen, er det kun fantasien som setter en stopper for hvordan akkurat din telefon skal se ut.

Begge telefonenene har stoppeklokke, vibrasjonsvarsling med snooze, diktafon, og talestyrte funksjoner.

Nokia 8310 har imidlertid en stor fordel: Den innebygde radioen. Signalene er gode, men høretelefonene som hører til er ikke de aller beste. Stereolyd fungerer bare i gitte tilfeller. Litt synd, når det faktisk er snakk om originale headsets med to ørepropper.

Konklusjon

Valg av mobiltelefon er en veldig subjektiv sak, men dersom Bluetooth, EMS/MMS eller batterikapasitet er viktig for deg, bør du absolutt velge en Ericsson T68.

Dersom du vil ha radio, god plass til meldinger og telefonnummer, og ikke minst; en rimeligere telefon, bør du kjøpe en Nokia 8310.