Er Saylor naiv?

Kommer Michael Saylors gratisuniversitet på Internett til å tjene menneskeheten på samme måten som Saylor selv håper, eller er han for idealistisk – kanskje til og med litt naiv?

- Internett har forandret den måten mennesker tenker på verden og har gjort at jeg har endret mine syn på utdannelse, sier Saylor i følge Reuters. - Det kan være mulig i det 21. århundre å gjøre utdannelse gratis for alle, over alt, sier han – med Internett i tankene.

Tanken er absolutt både god og spennende, synes vi.

Men hvis vi trekker oss litt lengre unna dataskjermen, og ser rundt oss i verden, da blir vi nok en gang minnet om at store deler av verdens befolkning verken har strøm eller telefonforbindelse, og langt ifra har datautstyr eller Internett-aksess heller. Spørsmålet om hvor mange millioner som ikke kan lese flimrer også gjennom hodet, og hva er forresten tallet på mennesker som ikke snakker engelsk?

Vil Saylors Internett-universitet bare bidra til at skillet mellom folk med høyere og laver/ingen utdannelse bare blir større på verdensbasis? Eller er det et spennende bidrag til å minske dette skillet?

Medias makt

Det bringer tankene videre til andre store verdensspørsmål, som DinSide Data selvsagt ikke skal løse i denne artikkelen. Men vi vil i alle fall poengtere den store rollen internasjonalt media – inkludert Internett-steder med gjennomslagskraft – kan ha på nettopp måten menneskene rundt om i verden velger å leve.

Hvilke emner skal det foreleses i på Internett-universitetet? Blir utvalget av forelesere gjort blant eksperter i hele verden, kun innen USA eller kun i den vestlige verden? Vil dette styre ungdom i land med helt andre behov enn USAs vekk fra de yrkesvalgene de burde velge ut ifra sitt eget (og sitt eget lands) utgangspunkt? Blir Internett-universitetet et nytt utløp for amerikansk popkultur, eller vil det faktisk være med på å øke mellomkulturell og global forståelse? Eller behøver dette utdanningstilbudet nødvendigvis være med på å øke slik forståelse?

I tillegg kommer selvsagt det åpenbare spørsmålet, som mange har stilt: Kan vi ha fullverdig (høyere) undervisning uten mellommenneskelig kontakt i form av diskusjoner, samtaler og lignende?

Men, misforstå oss ikke, vi har absolutt tro på at Saylors prosjekt kan ha en positiv betydning for mange mennesker – hvis det blir gjennomført riktig (hva nå enn det betyr :) Og vi ønsker ham lykke til!

Like naturlig som vann

Men Saylor er dessverre ikke helt heldig med alle sine uttalelser:

- En dag vil utdannelse være som vann... Mennesker vil se tilbake og tenke, ’Var det noen gang en verden hvor mennesker måtte betale for dette?’ (i følge Yahoo! News).

Denne uttalelsen kom han med omtrent til samme tid forrige uke som en internasjonal undersøkelse dokumenterte at tallet på mennesker i verden som ikke har tilgang til rent drikkevann, og antall barn som dør per dag pga. dette, er større enn noen gang i historien...

Vi spør: Var han bare uheldig med ordvalget og tidspunktet for denne uttalelsen? Eller vitner dette om en gavemild, men naiv, forretningsmann som vil redde verden, men som bare husker på menneskene i deler av den? Og er det OK likevel, i takt med det gamle ordtaket om at ”alle monner drar”?

Og kommer Saylor faktisk til å revolusjonere høyere utdanning ved å gjøre den gratis?

Si din mening om Saylors planer om et gratis Internett-universitet i diskusjonen nedenfor!