ER DU AVHENGIG? Eller muligens bare forelska? Kjærlighet kan ha skylda for at du aldri klarer å legge telefonen fra deg. Foto: Colourbox.com
ER DU AVHENGIG? Eller muligens bare forelska? Kjærlighet kan ha skylda for at du aldri klarer å legge telefonen fra deg. Foto: Colourbox.com Vis mer

Er du avhengig av denne?

Sterke følelser gjør at du ikke klarer å legge iPhonen fra deg.

Publisert
Sist oppdatert

I en studie gjennomført blant 200 studenter på Universitetet i Stanford, svarte 34 prosent at de ser på seg selv som avhengige av sine smarttelefoner, mens 32 prosent av deltakerne fryktet at de vil bli det i fremtiden.

Men er en iPhone og andre smarttelefoner virkelig avhengighetsskapende, slik mange hevder?

Blir man avhengig?

Ifølge nettstedet iMedical apps hevdes det at iPhone skal ha forårsaket en helt ny diagnose som er blitt lansert av taiwanske psykiatere, nærmere bestemt IAD – iPhone Addiction Disorder.

Dette med bakgrunn i to yngre iPhone-brukere, som skal ha brukt sine elskede telefoner mer eller mindre kontinuerlig, hele døgnet.

Et forsøk gjennomført av den danske forfatteren Martin Lindstrøm, kan tyde på noe annet. I sin siste bok, Brandwashed, forteller han om et forsøk han gjennomførte i samarbeid med firmaet MindSign i California. Dette firmaet har metoder for å overvåke forbrukere og deres hjerneaktivitet, enten når de benytter seg av et produkt, eller ser på spesifikke reklamer.

Formålet med forsøket var å finne ut om det faktisk er slik at en iPhone kan være avhengighetsskapende på lik linje med alkohol, shopping og tv-spill, slik mange hevder.

Les også: Enkel tilgang til disse iPhone-snarveiene

Ekte kjærlighet

For å finne ut av dette, fikk 16 forsøkspersoner av begge kjønn først høre lyden av en ringende, vibrerende iPhone, før de deretter så på filmopptak av det samme.

Forsøket viste at deltakernes hjerner definitivt reagerte på både lyden og bildet av en iPhone, og at det skapte positive følelser hos de disse. Men ikke helt slik man hadde forventet.

Lyd- og bildeopptakene bidro nemlig til aktivitet i den delen av hjernen som er knyttet til kjærlighet og sympati.

Altså viste hjerneaktiviteten under forsøket ikke tegn på avhengighet, men på kjærlighet til den berømmelige telefonen, på samme måte som hjernen ville reagert overfor testpersonenes kjærester, familiemedlemmer og kjæledyr.

Muligens en grei unnskyldning å kunne bruke, når du ikke klarer å legge fra deg din iPhone ved middagsbordet..?

Les også: Dette skapte trøbbel for norske iPhone-brukere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer