X-Ray fant ingen sårbarheter på vår Android-telefon.
X-Ray fant ingen sårbarheter på vår Android-telefon.Vis mer

Er Android-telefonen sårbar?

Gratis app sjekker kjente sikkerhetshull og gir deg full rapport.

Den åpne Android-plattformen gir brukeren svært mange muligheter til å gjøre tilpasninger av operativsystemet, men programvareutviklerne har også tilgang til å gjøre langt mer, som gjør at plattformen er mer sårbar for ondsinnet kode enn hva tilfellet er for iOS og Windows Phone 7.

Spesielt fordi Google Play (app-butikken til Android) heller ikke har de samme godkjenningsrutinene som konkurrentene.

Les også: Pass deg på app-shopping

Det hjelper imidlertid å ha en oppdatert telefon der kjente sikkerhetshull er tettet, og det er nettopp her appen X-Ray kommer inn i bildet. Den kan du ganske enkelt laste ned og kjøre i gang, og i løpet av et lite minutt får du tilbakemelding på hvorvidt telefonen din er sårbar for en håndfull kjente sikkerhetshull.

Slik sjekker du

Dessverre for utviklerne av X-Ray tillater ikke Google apper som sjekker for sikkerhetshull i Google Play-butikken, og du må derfor sideloade den, som det kalles på fagspråket. Det betyr i praksis at du må laste ned appen utenfor Google Play-butikken, og det får du ikke gjort uten eksplisitt å tillate det via innstillinger, sikkerhet og huke av krysset for "ukjente kilder". Dernest kan du laste ned appen ved å peke nettleseren til xray.io/dl.

(Du kan godt fjerne krysset igjen etter å ha lastet ned X-Ray).

Artikkelen fortsetter under annonsen

En tanke du sikkert gjør deg er "men kan jeg stole på denne appen, da?", og det er selvsagt sunn skepsis. Vi kan selvsagt ikke ta ansvaret for denne appens funksjoner, men selv har artikkelforfatteren valgt å stole på den basert på følgende kriterier:

Er Android-telefonen sårbar?


Hva om enheten er sårbar?

Det er flere som har hatt en finger med i spillet før du får telefonen i hånda. For det første lager Google grunnversjonen av Android, produsenten av telefonen gjør sine tilpasninger i tillegg til at operatøren også kan gjøre sine modifikasjoner.

Det første du bør gjøre er å sørge for at du har siste versjon av programvaren. Det gjør du ved å gå til "innstillinger", "om telefonen" og "programvareoppdatering". Sjekk om det har kommet en oppdatering og last den eventuelt ned, før du så kan kjøre X-Ray-testen på nytt og se om hullet er tettet.

Hvis appen fortsatt rapporterer om sikkerhetshull, må du gjerne putte inn detaljene i skjemaet vi har opprettet her, så skal vi følge opp med produsenter/operatører hvis vi ser noen røde tråder.

TEMA: Android-sikkerhet