Bankkortet stikkes inn i en adapter som plasseres direkte inn i diskettstasjonen. På denne måten får du en "minibank" i PCen. Foto: Torvald Kvamme
Bankkortet stikkes inn i en adapter som plasseres direkte inn i diskettstasjonen. På denne måten får du en "minibank" i PCen. Foto: Torvald KvammeVis mer

Enkelt og genialt betalingsystem for Internett

Nystartede UTM Systems i USA har utviklet produktet UTM Machine, som kan løse alle problemene med sikker betaling på Internett. Løsningen er ganske enkelt en adapter til minbankkortet som settes i diskettstasjonen.

De store korselskapene og bankene har forsøkt å knekke nøtten med sikker og enkel betaling via Internett i flere år, og den mest aktuelle løsningen her hjemme er SET-standarden.

Dette kan endre seg med produktet UTM-Machine, som både er billig, sikkert og enkelt. Prinsippet er såre enkelt. Stikk bankkortet inn i en adapter som passer til diskettstasjonen på PCen. På denne måten får du en "minibank" direkte på PCen som bare virker når bankkortet er på plass.

Ifølge det amerikanske fagtidsskriftet Debit Card News, vil selve adapteren bare koste ca. 5 dollar, eller rundt regnet 40 kroner. Siden den er så billig å kjøpe inn, vil det være interessant for både kortselskapene og bankene å gi den bort gratis fordi det effektivt kan stoppe svindel på nettet.

Enormt potensiale

Teknologien baserer seg på eksisterende teknologi i ATM-systemet, og her ligger mye av hemmeligheten. Dette betyr nemlig at banker som allerede har dette systemet, bare trenger å gjøre helt minimale justeringer for også å kunne håndtere UTM Machine. Andre systemer som er under utvikling krever betydelig mer tilpasning både for banker og brukere.

Simulerer minibanken

Når du setter kortet i adapteren, slås den på, og dataene på kortet leses. Når du setter inn adapteren i diskettstasjonen, starter PCen automatisk et lite program som ligner til forveksling på en vanlig minibank. Når du har inngitt pin-koden og andre detaljer, sendes dataene til banken, som overfører pengene til den du vil betale til.

Sikkerhet som fungerer?

UTM Machine krever at minibank-kortet er plassert i adapteren for å fungere. Det innebærer at den som eventuelt snapper opp dataene dine, også må stjele adapteren og kortet i tillegg til å knekke krypteringen. Det er både krypteringsteknologi i selve adapteren, og et dobbelt sett VeriSign-sertifikater (samme teknologi som benyttes av Visa i SET-standarden). Adapteren overfører ingen data til PCen, og du må også oppgi et passord for å starte minibank-programmet i det hele tatt.

Men dette er teorien. Mange vil nok innvende at de aldri vil oppgi pin-koden til et PC-program. Her har UTM Systems en utfordring når det gjelder å bevise at dette faktisk er sikkert.

Uansett er dette mye sikrere enn å oppgi kortnummeret direkte til et firma fordi mottakeren aldri vil se kortnummeret ditt. UTM ligner sånn sett på betalingssystemet SET, som Visa er i ferd med å lansere.

Lansering til høsten

systemet er nå under uttesting, og planen er å sette det i full aktivitet i god tid før julehandelen starter i USA. Mot slutten av året, regner UTM Systems med at så mange som 60.000 adaptere vil være i bruk i USA.