<B>FYLLER HELT UT:</B> Langt fra alle videoavspillerne du finner i Apples App Store er helt kompatible med iPhone 5. Vi fant etter mye leting en som duger. Foto: Illustrasjon (Panthermedia / Øivind Idsø)
FYLLER HELT UT: Langt fra alle videoavspillerne du finner i Apples App Store er helt kompatible med iPhone 5. Vi fant etter mye leting en som duger. Foto: Illustrasjon (Panthermedia / Øivind Idsø)Vis mer

Endelig en bra video-app til iPhone 5

Men det tok litt tid å finne den.

Den nye skjermen på Apples populære iPhone 5-mobil er 0.5 tommer større enn alle sine forgjengere. Selv om det etterhvert vil bli en vane blant utviklerne å tilpasse appene sine til både den 3,5 tommer store skjermen på iPhone 4 og 4S, og til de fire tommene til iPhone 5, er perioden akkurat nå preget av et fenomen vi nordmenn kjenner godt: det sosialdemokratiske kompromisset.

Det betyr blant annet at apper som ikke er spesielt tilpasset iPhone 5-skjermen kuttes i toppen og bunnen. Det er helt greit for noen apper, mens andre apper ikke takler det fullt like bra - som for eksempel de appene som skal spille av video. Hensikten med større skjerm blir meningsløs når videoen ikke fyller hele skjermen.

Vi fant - vi fant

Vi la derfor ut på oppdagelsestur, og etter å ha prøvet og feilet og brukt noen kroner ekstra på apper som viste seg å ikke holde mål, fant vi endelig fram til HD Player Pro.

Den koster 21 kroner, og selv om den ikke uten videre skiller seg radikalt fra mange av de andre videoavspillingsappene i App Store, gjør den to ting som var viktig for oss kort tid etter iPhone 5-lanseringen: Den spiller video i fullformat, det vil si den fyller hele skjermen, og den takler mer eller mindre alle kjente filformater og kodeker, inkludert mkv, xvid, divx og mp4.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg har den en for oss veldig viktig funksjon, nemlig muligheten for å overføre filer til appen trådløst. Nå som iPhone 5 endelig støtter 5 GHz-frekvensbåndet for trådløs overføring, vil en også oppleve at overføring av filer til mobiltelefonen går enda raskere.

Brukervennlig

HD Player Pro er svært enkel i bruk. Ønsker du å overføre videofiler til appen trykker du bare på trådløsikonet øverst til høyre. Deretter får du opp en URL med et portnummer, som du skriver inn i nettleseren på maskinen der du har liggende videofilene. Velg filen du vil sende til iPhone, trykk "Upload", og filen er på vei. HD Player Pro viser gjennom en prosentvis oversikt hvor mye av filen som er overført.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Denne appen støtter også såkalt hardware-akselerering av h264-kodeken i både mp4-drakt og mkv-drakt, og takler dessuten oppløsninger helt opp til såkalt full HD, det vil si 1080p.

Den er likevel ikke perfekt, i det minste ikke hele tiden. Vi har opplevd at lyden så vidt går ut av synk med bildet på noen få filer, men i motsetning til endel andre apper vi har prøvd, ser det ut til at HD Player Pro klarer hente seg inn igjen, slik at lyden ikke glir mer og mer ut av synk etterhvert.

Det er heller ikke mulig å overføre flere filer på én gang via trådløsnettet, det må i så fall gjøres via iTunes.

Appen støtter selvfølgelig også undertekster, både som eksterne filer og innebygde undertekster, og den kan dessuten spille video fra videoservere (http) for de som har satt opp det.

Du kan kjøpe HD Player Pro her (iTunes/App Store-lenke).

Hvilken videoavspiller bruker du på din smartmobil? Del med leserne i debatten under!