Sony Xperia XZ og X Compact

Enda en ny toppmodell fra Sony

I juli testet vi Sonys toppmodell Xperia X Performance. Bare tre måneder senere kommer det enda en ny toppmodell.

NY TOPPMODELL: Xperia XZ har en ny formfaktor og et forbedret kamera i forhold til gjeldende toppmodell, X Performance. Foto: Pål Joakim Olsen
NY TOPPMODELL: Xperia XZ har en ny formfaktor og et forbedret kamera i forhold til gjeldende toppmodell, X Performance. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Berlin) Sony har i dag vist frem to nye modeller i sin Xperia X-serie; modellserien som tok over etter Z5-modellene tidligere i år.

Og som før holder Sony høy takt i å lansere nye toppmodeller. Senest 11. juli i år testet vi Sony Xperia X Performance, som nå blir skjøvet ned fra tronen til fordel for nok en ny toppmodell – Xperia XZ.

Nykommeren er bittelitt større, med skjermstørrelse på 5,2 tommer (vs 5,0); altså like stor som Z5 og Z3. Fortsatt er det full HD-oppløsning som gjelder på skjermen, og XZ har også samme prosessor som X Performance, med Snapdragon 820-prosessor, 3 GB RAM og 32GB internminne, med mulighet for minnekort.

ALKALEIDO: Om du får poeng i Scrabble når du spiller dette ordet vet vi ikke, men Xperia XZ har fått en ny type metall på baksiden som har lett for å skifte farge når lyset forflytter seg. Foto: Pål Joakim Olsen
ALKALEIDO: Om du får poeng i Scrabble når du spiller dette ordet vet vi ikke, men Xperia XZ har fått en ny type metall på baksiden som har lett for å skifte farge når lyset forflytter seg. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer

Denne gangen er imidlertid materialvalget på baksiden såkalt Alkaleido; metall som skifter farge i ulik belysning. Modellen blir for øvrig tilgjengelig i sort, sølv og en "forest blue"-utgave. I Japan er det tydeligvis ikke grønt som gjelder der.

Kameraet ser vesentlig bedre ut

I forhold til Xperia X Performance har nykommeren fått et enda bedre kamera enn før, og fra det vi kunne se av eksempelbilder (både på projektor og på papir), så det utvilsomt vesentlig bedre ut fra Sony denne gangen, der de viste frem sammenligninger med Z5. Faste lesere har sikkert bitt seg merke i at vi ikke har vært helt fornøyd med kameraet på de siste par mobilgenerasjonene fra Sony.

RUND I KANTENE: Den avrundede formen er å finne både på XZ og X Compact. Foto: Pål Joakim Olsen
RUND I KANTENE: Den avrundede formen er å finne både på XZ og X Compact. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer

Foruten forbedret bildeprosessering har både XZ og X Compact fått en infrarød sensor ved siden av objektivet som skal hjelpe kameraet i å registrere de riktige fargene; blant annet for å få riktigere hvitbalanse i bildene. Autofokusen har dessuten fått støtte av lasermåling, som vi også har sett på flere andre telefoner de par siste årene. Sony introduserer nå en enda bedre SteadyShot-funksjon (videostabilisering) som skal stabilisere i fem akser; også forskyvninger i samme plan som telefonen holdes. Eksempelvideoen vi fikk se, så i hvert fall imponerende ut.

Ellers har Sony forbedret ladefunksjonen fra X-modellene. Selskapet har der samarbeidet med Qnovo for å gjøre lading mindre belastende på batteriet, slik at selve levetiden (som gjerne måles i år og ikke timer) blir bedre. Med mindre du slår av den nye funksjonen, vil den kun lade telefonen til 90 prosent og holde den der frem til rett før tidspunktet der du pleier å ta den ut av laderen, før den lader den opp fullt, altså typisk kvart på sju om du pleier å sove fra 23 til 07.

Batteriet er for øvrig 2900 mAh i XZ og telefonen ankommer butikkene 11. oktober med en veiledende prislapp på 6990,- kroner.

Ny kompakt variant

LITEN: X Compact måler bare 4,6 tommer over diagonalen. Foto: Pål Joakim Olsen
LITEN: X Compact måler bare 4,6 tommer over diagonalen. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer

Sony har solgt ganske godt av sine compact-modeller i Z3- og Z5-serien. Mens andre produsenter gjerne leverer svakere maskinvare på fysisk mindre modeller, har Xperia Compact-utgavene hatt samme innmat som sine større brødre, men da vært mindre fysisk.

MISTY BLUE: Denne fargen var litt annerledes – en veldig lys turkisfarge som nok kan slå an, tror vi. Foto: Pål Joakim Olsen
MISTY BLUE: Denne fargen var litt annerledes – en veldig lys turkisfarge som nok kan slå an, tror vi. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer

Fortsatt er det 4,6 tommers skjerm som gjelder på Xperia X Compact, men i likhet med Xperia X har den «bare» en Snapdragon 650-prosessor, som ikke yter like godt som de som sitter i de dyrere modellene.

I motsetning til Z5 Compact har den dog fått en ekstra gigabyte med arbeidsminne (3 GB vs 2 GB), og også på X Compact får man den nye kameraløsningen fra Sony, med 5-aksers stabilisator, infrarød sensor og laserassistert autofokus.

Men – i likhet med Xperia X og i motsetning til Z5 Compact er ikke den nye kompaktmodellen vanntett.

Hyggelig er imidlertid prislappen – den blir nemlig på 4290,- veiledende og telefonen er i butikkene 14. september.

Kjekt deksel

Vi fikk også se et nytt deksel fra Sony med en halvtransparent forside, som også kan registrere berøringer. Dermed kan du bruke telefonen uten å flippe opp lokket, noe du kan se i den animerte gifen over.

Begge de nye telefonene har for øvrig USB type C-port, som Sony ikke har hatt på noen modeller før. De støtter Quick Charge 3.0-teknologien, men laderen som følger med i esken er ikke en Quick Charge-lader – det må i så fall kjøpes separat.

LES OGSÅ:
Flere ferske saker fra IFA 2016
Test av Sony Xperia X Performance

STOR OG LITEN: Så mye mindre er X Compact. Foto: Pål Joakim Olsen
STOR OG LITEN: Så mye mindre er X Compact. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer