<B>INGEN SKJØNNHET:</B> Ingen skal beskylde Samsung Galaxy Beam for å være verken pen eller tynn, men den har et triks i ermet som få andre mobiltelefoner kan. Foto: Per Ervland
INGEN SKJØNNHET: Ingen skal beskylde Samsung Galaxy Beam for å være verken pen eller tynn, men den har et triks i ermet som få andre mobiltelefoner kan. Foto: Per ErvlandVis mer

En strålende idé?

IFA 2010: Samsung Galaxy Beam er først en wow-idé, og så en hva nå?-idé.

Markedet for hjemmekino-projektorer har aldri helt tatt av, og forblir en nisje hvis en sammenlikner med det ordinære flat-TV-markedet. Kan markedsandelen bli større hvis en flytter projektorer over til, tja, mobiltelefoner?

Samsung Galaxy Beam er en av få mobiltelefoner som har en såkalt DLP pico-projektor utviklet av Texas Instruments montert på innsiden. Disse projektorene er så små at de om noen år sannsynligvis kan settes i et fyrstikkhode, men enn så lenge tar de såpass med plass at Beam er både tykkere (1.5 cm.) og tyngre (156 gram) enn gjennomsnittet av dagens smartmobiler.

Les også: Her er Samsungs iPad-killer

Maksimalt 50 tommer

Beam ble vist fram under årets IFA-messe i Berlin, og selv om demoforholdene i store messehaller ikke akkurat er optimale, fikk vi et visst inntrykk av bildekvaliteten og lysstyrken (ni lumen) via Samsungs demoboks. Som med projektorer flest får du best bildekvalitet når rommet er mørkt, men ikke forvent mirakler - dette er tross alt en liten projektor.

SÅ LITEN: Projektorlinsa på Galaxy Beam er svært beskjeden. Foto: Per Ervland
SÅ LITEN: Projektorlinsa på Galaxy Beam er svært beskjeden. Foto: Per Ervland Vis mer


Beam er i utgangspunktet ment for jobbpresentasjoner og liknende, og selv om Samsung nevner muligheten for å se på film, har vi vanskelig for å tenke oss at særlig mange kommer til å bruke mobilen til nettopp det. Det er i det hele tatt ikke så lett å se at dette er et konsept som kommer til å ta av, for etter at den første wow-følelsen har lagt seg dukker spørsmålet om hvem som egentlig har bruk for den opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildet kan uansett blåses opp til mellom fem og 50 tommer, noe som er en svært respektabel størrelse med tanke på hvor liten projektoren og linsa er.

Spesifikasjoner

Ellers er Galaxy Beam helt greit spesifisert. Den kjører nestsiste versjon av Android (2.1), har en særdeles skarp og fargesterk Super AMOLED-skjerm på 3.7 tommer (800x480 piksler), 8-megapiksel-kamera som også filmer i HD (720p), 16GB lagringsplass, plass til micro-SD-kort, HSDPA-støtte og en 720MHz-prosessor som drar lasset.

Norsk pris og tilgjengelighet er foreløpig ikke kjent, men vi regner med den dukker opp her til lands til høsten. OPPDATERT: Samsung Norge informerer om at denne modellen dessverre ikke blir tilgjengelig her til lands.

  • Du kan lese flere saker fra IFA 2010-messa her!

  • Her er en liten video av Samsung Beam før den ble skrudd på.