En smartere kontaktliste for iPhone

Kan Humin gjøre telefonhverdagen bedre?

<b>SMART OG PEN:</b> Ikke bare er Humin-appen smartere enn den vanlige kontaktlista, den ser mye bedre ut også. Foto: HUMIN
SMART OG PEN: Ikke bare er Humin-appen smartere enn den vanlige kontaktlista, den ser mye bedre ut også. Foto: HUMIN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er stor forskjell på smartmobilene fra 2007 og i dag, og selv om de har blitt smartere med årene, er det fremdeles noen ting, eller funksjoner, som ikke har endret seg mye, eller i det hele tatt.

Ta for eksempel kontaktlista. På iPhone lister den opp alle kontakter i alfabetisk rekkefølge, noe den bestandig har gjort.

Og telefon-appen, den har en favorittliste du setter opp manuelt, et vanlig ringetastatur og en sist brukte-logg. Ganske standard, og ikke minst enkelt å bruke.

Men i 2014, burde den ikke vært litt ... smartere? Det er her den nye iPhone-appen Humin kommer inn.

Les også: Bytt ut standardappene på iPhone

Vet hvem du vil kontakte

NYTTIGERE KONTAKTLISTE: Slik ser det ut når du åpner den vanlige kontaktlista. Nederst kan du se at den neste avtalen i kalenderen er listet opp - med de andre kontaktene som også deltar. Foto: HUMIN
NYTTIGERE KONTAKTLISTE: Slik ser det ut når du åpner den vanlige kontaktlista. Nederst kan du se at den neste avtalen i kalenderen er listet opp - med de andre kontaktene som også deltar. Foto: HUMIN Vis mer


Formålet med Humin er ganske enkelt: Å gjøre det enklere å håndtere kontakter på daglig basis.

Appen henter kontakter fra en rekke kilder, som telefonen, kalendere, epost og sosiale nettverk, og bruker den informasjonen til å forutsi hvem dine viktigste kontakter er, og hvem det er mest sannsynlig at du ønsker å få kontakt med på et gitt tidspunkt, skriver Mashable.

Med andre ord gjør den en del av jobben for deg.

Humin sorterer den vanlige kontaklista etter en rekke faktorer, som hvor hvor du befinner deg og hvem du har vært i kontakt med nylig eller ofte. Så forandrer seg den etter hvilken situasjon du er i.

Reist til Stockholm? Da får du opp kontakter som også er der.

Les også: Få ditt eget oppstartssenter på iPhone

Smarte søk

LETTERE Å FINNE FOLK: Det er ikke alltid du husker navnet på kontakten du søker opp. Da kommer Humin godt med. Foto: HUMIN
LETTERE Å FINNE FOLK: Det er ikke alltid du husker navnet på kontakten du søker opp. Da kommer Humin godt med. Foto: HUMIN Vis mer


Så kan du også søke etter kontakter som du finner det naturlig å søke etter. For eksempel «met last week», «works at Dinside» eller «friends with Kirsti». Dessverre kan du ikke søke på norsk, appen er foreløpig kun på engelsk.

For øvrig kan denne søkemetoden komme godt med om du støter på en person du var i møte med i forrige uke, men ikke husker navn på. Appen får nemlig også med seg kontakter fra avtaler eller arrangementer du også har deltatt i.

Legger du til en kontakt, vil Humin huske når og hvor, så du da kan hente opp kontakten igjen med den informasjonen i bakhodet. Har du felles venner med denne kontakten, vil appen forresten også vise hvem når personen lagres.

Les også: Her er de beste nyhetene i iOS 8

Minner om Google Nå

Over tid vil Humin bare bli bedre og nyttigere, da den lærer seg hva som er viktig for deg. Appen kan minne om Google Nå i måten den samler inn data og setter det inn i sammenheng på, riktignok fungerer den kun med kontakter.

Ideen er dessuten ganske god. Skal vi dele så mye informasjon med telefonen og appene våre, kan den jo like gjerne brukes til noe nyttig.

Les også: Nå får du Google Nå på iPhone

Men vil folk bruke den?

VISUELL: Kontaktene er langt mer forseggjorte i Humin med bruk av bilder og fin opplisting av nyttig informasjon. Foto: HUMIN
VISUELL: Kontaktene er langt mer forseggjorte i Humin med bruk av bilder og fin opplisting av nyttig informasjon. Foto: HUMIN Vis mer


Problemet med en app som Humin er, som blant andre The New York Times påpeker, at den ikke nødvendigvis duger til å danke ut den innebygde telefonen som alle er vant til å bruke. For folk flest er innebygd som regel best.

- Det hadde vært bedre om Apple, Google og Microsoft bygde inn smartere funksjoner inn i sine egne operativsystemer, slik at hele telefonen kan dra nytte av dataene den samler inn, skriver The New York Times.

Les også: Slik blir neste versjon av Android

Personvernet, da?

Hva gjelder personvern bedyrer Humins utviklere at brukerens data aldri havner på deres servere, alt prosessering skjer på telefonen, skriver Boy Genius Report. Kontaktene sikkehetskoperes imidlertid til skyen.

En liten advarsel: Appen vil også spørre om du vil verifisere kontakter, og gjør du det, sendes en epost til alle kontaktene på lista di, skriver TechCrunch.

Gratis

Humin er gratis, finnes foreløpig bare for iPhone, og dessverre foreløpig bare i amerikanske App Store. Forhåpentligvis tar det ikke altfor lang tid før vi nordmenn får laste ned den. En Android-versjon er under utvikling.

Mens du venter, kan du se en kort promovideo ...

Les også: App Dialer Pro gir rask tilgang til Android-appene

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!