En slags batteriløs samtale

Forskere kan få til de utroligste ting. Dette er én slik ting.

<B>MAGI?</B> Nei, ikke egentlig, men disse to trådløse kommunikatørene kan kommunisere <I>uten</I> at batterier er involvert. Foto: Universitetet i Washington
MAGI? Nei, ikke egentlig, men disse to trådløse kommunikatørene kan kommunisere uten at batterier er involvert. Foto: Universitetet i Washington Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når mobilbatteriet er flatt ville selv ikke engang en trollmann fra Harry Potter-universet klart å få sendt den ene og veldig viktige tekstmeldingen. Er det dødt, så er det dødt.

Det var i det minste situasjonen fram til noen smarte forskere ved universitetet i Washington kom opp med disse to dingsene. De snakker nemlig sammen uten at batterier eller andre direkte tilkoblede strømkilder er involvert.

Prinsippet de benytter seg av har fått navnet ambient backscatter på engelsk, og det er omtrent så avansert som det høres ut. En norsk oversettelse kunne kanskje vært tilbakespredning fra omgivelsene, men heller ikke det er spesielt oppklarende for hvermansen.

Strøm fra stråling

Poenget er i alle tilfelle at teknologien benytter seg av stråling som allerede befinner seg i lufta, da først og fremst i form av tv- og mobilsignaler. Hver enhet som benytter seg av denne såkalte tilbakespredningen, som de to enhetene på bildet over, er utstyrt med en antenne som plukker signalene og konverterer dem til til elektrisitet.

Den lille dosen med strøm brukes så til å sende ut et morseliknende signal, som andre enheter i området kan plukke opp, dekode - og deretter eventuelt sende et svar med tilsvarende metode. Et lite LED-lys lyser til og med idet en enhet mottar en overføring.

Dette betyr for eksempel at det vil være mulig å utveksle informasjon mellom to eller flere enheter uten at noen av dem er skrudd på, og det betyr også at en kan montere sendere (og mottakere) på steder hvor det vanligvis ikke er mulig å komme til for å skifte batteri - for eksempel på innsiden av store betongstrukturer eller annen bygningsmasse.

Les også: Denne gir lavere strømforbruk

Hva betyr det for mobilbrukere?

For mobilbrukere kan det kanskje, hvis vi virkelig bruker fantasien, tenkes at det vil være mulig å sende en eller annen form for tekstmelding selv etter at batteriet på mobilen er dødt, enten denne er forhåndsprogrammert, eller på en eller annen måte blir skrevet inn manuelt. Utfordringen blir å skaffe nok strøm til en skjerm eller et tastatur, men, heldigvis - dette er det jo forskernes jobb å finne ut av.

Mer sannsynlig er kanskje at det for eksempel ligger en sender i mobilen som gir beskjed om hvor den er, selv når den er skrudd av eller batteriet er dødt. Da fungerer ikke vanlige sporingstjenester, noe som dessverre er en av grunnene til at erfarne mobiltyver skrur av mobilen i omtrent samme øyeblikk som den er stjålet.

Teknologien må naturligvis videreutvikles betraktelig for at dette skal bli realitet. Foreløpig er likevel rekkevidden på disse kredittkort-store kretskortene respektabel - de skal være i stand til å fungere selv når de befinner seg så langt som en mil fra nærmeste TV-sender eller mobilmast.

Du kan lese mer om prosjektet på universitetet i Washingtons hjemmesider, og du kan se en video med mer info her:

Les også: Det spøker for supermobilen