Parrot Disco ser ut som et fly

En drone helt utenom det vanlige

…men den kan ikke stå stille i lufta.

ÉN PROPELL: Parrots nye drone, Disco, må kastes opp i lufta for å lette. Foto: Pål Joakim Olsen
ÉN PROPELL: Parrots nye drone, Disco, må kastes opp i lufta for å lette. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Berlin) Også droner var godt representert på IFA-messen i år, der både DJI, Parrot med flere hadde relativt store stands. DJI benyttet for øvrig anledningen til å lansere en gimbal for mobiltelefoner.

Nettopp Parrot er en aktør som har vært lenge på dronemarkedet. Deres siste nyvinning er Disco, som har et ganske utradisjonelt design.

For mens de fleste forbinder droner med såkalte quadcoptere, med fire propeller, har Disco bare én. Ja, og så ser den ut som et fly.

Kan ikke stå stille

Den første tanken som slår oss når vi tar en titt på den på IFA-messen er at denne dronen umulig kan stå stille i lufta, og det hadde vi rett i.

FJERNKONTROLL: Du kan koble til en mobiltelefon eller bruke VR-briller for lettere å manøvrere Parrot Disco. En egen landingsknapp lar drona lande helt av seg selv. Foto: Pål Joakim Olsen
FJERNKONTROLL: Du kan koble til en mobiltelefon eller bruke VR-briller for lettere å manøvrere Parrot Disco. En egen landingsknapp lar drona lande helt av seg selv. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer

– Minimumshastigheten er 20 kilometer i timen, forteller Parrots representant oss, men gliser også når han sier at den har en toppfart på 80 kilometer i timen.

Slipper man spakene, holder Disco retning og høyde selv og flyr da bare rett frem. Det stiller litt større krav til føreren med tanke på at det da ikke bare er å slippe hvis man frykter å krasje.

Dronen har heller ingen landingshjul, men den har heldigvis både take-off og landing som innbakte funksjoner.

Man starter rett og slett motoren, og når propellen kommer opp i fart, kan man bare kaste dronen opp i lufta for at den skal ta av. Da trenger man 20-30 meter med ledig plass foran seg, og dronen flyr automatisk opp til 50 meters høyde og begynner å sirkle rundt mens den venter på kommando.

Og den lander automatisk når man trykker på landingsknappen. Da senkes farten og høyden før dronen gjør en liten oppbremsingsmanøver i lufta rett før landing. Dette får hjelp av en høydemåler (altimeter), et kamera som peker nedover og en ultralydsensor.

Svært god flytid

Mens de fleste droner kan vise til et sted mellom 20 og 30 minutters flytid, kan Disco fly i tre kvarter før batteriet er slutt. Dronen veier bare rundt 700 gram og er svært lett i forhold til størrelsen, med tanke på at det er godt over én meter fra vingetupp til vingetupp. Vingene er for øvrig i et slags isopor-aktig materiale og kan lett tas av når dronen ikke er i bruk.

Oppgitt rekkevidde fra fjernkontrollen er to kilometer, og dersom forbindelsen brytes, vil GPS-enheten i dronen sørge for at den kommer tilbake og lander der den startet.

På fjernkontrollen kan man koble til en mobiltelefon eller nettbrett for å se levende bilde via Parrot-appen. Foran på Disco er det et fastmontert full HD-kamera, men altså ingen 4K-støtte foreløpig, selv om stillbildeoppløsningen er 14 megapiksler.

Med i pakken får man også et par VR-briller som kan kobles til fjernkontrollen. Dermed ser du akkurat hvor du flyr, spesielt siden kameraet ikke kan roteres uavhengig av resten av enheten.

Parrot Disco lanseres denne måneden, med en veiledende pris på rundt 13.000 kroner her til lands (€1399).

LES OGSÅ:
Vi tester DJI Phantom 4
Trippeltest: Tre droner til 2.000 kroner
Denne dronen har plass til én passasjer